Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

"Στήριξε τους πρόσφυγες, τις μειονότητες και τις πολιτικές ελευθερίες"

"Στήριξε τους πρόσφυγες, τις μειονότητες και τις πολιτικές ελευθερίες"

Είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της Ελλάδας, η οποία αναλαμβάνει αυτό το αξίωμα. Η δικαστής Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, 63 ετών,....
εξελέγη την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου με μία συντριπτική πλειοψηφία Πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας. Από το 2018 πρόεδρος του Ανωτάτου δικαστηρίου του κράτους (Συμβούλιο της Επικρατείας), υπερασπιστής του περιβάλλοντος εξελέγη από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στη Βουλή. Μόλις πληροφορήθηκε την επιτυχία της η μελλοντική αρχηγός του κράτους, η οποία θα ορκιστεί στις 13 Μαρτίου δήλωσε: «Προσβλέπω σε μία κοινωνία που θα σέβεται τα δικαιώματα, το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και την Ευρωπαϊκή Συνθήκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».



«Η Ελλάδα προχωρεί εισερχόμενη σε μία νέα περίοδο ισότητας», σχολιάζει στο Twitter της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο συγχαρητήριο μήνυμά της προς την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Το άρθρο της Le Monde για την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Το άρθρο της Le Monde για την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Σε μία χώρα που μία στις πέντε γυναίκες βρίσκεται στην ανεργία η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είχε ήδη «ανοίξει» ένα ρήγμα ως πρώτη γυναίκα που κατάφερε να αναρριχηθεί στο ανώτατο αξίωμα της Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Οκτώβρη του 2018, κατόπιν προτάσεως του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη και με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στο συνταγματικό δίκαιο αλλά και το δίκαιο του περιβάλλοντος με σπουδές τόσο στην Αθήνα, όσο και στο Παρίσι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου έγινε γνωστή και ξεχώρισε αναλαμβάνοντας υποθέσεις που αφορούν το περιβάλλον. Υποθέσεις μάλιστα που είχαν προκαλέσει θόρυβο όπως εκτροπές μεγάλων ποταμών κλπ.
Στήριξη των προσφύγων μαθητών
Η δικαστικός έγινε επίσης γνωστή από τότε που στήριξε αλλά και υποστήριξε με θέρμη την κατάργηση της αναφοράς του θρησκευτικού δόγματος στις ταυτότητες, τότε επί Σημίτη στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Όπως με θέρμη υποστήριξε τον νόμο της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα που έδινε το δικαίωμα στα παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα από γονείς με ξένη καταγωγή, αλλά που ολοκλήρωσαν το μεγαλύτερο μέρος των σχολικών σπουδών του στην Ελλάδα, να έχουν δικαίωμα απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας. Μάλιστα το 2018 ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε τις καταγγελίες των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων από διάφορες περιοχές της χώρας και τις διαμαρτυρίες γονέων για την παρουσία στα σχολεία προσφυγόπουλων. Τότε η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είχε προωθήσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έκρινε πως η ενσωμάτωση των προσφυγόπουλων στα σχολεία είναι «νόμιμη και απαραίτητη». Ωστόσο, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είχε δεχθεί και έντονες κριτικές κυρίως διότι υποστήριξε το πρότζεκτ της επένδυσης, αμφιλεγόμενης για πολλούς, στη Βόρειο Ελλάδα από καναδική εταιρεία εξόρυξης χρυσού.
Δέχθηκε επίσης κριτικές από ορισμένους πως στήριζε ιδιαίτερα τα συμφέροντα των βιομηχάνων σε μια Ελλάδα που είχε «χτυπηθεί» από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης.
Σε μία χώρα που μόλις έχει καταφέρει «να βγάλει το κεφάλι της από το νερό» η εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρείται ως ένα σημαντικό ατού στα χέρια της συντηρητικής κυβέρνησης, η οποία επενδύει στην πράσινη ενέργεια προκειμένου να ανακάμψει η ελληνική οικονομία.
Χωρίς ιδιαίτερη πολιτική τοποθέτηση, αυτή η φεμινίστρια, διαζευγμένη και μητέρα ενός παιδιού περνά λοιπόν από τις ανώτατες θέσεις της Δικαιοσύνης στις ανώτατες θέσεις της Πολιτείας. Σε λίγες εβδομάδες θα γνωρίζουμε επίσης ποιος θα αντικαταστήσει την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου στη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πρόκειται για έναν θεσμό, το Συμβούλιο της Επικρατείας, εξαιρετικά ευαίσθητο σε μία χώρα όπου συχνά καταγγέλλεται και κατηγορείται για το έλλειμμα ανεξαρτησίας και αυτονομίας του δικαστικού της συστήματος.
Zouglanewsroom


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στρατηγός Ταμουρίδης : Ο στραγγαλισμός της Αλήθειας!

  Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία φαινομενικά έχουμε ειρήνη στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ενώ ένας θερμός πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ Ρωσί...