Η επέτειος της «Ημέρας ΟΧΙ», την ημέρα του Οκτωβρίου του 1940, όταν ο ελληνικός λαός αρνήθηκε να υποταχθεί στο ιταλικό αίτημα να κατακτήσει το έθνος, είναι πάντα ένας λόγος γιορτής....
σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου ο ελληνισμός έχει ριζώσει.
σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου ο ελληνισμός έχει ριζώσει.
Για έναν Ορθόδοξο ιερέα στη μακρινή Ουγκάντα, η Ημέρα του ΟΧΙ συμβολίζει τον αγώνα των αδύναμων έναντι των ισχυρών, της δικαιοσύνης έναντι της αδικίας, της δημοκρατίας έναντι της τυραννίας.
Ο πατέρας Αντώνιος Μουτυάμπα, μαζί με τη σύζυγό του Χαριτίνι και με την υποστήριξη της Ελληνικής Ορθόδοξης Μητρόπολης της Καμπάλας, αφιέρωσε τη ζωή του στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για εκατοντάδες φτωχά παιδιά.
Χάρη στις ιδιωτικές δωρεές από την Ελλάδα, διαχειρίζεται τρία πανεπιστήμια που παρέχουν εκπαίδευση, ιατρική περίθαλψη, φαγητό και καταφύγιο σε περισσότερα από 1.200 φτωχά και ορφανά παιδιά, δημιουργώντας ελπίδα και αξιοπρέπεια στη ζωή τους.
Μιλώντας στο Greek Reporter ο πατέρας Αντώνιος λέει ότι τα σχολεία του γιορτάζουν την Ημέρα του ΟΧΙ κάθε χρόνο. Κουνώντας τις ελληνικές σημαίες, οι μαθητές παρελαύνουν έξω από τα σχολεία και στη συνέχεια συγκεντρώνονται στην εκκλησία στη φτωχή περιοχή Luweero της Ουγκάντας.
«Γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου πρώτα απ ‘όλα για να τιμήσουμε και να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα. Αλλά και επειδή θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι ο άνθρωπος πρέπει να είναι ελεύθερος », δηλώνει ο πατέρας Αντώνιος.
«Τα παιδιά στην Ουγκάντα μαθαίνουν να λένε πάντα» Ναι «(Nai). Τους διδάσκω ότι μερικές φορές θα έπρεπε να λένε «Όχι» (Oxi), όπως είπαν οι Έλληνες στις φασιστικές δυνάμεις το 1940. Οι άνθρωποι πρέπει να είναι πεπεισμένοι γιατί πρέπει να πουν Ναι», εξηγεί ο ιερέας.
Γεννήθηκε στην Ουγκάντα αλλά έζησε και χειροτονήθηκε στην Κρήτη
Αν και ο πατέρας Αντώνιος γεννήθηκε στην Ουγκάντα, έζησε με μια ελληνική οικογένεια το 1980 και μετακόμισε σε ένα μικρό χωριό στο νησί της Κρήτης.
Ο Mutyaba μελέτησε πρώτα την αγρονομία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, αλλά το απόλυτο όνειρό του στη ζωή ήταν πάντα να γίνει ιερέας. Ξεκίνησε τελικά τις σπουδές του στη Σχολή του Αγίου Ματθαίου στα Χανιά, όπου χειροτονήθηκε ιερέας με την ευλογία του Αμφιλόχιου.
Ο πατέρας Mutyaba συναντήθηκε και παντρεύτηκε τη γυναίκα του Charitini στην Ελλάδα εκείνη την εποχή. Ήταν επίσης από την Ουγκάντα, αλλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα.
Το 2004, μαζί με τα τέσσερα παιδιά τους, πήραν την απόφαση να επιστρέψουν στην Ουγκάντα. Η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Wakiso, μια μικρή πόλη 50.000 ατόμων στα περίχωρα της Καμπάλα.
Σε παλιότερη συνέντευξή του στο ΑΠΕ, ο πατήρ Αντώνιος είχε δηλώσει, πως όταν σε ηλικία 16 ετών είχε αποφασίσει να έρθει στην Ελλάδα για να τελειώσει το σχολείο, καταλυτικό ρόλο έπαιξε η γνωριμία του με τον μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου, Ειρηναίο.
Τελείωσε το λύκειο στην Κρήτη και σπούδασε στη Γεωπονική Σχολή Αθηνών όμως τελικά τον κέρδισε η ιεροσύνη, γι΄ αυτό και συνέχισε τις σπουδές του στην Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης γιατί όπως είχε πει: «Δεν μπορείς να μην γίνεις ιερέας όταν έχεις ζήσει δίπλα στον Ειρηναίο» μας λέει χαρακτηριστικά.
Όταν πρωτοήρθε στην Ελλάδα, εξομολογείται πως δεν ήξερε ελληνικά. «Ούτε με νοήματα δεν μπορούσα να συνεννοηθώ, γιατί κάποια νοήματα έχουν άλλη ερμηνεία στην Ελλάδα και άλλη στην Ουγκάντα» λέει.
«Όμως γρήγορα αγκαλιάστηκα από τους Έλληνες. Θέλω να ευχαριστήσω την Ελλάδα, γιατί πέρα από τη μόρφωση που μου έδωσε, ενσωματώθηκα εδώ και είμαι ένα κύτταρο της Ελλάδας» συμπληρώνει. Ο Ειρηναίος του είχε πει άλλωστε, πως «όταν είσαι μετανάστης, το σημαντικό δεν είναι να έχεις χαρτιά ή δουλειά. Αυτό που χρειάζεται είναι να μη νιώθεις ξένος και οι άνθρωποι να σε αγκαλιάζουν».
Σήμερα, ο πατέρας Αντώνιος έχει αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα και, όπως λέει χαρακτηριστικά, «μιλάω ελληνικά και ονειρεύομαι ελληνικά»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου