Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

Handelsblatt: Σβήνουν οι ελπίδες για την Ελλάδα...

 

Με ένα δυσοίωνο άρθρο της, η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt εκτιμά πως «Σβήνουν οι ελπίδες για ανάκαμψη» της χώρας μας, μετά την πανδημία....

«Η οικονομία δέχεται ισχυρές πιέσεις. Μετά το λοκντάουν, οι οικονομολόγοι αναμένουν, για το πρώτο τρίμηνο του 2021, περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 10%. Σε ετήσια βάση, η κυβέρνηση προβλέπει ποσοστό ανάπτυξης 4,8%. Οι χειμερινές προγνώσεις της Κομισιόν περιορίζονται στο 3%. Ιδιαίτερα σκληρό είναι το πλήγμα για την εστίαση, που παραμένει κλειστή από τις αρχές Νοεμβρίου. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, εκφράζει φόβους ότι περίπου 40 χιλιάδες από τις 81 χιλιάδες επιχειρήσεις του κλάδου δεν θα επιβιώσουν σε αυτή την πανδημία. Άσχημες είναι οι προβλέψεις και για το λιανικό εμπόριο», αναφέρεται στο άρθρο.

Παράλληλα, σημειώνεται πως «η Ελλάδα στηρίζει τις επιχειρήσεις με οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων και συσσωρεύει τεράστια χρέη», ενώ γίνεται αναφορά και στο “μαξιλάρι ασφαλείας”, ύψους 37 δισ. ευρώ, το οποίο σύμφωνα με την Handelsblatt «έχει συρρικνωθεί».

«Εάν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, συνεχίσει τη ρευστοποίηση, θα μπορούσε να επηρεαστεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Γι’ αυτό καταφεύγει στις αγορές. Από τις αρχές της χρονιάς, η Αθήνα έχει εκδώσει νέα ομόλογα, συγκεντρώνοντας πάνω από 5,5 δισ. ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο κορωνοϊός πηγαίνει πιο πίσω την απομείωση του ελληνικού χρέους. Στα τέλη Δεκεμβρίου, το δημόσιο χρέος είχε φτάσει σε ποσοστό-ρεκόρ 208,9% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν, το χρέος της Ελλάδας θα κυμαίνεται σε ποσοστά άνω του 120% μέχρι το 2040 και μόλις το 2060 θα επιστρέψει στα επίπεδα προ της πανδημίας -υπό την προϋπόθεση ότι εκπληρώνονται οι προσδοκίες για την ανάπτυξη και η Αθήνα παραμένει σε τροχιά δημοσιονομικής πειθαρχίας», προσθέτει η εφημερίδα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


πηγή


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στρατηγός Ταμουρίδης : Ο στραγγαλισμός της Αλήθειας!

  Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία φαινομενικά έχουμε ειρήνη στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ενώ ένας θερμός πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ Ρωσί...