Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Αναμένουμε και οι άλλες Εκκλησίες να αναγνωρίσουν την Ουκρανία

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Αναμένουμε και οι άλλες Εκκλησίες να αναγνωρίσουν την Ουκρανία

Με αναφορές στην ουκρανική αυτοκεφαλία, αιχμές προς το Πατριαρχείο της Μόσχας και ευχαριστίες προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για την...
αναγνώριση του Κιέβου Επιφάνιου ήταν η ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην πύλη Αδριανουπόλεως στο αποψινό εσπερινό.
Με μια αναφορά του Επισκόπου Ερυθρών Κυρίλλου για τα 28 έτη της πατριαρχίας του ο κ. Βαρθολομαίος υποστήριξε ότι «κατά τη διάρκεια της Πατριαρχίας μου δεν υπήρξαν μόνο ευχάριστα αλλά και δυσάρεστα γεγονότα».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έριξε βέλη προς την Μόσχα, χωρίς όμως να κάνει ονομαστική αναφορά στη ρωσική Εκκλησία λέγοντας ότι «τα πλέον δυσάρεστα γεγονότα ήταν εκείνα που προήλθαν στη ζωή της Μητρός Εκκλησίας, από άλλες αδελφές Εκκλησίες, ευεργετηθείσες από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Έτσι και σήμερα αντιμετωπίζουμε μια δυσάρεστη κατάσταση με το Πατριαρχείο Μόσχας, με αφορμή το θέμα του Ουκρανικού ζητήματος».
Ο κ. Βαρθολομαίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός και ικανοποιημένος από τις εξελίξεις, καθώς όπως είπε «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και εμείς οι ταπεινοί διάκονοι του, έχουμε αναπαυμένη την συνείδησή μας ότι απλώς κάνουμε το χρέος μας. Κατοχυρώνουμε και προστατεύουμε τα κανονικά δικαία και προνόμια που έδωσαν οι Οικουμενικές Σύνοδοι στην Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης για μια ακόμη φορά, παρουσία του νεοεκλεγέντα μητροπολίτη Λήμνου Ιερόθεου και των Δωδώνης Χρυσόστομου και Μεσογαίας Νικόλαου εξέφρασε για μια ακόμη φορά την ευγνωμοσύνη του προς την ελλαδική Εκκλησία «για το καλό παράδειγμα που έδωσε και σε άλλες εκκλησίες, αναγνωρίζοντας και εισερχόμενη σε κοινωνία με την νεοπαγή 15η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας». Εκτός από τις ευχαριστίες για την ελλαδική Σύνοδο ο κ.Βαρθολομαίος είπε ότι συγκινήθηκε από το γράμμα Ιερώνυμου προς τον Κιέβου Επιφάνιο και θέλοντας να δώσει το στίγμα για τη συνέχεια είπε ότι ο Οικουμενικό Πατριαρχείο αναμένει και άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες να προχωρήσουν στην αναγνώριση της νέας Εκκλησίας.
-/orthodoxia.info/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στρατηγός Ταμουρίδης : Ο στραγγαλισμός της Αλήθειας!

  Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία φαινομενικά έχουμε ειρήνη στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ενώ ένας θερμός πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ Ρωσί...