Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Σκάνδαλο: «Η ΕΕ απαλλάσσει την AstraZeneca από τυχόν ευθύνες σε περίπτωση βλαπτικών παρενεργειών του εμβολίου της»!

 

Στην αποκάλυψη πως η Κομισιόν υπέγραψε σύμβαση με την AstraZeneca η οποία απαλλάσσει την εταιρεία από τυχόν παρενέργειες του εμβολίου της προχώρησε ο πρώην ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς....

Κάτι παρόμοιο είχε αναφέρει πριν από λίγες ημέρες και ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Δημήτρης Κούβελας και ουσιαστικά σημαίνει πως η ΕΕ δεν μπορεί να «κυνηγήσει» τις εταιρείες. 

Μετά από τον «πόλεμο» των τελευταίων ημερών ΕΕ και AstraZeneca έφτασαν σε συμφωνία με την εταιρεία να παραδίδει τελικά 40 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων το πρώτο τρίμηνο του 2021 και σύμφωνα με την πρόεδρο Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, εννέα εκατ. παραπάνω από τα συμφωνηθέντα. 

Μετά τη δημοσιοποίηση, ωστόσο, της σύμβασης μεταξύ AstraZeneca και Κομισιόν, δεν έλλειψαν οι αντιδράσεις.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής κυβέρνησης με το συμβόλαιο που δόθηκε στη δημοσιότητα καθιέρωσαν ρήτρα αποκλεισμού ευθύνης υπέρ της AstraZeneca σε περίπτωση βλαπτικών παρενεργειών του εμβολίου της για την υγεία όσων ετοιμάζονται να εμβολιαστούν. Με τον τρόπο αυτό η εταιρεία αποκτά νομική ασυλία» τονίζει στο Sputnik o Νότης Μαριάς, πρώην ευρωβουλευτής, καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Πρόεδρος του Κόμματος «Ελλάδα-Ο Άλλος Δρόμος».

Συνεχίζοντας, ο κ. Μαριάς με νομική «γλώσσα», εξηγεί πώς η εταιρεία απαλλάσσεται από τυχόν ευθύνες:

«Όπως προκύπτει από το άρθρο 14.1 της Συμφωνίας Προαγοράς με την AstraZeneca, τα κράτη της ΕΕ που έχουν συμβληθεί με αυτή, -κατ επέκταση και η Ελλάδα- θα αποζημιώνουν και δεν θα επιτρέπουν τη βλάβη της AstraZeneca από και έναντι κάθε ζημιάς και υποχρέωσης καθώς και των νομικών εξόδων που προκύπτουν ή που σχετίζονται με αξιώσεις λόγω θανάτου, σωματικού, ψυχικού ή συναισθηματικού τραύματος, ασθένειας, αναπηρίας ή κατάστασης φόβου για τους παθόντες εμβολιασθέντες, καθώς και για κάθε απώλεια ή ζημία της περιουσίας τους ή διακοπή της επιχείρησης του παθόντος ή συγγενικού του προσώπου, απώλειες που σχετίζονται με ή προκύπτουν από τη χρήση ή τη διαχείριση του εμβολίου που αποστέλλεται ή διατίθεται εντός της δικαιοδοσίας των συμβαλλομένων κρατών μελών της ΕΕ συνεπώς και της Ελλάδας».

Την ίδια στιγμή, επικαλούμενος άλλο άρθρο της σύμβασης, καταγγέλλει ότι οι ευρωπαϊκές αρχές παραιτούνται από ορισμένες αξιώσεις απέναντι στην AstraZeneca: 

«Η ΕΕ υπαναχωρεί των δικαιωμάτων της. Όπως φαίνεται από το άρθρο 15.1 της σύμβασης, η Επιτροπή και κάθε ένα από τα συμμετέχοντα κράτη μέλη, άρα και η Ελλάδα, παραιτούνται πάσης αξιώσεώς τους κατά της AstraZeneca που προκύπτει ή σχετίζεται με έλλειψη ασφάλειας ή αποτελεσματικότητας του εμβολίου και τη χρήση ή χορήγηση του εμβολίου υπό συνθήκες πανδημίας».

Εξετάζοντας τη σύμβαση, ο κ. Μαριάς επισημαίνει ότι οι ρήτρες του συμβολαίου της AstraZeneca περί αποποίησης ευθύνης της εταιρείας είναι «άκυρες και παράνομες, καθώς οι συμβατικές προβλέψεις δεν μπορούν να ακυρώσουν ούτε την Οδηγία 85/374/ΕΟΚ του Συμβουλίου η οποία ρητά καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις της ευθύνης του παραγωγού εμβολίων όσο και τη νομολογία του ΔΕΕ στην υπόθεση C-621/15 N. W όπου και καθορίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις της νομικής ευθύνης των εταιρειών-παραγωγών εμβολίων για την αποζημίωση όσων υφίστανται βλάβη στην υγεία τους και ζημία στην περιουσίας τους λόγω παρενεργειών των εμβολίων».

Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρει ότι γίνεται εμφανές πως την αποζημίωση των παθόντων αναλαμβάνουν τα συμβαλλόμενα κράτη κι ως εκ τούτου και η Ελλάδα, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αντιδράσουν:

«Οι Έλληνες φορολογούμενοι, με κυβερνητική απόφαση, αναμένεται να αποζημιώσουν όσους τυχόν υποστούν προβλήματα υγείας ή ζημιές από τα εμβόλια της AstraZeneca» επισημαίνει.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

πηγή

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στρατηγός Ταμουρίδης : Ο στραγγαλισμός της Αλήθειας!

  Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία φαινομενικά έχουμε ειρήνη στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ενώ ένας θερμός πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ Ρωσί...