Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Jerome Powell για τη FED> “Δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε χορηγοί πολιτικών για το κλίμα”

 

– Οι αποφάσεις σχετικά με τις πολιτικές για την άμεση αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να λαμβάνονται από τα εκλεγμένα τμήματα της κυβέρνησης.....

Ο πρόεδρος της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Jerome Powell, προειδοποίησε ότι ιδρύματα όπως η Fed πρέπει «να αντισταθούν στον πειρασμό» να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν κοινωνικά ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Σουηδία, την Τρίτη, σε ένα φόρουμ που αφορούσε την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών και το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την σουηδική κεντρική τράπεζα.

Τόνισε μάλιστα, ότι αποτελεί κεντρικό ζήτημα η ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας από πολιτικές επιρροές προκειμένου να διατηρήσει την ικανότητά να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό και απαιτείται από αυτήν να μείνει μακριά από ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή που είναι πέρα από την εντολή που της έχει δώσει το Κογκρέσο. «Η ανάληψη νέων στόχων, όσο άξιοι κι αν είναι», όπως το κλίμα ή η κοινωνική πολιτική, είπε, «χωρίς σαφή καταστατική εντολή θα υπονόμευε την υπόθεση της ανεξαρτησίας μας».

Αν και ο Powell τόνισε ότι οι ρυθμιστικές εξουσίες της Fed της δίνουν έναν «στενό» ρόλο προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «διαχειρίζονται κατάλληλα» τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν από την κλιματική αλλαγή, «δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε “χορηγοί πολιτικής για το κλίμα”».

«Χωρίς τη ρητή νομοθεσία του Κογκρέσου, θα ήταν ακατάλληλο να χρησιμοποιήσουμε τη νομισματική πολιτική ή τα εποπτικά μας εργαλεία για την προώθηση μιας πιο πράσινης οικονομίας ή για την επίτευξη άλλων στόχων που βασίζονται στο κλίμα», ανέφερε ο Powell. «Οι αποφάσεις σχετικά με τις πολιτικές για την άμεση αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να λαμβάνονται από τα εκλεγμένα τμήματα της κυβέρνησης και έτσι να αντικατοπτρίζουν τη βούληση του κοινού όπως εκφράζεται μέσω των εκλογών», τόνισε στο φόρουμ στη Στοκχόλμη.

Ωστόσο, τα σχόλια του Powell, ιδιαίτερα για την κλιματική αλλαγή, δεν είναι καινούργια. Αλλά η επαναδιατύπωση ήρθε με έντονο τρόπο ως τις πρώτες δημόσιες παρατηρήσεις του από τότε που το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στις ΗΠΑ τοποθέτησε ένα από τα μέλη του ως Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και ξεκίνησε να επιλέγει νέους προέδρους για τις επιτροπές που επιβλέπουν τις λειτουργίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της Fed.

Ο Powell, πλέον στον πέμπτο χρόνο του ως πρόεδρος της Fed, έχει θέσει υψηλή προτεραιότητα στην οικοδόμηση ισχυρών σχέσεων με εκλεγμένους αξιωματούχους και από τα δύο μεγάλα κόμματα των ΗΠΑ, αλλά αντιμετώπισε κριτική από ορισμένους Ρεπουμπλικάνους επειδή, κατά την άποψή τους, επέτρεψε στη Fed να ξεφύγει από τις βασικές της ευθύνες σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή και τα οικονομικά ως προς τις φυλετικές διακρίσεις.

Ενώ η άποψη του Powell για τον ρόλο της Fed έρχεται σε αντίθεση με τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη που έχουν ενσωματώσει τις προσπάθειες πράσινης οικονομίας στη χάραξη της πολιτικής τους, αναγνωρίζει τη πιο διχασμένη πολιτική όσον αφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για να διατηρήσουμε την εξουσία στη βασική αποστολή της για τη διαχείριση του πληθωρισμού και της ζήτησης, «πρέπει να το αξίζουμε, και αυτό σημαίνει να επιμείνουμε σε αυτό το έργο και να μην ψάχνουμε για ευρύτερα πράγματα», ανέφερε ο Powell. «Δεν πρέπει να προτρέχουμε εάν δεν υπάρχει συγκεκριμένη εντολή. Στην περίπτωση των ΗΠΑ, αυτό είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό σημείο».

Η ομιλία του Jerome Powell δεν περιείχε αναφορές για την κατεύθυνση της πολιτική της Fed, η οποία αύξησε τα επιτόκιά της επτά φορές το 2022 κατά συνολικά 4,25 ποσοστιαίες μονάδες και έχει υποδείξει ότι είναι καθ’ οδόν για περαιτέρω αυξήσεις φέτος.

Όπως επισημαίνει το CNBC, ο πρώην πρόεδρος Donald Trump είχε στραφεί εναντίον της κεντρικής τράπεζας όταν αύξανε τα επιτόκιά της κατά την διακυβέρνησής του, ενώ προοδευτικοί ηγέτες όπως η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν έχουν επικρίνει τον τρέχοντα γύρο αυξήσεων. Από την πλευρά του, ο νυν πρόεδρος Joe Biden έχει αντισταθεί σε μεγάλο βαθμό να σχολιάσει τις κινήσεις της Fed, λέγοντας ότι είναι πρωτίστως ευθύνη της κεντρικής τράπεζας να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

kourdistoportocali.com


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


πηγή


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στρατηγός Ταμουρίδης : Ο στραγγαλισμός της Αλήθειας!

  Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία φαινομενικά έχουμε ειρήνη στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ενώ ένας θερμός πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ Ρωσί...