Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

Πρέπει να φοράμε μαύρα ρούχα , όταν πεθαίνει αγαπημένο μας πρόσωπο ;


Πλήρη άγνοια έχουμε !

Το να βάζουμε μαύρα ρούχα, το να φοράμε μαύρα περιβραχιόνια, να κρεμάμε μαύρες σημαίες και πολλά άλλα, που κάνουμε στον θάνατο κάποιου αγαπημένου μας προσώπου, όλα αυτά είναι μια μορφή διαμαρτυρίας απέναντι στον Θεό, ότι εμείς δεν συμφωνούμε μαζί Του!!!...


Πού κήρυξε η Εκκλησία να φοράμε μαύρα, όταν πεθάνει κάποιος; Το διδάσκει το Ευαγγέλιο ή ο Χριστός; Πού αναγράφονται όλα αυτά που κάνουμε εμείς; Ποιος τα εφεύρε; Όλα αυτά είναι ενδείξεις απιστίας. Τότε γιατί κρατάμε τη λαμπάδα της Αναστάσεως το Πάσχα; Ο Χριστός Αναστήθηκε για εμάς και εμείς φοράμε μαύρα, γιατί δεν πιστεύουμε στην ανάσταση των νεκρών και στη μεταθάνατο ζωή.

Πλήρη άγνοια έχουμε! Μάλιστα γυρίζουμε τα κάδρα ανάποδα, δεν κερνάμε γλυκά στους φιλοξενούμενους, για να μην γλυκαθεί ο χάρος, σπάμε τα πιάτα και πολλά άλλα, γιατί πιστεύουμε ότι έτσι θα αναστείλουμε τη δράση του κακού. Δεισιδαιμονίες είναι αυτές. Ο πραγματικός Χριστιανός, αντιμετωπίζει τον θάνατο με ψυχραιμία. Θα στενοχωρηθεί, θα δακρύσει, αλλά δεν θα πενθήσει... Κάποτε κοιμήθηκε η μάνα ενός κουρέα ο οποίος ερχότανε στις ομιλίες μου. Με πήρε τηλέφωνο ο άνθρωπος, για να πάω στην κηδεία της μάνας του, αλλά επειδή εγώ δεν μπορούσα να πάω του λέω:
- Παντελή μου, εύχομαι ο Θεός να την αναπαύσει τη μάνα σου. Επειδή έχω ομιλία στην Πάτρα, δεν μπορώ να έρθω και όπου βρεθώ, θα προσευχηθώ για την ψυχή της. Πρόσεξε μόνο από μαυροφορέματα-κορδέλες, γιατί ο κόσμος βλέπει πώς εμείς οι Χριστιανοί αντιμετωπίζουμε τα πένθη και από εκεί καταλαβαίνει, αν ο Χριστός μας έχει δύναμη.
- Το έχω αυτό υπόψη, το έχω αυτό αφομοιώσει από τις ομιλίες που έχετε κάνει, απάντησε εκείνος.
Έγινε η κηδεία. Την Τρίτη, 2 μέρες μετά την κηδεία, είχε πάει στο μαγαζί του Παντελή για να κουρευτεί, ένας φίλος του, ο Γιώργος, ο οποίος και αυτός είχε κηδέψει πριν 2 μέρες την αδερφή του. Ο φίλος του ήταν άπιστος και ο θάνατος της αδερφής του τον είχε συντρίψει. Ήταν ένα κινητό νεκροταφείο. Ο Παντελής, εκεί που τον κούρευε, θέλησε να τον παρηγορήσει, λέγοντας, ότι η ψυχή της αδερφής του υπάρχει και ότι κάποια στιγμή θα γίνει και η ανάσταση των νεκρών και δεν θα πρέπει να στενοχωριέται.
Ο φίλος του δεν μιλούσε καθόλου και όταν τελείωσε το κούρεμα και αφού πλήρωσε, λέει στον Παντελή:
- Παντελή, τα πιστεύεις αυτά που με είπες;
- Και φυσικά τα πιστεύω, Γιώργο απάντησε εκείνος.
- Σε ξαναρωτάω: Τα πιστεύεις, όλα αυτά που με είπες;
- Φυσικά και τα πιστεύω, Γιώργο!
Και τότε ο φίλος του ξεσπαθώνει και του λέει:
- Εκείνο το σακάκι που κρέμεται εκεί και φέρει ένα μαύρο περιβραχιόνιο είναι δικό σου ή δεν είναι;
- Ναι, δικό μου είναι, απάντησε ο Παντελής.
- Και τι σχέση έχουν όλα αυτά που με είπες, με το μαύρο περιβραχιόνιο που φέρει το σακάκι σου;
Κόκκαλο ο Παντελής!
Ευτυχώς όμως, είχε την ευστροφία να πει την αλήθεια στον φίλο του:
- Γιώργο, αυτά που σε είπα, είναι όλα αλήθεια και τα πιστεύω! Και αυτό το περιβραχιόνιο που έβαλα στο σακάκι, το έβαλα γιατί δεν μπορούσα να αντιμετωπίσω την αδερφή μου. Αυτή με πίεσε να το βάλω. Μέσα μου δεν το πιστεύω...
Παρά τη δικαιολογία του Παντελή, η ζημιά στον φίλο του έγινε, διότι αυτά που έλεγε, δεν τα εφάρμοζε στην πράξη. Και το απόγευμα, μόλις έκλεισε το μαγαζί ο Παντελής, πήγε στην αδερφή του και πέταξε το περιβραχιόνιο στα μούτρα της.
- Δεν ξέρεις, τι κακό με έκανες, της είπε και σηκώθηκε και έφυγε.
Πρέπει να δείχνουμε στην πράξη την πίστη μας, γιατί ο κόσμος βλέπει κατά πόσο είναι δυνατή η πίστη μας...

+ Δημήτριος Παναγόπουλος

Πρέπει να φοράμε μαύρα όταν πεθαίνει κάποιος;

Κανονικά εμείς οι Χριστιανοί δεν πρέπει να φοράμε μαύρα λόγω πένθους διότι, πως είναι δυνατόν να πενθούμε αφού πιστεύουμε στην Ανάσταση και στη Ζωή μετά Θάνατον;


Το δέκατο ένατο αιώνα μια χήρα αναμενόταν να φοράει βαριά μαύρα ρούχα και πέπλα για τουλάχιστον δύο χρόνια μετά το θάνατο του συζύγου της και ν’αποφεύγει όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις, ενώ ακόμα και σήμερα υπάρχουν δοξασίες που «υπαγορεύουν» οι χήρες να μην αναμιγνύονται στην παρασκευή των γλυκισμάτων του γάμου καθώς και στα προικιά. Και αν μπει στο σπίτι χήρα την πρώτη του μήνα θεωρείται γρουσουζιά.

Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι τα μαυρα εχουν μεινει απο την παραδοση μας και συνεχιζουμε να τα φοραμε ως τιμης ενεκεν για τον νεκρο μας, ειναι ενας φορος τιμης για την μνημη του.

Οι χηρες λοιπον δεν χρειαζεται να φορανε ισοβιως τα μαυρα εκτος βεβαια εαν ετσι το νιωθουν. Γενικα κανεις δεν επιβαλει σε κανεναν τιποτα, αλλα ο καθενας πρατει συμφωνα με τη συνειδηση του.

Τα μαύρα δεν έχουν καμία σχέση με την Ορθοδοξία, αλλά αποκλειστικά και μόνο με τις παραδόσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στρατηγός Ταμουρίδης : Ο στραγγαλισμός της Αλήθειας!

  Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία φαινομενικά έχουμε ειρήνη στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ενώ ένας θερμός πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ Ρωσί...