Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Ένας ατρόμητος “τρελός” αξιωματικός κομάντο: Με σπαθί και τόξο στον Β’ ΠΠ…



Ο Τζον Τσόρτσιλ, γνωστός ως «Τρελός Τζακ», υπήρξε μια ξεχωριστή μορφή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο οποίος βάδιζε στη μάχη με μια....
γκάιντα, ένα σκωτζέζικο σπαθί και ένα μακρύ τόξο, χαρακτηριστικό όπλο, το τελευταίο, των Άγγλων τοξοτών στον Μεσαίωνα.
Όσα λέγονταν για αυτόν ήταν όμως αλήθεια ή ένας θρύλος που δημιούργησαν οι Βρετανοί για να εξυψώσουν το ηθικό τους; Το 1940 η Βρετανική Εκστρατευτική Δύναμη στη Γαλλία (British Expeditionary Force – BEF) έτρεχε να σωθεί από τους Γερμανούς μετά την κατάρρευση του γαλλικού μετώπου. Στόχος των Βρετανών ήταν να φτάσουν στη Δουνκέρκη.
Ανάμεσα στην κατήφεια και την πτώση του ηθικού ένας άνδρας έμενε ατάραχος. Ήταν ο «μαχητής τρελός Τζακ». Ήταν 27 Μαΐου του 1940 όταν ο μικρόσωμος Τζακ. Ο Τσόρτσιλ είχε γεννηθεί στη βρετανική τότε Κεϋλάνη, το 1906.
Σε ηλικία 20 ετών εντάχθηκε στον βρετανικό στρατό ως αξιωματικός και παρέμεινε επί 10 χρόνια. Παραιτήθηκε το 1936 και εργάστηκε ως δημοσιογράφος, αλλά και ηθοποιός. Αλλά με την έκρηξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1939, επανήλθε στο στράτευμα.
Έπαιζε εξαιρετικά γκάιντα και ήταν αθλητής της τοξοβολίας με διεθνείς διακρίσεις. Εκείνο το πρωινό στη Γαλλία μαζί με δύο άνδρες του βρισκόταν στο γαλλικό χωριό Λ’ Επινέτ, όταν είδε να πλησιάζουν πέντε Γερμανοί.
Με ψυχραιμία πήρε το τόξο του και έριξε το πρώτο βέλος κατά του επικεφαλής αντιπάλου, ενός λοχία, τον οποίο έπληξε κατευθείαν στην καρδιά, σκοτώνοντάς τον ακαριαία. Οι Γερμανοί αιφνιδιάστηκαν και απομακρύνθηκαν. Ο Τσόρτσιλ επέστρεψε στη Βρετανία και εντάχθηκε στους περίφημους Κομάντο.
Ως μέλος του 3ου Κομάντο στάλθηκε στη Νορβηγία. Στις 27 Δεκεμβρίου 1941, καθώς η ράμπα του αποβατικού σκάφους κατέβηκε ο Τσόρτσιλ, πρώτος, οδήγησε τους άνδρες του στην ελεγχόμενη από τον εχθρό ακτή παίζοντας με τη γκάιντα ένα σκωτζέτζικο πολεμικό άσμα.
Κατόπιν έβγαλε από τη θήκη του το σπαθί του και κινήθηκε επικεφαλής. Όπως έλεγε, «κάθε αξιωματικός που βάδιζε στη μάχη χωρίς σπαθί δεν ήταν καλοντυμένος»! Το 1943, επικεφαλής του 2ου Κομάντο αποβιβάστηκε με τους άνδρες του στην Σικελία. Σε μια περίπτωση, με τη βοήθεια ενός δεκανέα, αιχμαλώτισε 42 Γερμανούς.
Το 1944 στάλθηκε στη Γιουγκοσλαβία προς υποστήριξη του Τίτο. Εκεί τραυματίσθηκε και αιχμαλωτίσθηκε. Οι Γερμανοί τον συνέλαβαν ενώ αυτός έπαιζε γκάιντα. Νομίζοντας ότι συνέλαβαν κάποιον συγγενή του Ουίνστον Τσόρτσιλ (δεν υπήρχε συγγένεια), τον έστειλαν στο ειδικό στρατόπεδο αιχμαλώτων στον χώρο του κολαστηρίου του Σαξενχάουζεν.
Όμως ο «τρελός Τζακ» δεν ήταν γεννημένος για αιχμάλωτος. Μαζί με άλλους τέσσερις Βρετανούς απέδρασε από το στρατόπεδο. Αν και με εξάρθρωση στον αγκώνα, κλέβοντας τρόφιμα και πηδώντας από τρένο σε τρένο κατάφερε να ξεφύγει αρχικά. Τελικά συνελήφθη και πάλι και στάλθηκε σε στρατόπεδο στο Τυρόλο από όπου και πάλι ξέφυγε.
Επιστρέφοντας στις φίλιες γραμμές και καθώς η Γερμανία συνθηκολόγησε, ζήτησε να σταλεί στο μέτωπο της Βιρμανίας για να πολεμήσει τους Ιάπωνες.  Οι ατομικές βόμβες όμως πρόλαβαν και έτσι δεν είδε δράση εκεί.
Το 1948 βρισκόταν στην Παλαιστίνη. Εκεί, επικεφαλής 12 ανδρών, διέσωσε εβραϊκή αυτοκινητοπομπή που μετέφερε νοσηλευτικό προσωπικό και υλικό και δέχονταν αραβική επίθεση, παρά τις διαταγές που είχε να μην εμπλακεί. Δύο από τα αυτοκίνητα όμως κυριεύτηκαν από τους Άραβες και 77 Εβραίοι που επέβαιναν σε αυτά σφαγιάστηκαν.
Μετά το συμβάν επέστρεψε στη Βρετανία όπου έπαιξε στην ταινία «Ιβανόης» χρησιμοποιώντας το τόξο του. Κατόπιν στάλθηκε ως εκπαιδευτής στη Αυστραλία. Αποστρατεύτηκε τελικά το 1959. Πέθανε ήρεμα το 1996 σε ηλικία 89 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στρατηγός Ταμουρίδης : Ο στραγγαλισμός της Αλήθειας!

  Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία φαινομενικά έχουμε ειρήνη στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ενώ ένας θερμός πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ Ρωσί...