Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Τέλος της «θεωρίας συνωμοσίας;» – WIRED: «Οι αεροψεκασμοί είναι μονόδρομος για το κλίμα»



Τις τελευταίες μέρες όποιος έχει αντίθετη άποψη ή αντίρρηση σχετικά με τη διαχείριση της φερόμενης πανδημίας, αποκαλείται.... «ψεκασμένος» και «συνωμοσιολόγος»

Αυτό σε μια προσπάθεια υποτίμησης του κοινού που έχει αντιρρήσεις που προσπαθούν να το παρουσιάσουν ως μη νοήμων, όπως και το “άλλο κοινό” που θεωρεί ότι διενεργούνται χημικοί αεροψεκασμοί.

Ωστόσο αυτή που λάμπει παντελώς δια της απουσίας της στα ΜΜΕ είναι η ενημέρωση του κοινού σχετικά με την «Διακυβέρνηση Γεωμηχανικής» και τα όσα λέγονται και συζητιούνται ανά τον κόσμο σχετικά με τις μεθόδους της. Κάποτε έγραφαν και τα δικά μας ΜΜΕ, αλλά κατά και στην μετά μνημονιακή εποχή, άκρα του τάφου σιωπή.

Πρόσφατο άρθρο του πασίγνωστου ιστότοπου τεχνολογίας, WIRED, επανέρχεται στο θέμα Γεωμηχανικής, με επιτακτικό τίτλο: Η γεωμηχανική είναι η μόνη λύση στις κλιματικές μας καταστροφές.

Ο υπότιτλος ωστόσο είναι ακόμα πιο ενδιαφέρων: Altering Earth’s geophysical environment is a moon shot—and it will be the only way to reverse the damage done. It’s time to take it more seriously – Η αλλαγή του γεωφυσικού περιβάλλοντος της Γης είναι ένα “moon shot” – και θα είναι ο μόνος τρόπος για να αντιστραφεί η ζημιά που έχει γίνει. Ήρθε η ώρα να το πάρουμε πιο σοβαρά.

Η έκφραση moon shot σημαίνει εδώ σε ένα τεχνολογικό πλαίσιο, ότι είναι ένα φιλόδοξο, διερευνητικό και πρωτοποριακό έργο που αναλαμβάνεται χωρίς καμία προσδοκία για βραχυπρόθεσμη κερδοφορία ή όφελος και επίσης, ίσως, χωρίς πλήρη διερεύνηση πιθανών κινδύνων και ωφελειών. Μια έκφραση που ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση στην ίδια φράση με τη “Γη”, ενοχλεί και για την κυριολεξία της.
Και στη συνέχεια αναφέρει:

Αν η παγκόσμια θέρμανση ήταν εξωγήινος αντίπαλος, δεν θα έπρεπε να φοβάται μια διπλωματικά ενωμένη Γη. Οι τελευταίες δεκαετίες των συναντήσεων κορυφής για το κλίμα στην Κοπεγχάγη, το Μπαλί, το Κανκούν και το Παρίσι μας ώθησαν μόνο προς τον λιτό στόχο των επιχειρήσεων ως συνήθως μέχρι το 2050. Αναρωτιέται κανείς πόσος πάγος θα απομείνει στη Γροιλανδία μέχρι τότε, και πόσα δισεκατομμύρια θα έχουν πεθάνει από την οικοκτόνο αύξηση των επιπέδων της θάλασσας, των ατελείωτων ξηρασιών και άλλων καταστροφών που σχετίζονται με την αλλαγή του κλίματος, για να μην πούμε τίποτα για τις ήδη τραγικές επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, όπως οι πυρκαγιές που βλέπουμε με ολοένα μεγαλύτερη ένταση στην Καλιφόρνια. Ακόμη και στις καλύτερες στιγμές, η συλλογική δράση δεν έρχεται φυσικά.

Ήρθε η ώρα να εμπιστευτούμε την τεχνολογική καινοτομία και όχι την καθολική διαφώτιση. Παλεύουμε με το βιότοπό μας, και τώρα αντιστέκεται. Είμαστε κλειδωμένοι σε μια βίαια αγκαλιά αναζητώντας μια νέα ισορροπία.

Εάν η Βιομηχανική Επανάσταση και ο καπιταλισμός χωρίς σύνορα είναι οι δυνάμεις που μας έφεραν σε αυτήν την περιβαλλοντική αποθέωση, τότε θα πρέπει να είναι “moon shots” Γεωμηχανικής και επιστημονική συνεργασία που μας αγοράζουν χρόνο για να αντιστρέψουμε τη ζημιά. Οι προτάσεις Γεωμηχανικής γενικά εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες: αφαίρεση άνθρακα από την ατμόσφαιρα, ή προστατεύοντας τη Γη από την ηλιακή ακτινοβολία.

Η πιο φιλόδοξη πρόταση για την απομάκρυνση του άνθρακα περιλαμβάνει τη γονιμοποίηση του ωκεανού με θειικό σίδηρο και άλλα θρεπτικά συστατικά για την τόνωση της ανάπτυξης των φυκών που θα μπορούσε ενδεχομένως να αναζωογονήσει τη θαλάσσια τροφική αλυσίδα, ενώ απορροφά επίσης τον ατμοσφαιρικό άνθρακα. Όσον αφορά την επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η έγχυση σωματιδίων αερολύματος διοξειδίου του θείου στην ατμόσφαιρα θα αντανακλούσε το φως του ήλιου και τις δροσερές θερμοκρασίες σε όλο τον κόσμο.

Κάποιος μπορεί να υποχωρήσει σε τέτοια τολμηρά σχέδια για να αλλάξει σκόπιμα το γεωφυσικό περιβάλλον, όμως αυτό ακριβώς κάνουμε ακούσια τον περασμένο αιώνα.


«ΕΙΜΑΣΤΕ ΘΕΟΙ ΚΑΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΛΑ»

Τουλάχιστον αυτή τη φορά μπορούμε να κατευθύνουμε τις προσπάθειές μας προς τη σωστή κατεύθυνση. Όπως έγραψε με αξιομνημόνευτο τρόπο ο Stewart Brand στην πρώτη έκδοση του Whole Earth Catalog το 1968, «Είμαστε θεοί και θα μπορούσαμε να το κάνουμε καλά».

Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε προτού αποκτήσουμε θεϊκή κυριαρχία στη φύση. Πάνω από δώδεκα πειράματα γονιμοποίησης με την μέθοδο σιδήρου έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αλλά μόνο δύο έχουν οδηγήσει στην απορρόφηση του άνθρακα στη βαθιά θάλασσα. Παρά την περιορισμένη αυτή επιτυχία, το 2008 η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη βιολογική ποικιλότητα επέβαλε μορατόριουμ σε τέτοιες προσπάθειες.

Η ηλιακή Γεωμηχανική υστερεί ακόμη πιο πίσω. Μέχρι σήμερα, η μόνη σημαντική πρωτοβουλία στον κόσμο είναι το πείραμα Stratospheric Controlled Perturbation Experience (SCoPEx) του Χάρβαρντ, το οποίο σχεδιάζει να εγχύσει σωματίδια ανθρακικού ασβεστίου πάνω από τη Γη για να αντανακλά μερικές από τις ακτίνες του ήλιου πίσω στο διάστημα, αποτελεσματική προσομοίωση μιας ηφαιστειακής έκρηξης σε ένα μικρό κομμάτι ερήμου στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ. Πέρα από την επιστήμη, το κύριο εμπόδιο για το έργο, σύμφωνα με τον διευθυντή David Keith, είναι ότι οι οργανισμοί χρηματοδότησης φοβούνται την αντίδραση από περιβαλλοντικές ομάδες. Παρόμοια με την τύχη της γονιμοποίησης των ωκεανών, το 2019 μια Ελβετική υποστηριζόμενη πρόταση για πολυμερή ερευνητική πρωτοβουλία για την ατμοσφαιρική Γεωμηχανική απορρίφθηκε.

Αυτό είναι τόσο ειρωνικό όσο είναι απαράδεκτο. Ο ακτιβισμός δεν εμπόδισε ούτε τους παραγωγούς πετρελαίου (είτε τη Σαουδική Αραβία, τη Ρωσία, τον Καναδά ή τις ΗΠΑ) να αντλούν υδρογονάνθρακες είτε βιομηχανικούς καταναλωτές (όπως η Κίνα, η Ινδία, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία) από την κατανάλωση τους.

Ο κρίσιμος παράγοντας αλλαγής ήταν η τεχνολογία, κυρίως πυρηνική, ηλιακή και αιολική ενέργεια. Αλλά ακόμη και κάτω από τα καλύτερα σενάρια υιοθέτησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έχουμε ξεπεράσει το σημείο της μη επιστροφής: Οι συσσωρευμένες εκπομπές άνθρακα θα προκαλέσουν ολοένα μεγαλύτερη καταστροφή σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς.

Είναι καιρός να ακολουθήσουμε την αρχή της προφύλαξης – μια ουγγιά πρόληψης αξίζει ένα κιλό θεραπείας.


ΟΙ ΗΠΑ ΕΝΕΚΡΙΝΑΝ ΠΡΟΣΦΑΤΑ 4 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΩΚΕΑΝΙΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ (NOAA) ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΗΛΙΑΚΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ

Πρέπει να συμμετάσχουν όλοι. Οι συνδυασμένοι πόροι των προοδευτικών κυβερνητικών οργανισμών, της επιστημονικής κοινότητας και των ιδιωτών υποστηρίζουν την πολιτική βούληση, την τεχνική τεχνογνωσία, και οικονομικούς μύες που είναι απαραίτητοι για την αντιστάθμιση της τρέχουσας πορείας των 2 ° C ή υψηλότερης αύξησης της θερμοκρασίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις που μπορεί να κοστίσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Οι ευρωπαϊκές και ασιατικές κυβερνήσεις υποστηρίζουν την Γεωμηχανική κατ ‘αρχήν και τώρα έχει διμερή υποστήριξη στις ΗΠΑ, που ενέκριναν πρόσφατα 4 εκατομμύρια δολάρια για την Εθνική Ωκεάνια Ατμοσφαιρική Διοίκηση (NOAA) για την αξιολόγηση των ηλιακών κλιματικών παρεμβάσεων. Αλλά αυτή είναι ηθική, συνεσταλμένη υποστήριξη και δεν θα είναι αρκετή.


Ο BILL GATES ΚΑΙ Η ΛΟΙΠΗ ΕΛΙΤ ΩΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

Για το περιβαλλοντικό «Πρόγραμμα Μανχάταν» θα χρειαζόμασταν επίσης να συνδυάσουμε την καινοτομία και τους πόρους του Bill Gates, ο οποίος έχει επενδύσει δισεκατομμύρια σε συγκεντρωμένους αντιδραστήρες ηλιακής ενέργειας και σύντηξης, τον Elon Musk, ο οποίος έχει δημιουργήσει σχεδόν μόνος του την προσφορά και την εμπορικά βιώσιμη αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, και ενδεχομένως ο Jeff Bezos, του οποίου το Earth Fund κατευθύνει τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρωτοβουλίες για το κλίμα, καθώς και άλλους οραματιστές τεχνολογίας και τους ερευνητικούς οργανισμούς που υποστηρίζουν.


ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΚΡΥΦΑ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ…

Ας ελπίσουμε ότι, οι σημερινοί πρωταγωνιστές του κλίματος εργάζονται ήδη για να ξεκινήσουν μια σειρά σχεδίων Γεωμηχανικής, ακόμα κι αν πρέπει να το κάνουν κρυφά, προστατευμένα από πολιτικούς και ομάδες συμφερόντων που αρνούνται την Κλιματική Αλλαγή και που μεταμφιέζονται στο όνομα της δημοκρατικής λογοδοσίας.

Οι κυβερνήσεις και οι περιβαλλοντικοί υποστηρικτές έχουν δίκιο να απαιτήσουν από όλους τους οργανισμούς που εμπλέκονται στη Γεωμηχανική να αποκαλύψουν με διαφάνεια τη χρηματοδότηση, τους στόχους και τα αποτελέσματά τους σε ιστότοπους όπως το Geoengineering Monitor.

Αλλά τώρα, είναι πιο σημαντικό για αυτά τα έργα να κλιμακωθούν πρώτα. Δεδομένης της βρεφικής κατάστασης των τεχνικών Γεωμηχανικής και της δειλής κατάστασης των παγκόσμιων κανονισμών, ο ηθικός κίνδυνος δεν αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία μας.

Οι κυβερνήσεις και οι ακτιβιστές μπορούν να συνεχίσουν να πιέζουν για ισχυρές μειώσεις εκπομπών, αμβλύνοντας τις συνέπειες εκείνων που ήδη μας πνίγουν ταυτόχρονα.

Σε αυτό το σημείο, δεν έχουμε πλέον άλλη επιλογή παρά να βασιστούμε σε επιστημονικούς υπολογισμούς κόστους-οφέλους για την προώθηση της ατζέντας για το κλίμα.

Ωστόσο, υπάρχει ακόμη ζωτική ανάγκη για εθνικές προσπάθειες για συντόμευση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού για τρόφιμα και ενέργεια. Η ασημένια επένδυση στις κλιματικές διαταραχές, το κλείσιμο συνόρων Covid και οι εμπορικοί πόλεμοι θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν περισσότερες χώρες να επενδύσουν στην τοπική γεωργία, είτε οργανικά είτε υδροπονικά θερμοκήπια, φυτικές πρωτεΐνες, και μετατροπή των απορριμμάτων τροφίμων σε ενέργεια. Η τοπική αυτάρκεια είναι ένα λογικό βήμα προς τη συλλογική ανθεκτικότητα. Στη λεγόμενη κυκλική οικονομία, ο καθένας μπορεί να είναι μέρος της λύσης Γεωμηχανικής.

Δεν είναι όλη η γεωμηχανική η ουσία της φαντασίας του Χόλιγουντ. Η φύτευση δισεκατομμυρίων δέντρων από τον Καναδά και τη Ρωσία στη Βραζιλία και την Κίνα είναι ένα προφανές παράδειγμα της δημιουργίας δεξαμενών άνθρακα και της αναζωογόνησης οικοτόπων ταυτόχρονα. Το Cloud Seeding (σπορά νεφών με ιωδιούχο άργυρο) χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1970 και θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της σημερινής ξηρασίας.

Η επίστρωση φρέσκου πάγου με λευκή άμμο για να αντανακλά περισσότερο φως, ώστε να μπορεί να ενισχυθεί παρά να λιώσει, είναι μια άλλη λιγότερο επεμβατική θεραπεία για την πληγωμένη Γη. Φυσικά, κάθε μία από αυτές τις προσεγγίσεις έχει τις δικές της προκλήσεις και περιορισμούς, που θα απαιτήσουν από εμάς να δεσμεύσουμε πόρους εκτός από απλά να πετάμε διπλωμάτες σε συνόδους κορυφής για να υπογράψουμε κενές υποσχέσεις. Ας μην προσποιηθούμε ότι υπάρχει άλλος τρόπος να μειωθεί η διευρυνόμενη κλιματική αδικία.

Αφιερωμένο, λοιπόν, σε όλους τους «αψέκαστους» μασκοφόρους με την τυφλή εμπιστοσύνη σε ό,τι τους λέει το επίσημο αφήγημα. Θα είναι και οι πρώτοι που θα πουν «ναι, ψεκάστε μας για να σωθούμε», με την ίδια ευκολία που φόρεσαν την μάσκα χωρίς καμία αντίρρηση. Κι αν τους πεις ότι σας τα λέμε εδώ και χρόνια, θα πουν, δεν γίνονταν τότε, τώρα όμως θα γίνουν γιατί πρέπει. Μερικές τεχνητές φωτιές και πλημμύρες ακόμα, κι έτοιμοι να συναινέσουν στην “θεραπεία” που στην πραγματικότητα είναι και η αιτία της κλιματικής αρρώστιας…

πηγή

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στρατηγός Ταμουρίδης : Ο στραγγαλισμός της Αλήθειας!

  Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία φαινομενικά έχουμε ειρήνη στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ενώ ένας θερμός πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ Ρωσί...