Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Ένοπλες Δυνάμεις: Τι ΔΕΝ είπε ο Μητσοτάκης για τα στελέχη στη ΔΕΘ...

Ρεπορτάζ Ιωάννα Ηλιάδη
Ήταν 22 Ιουλίου 2019, όταν ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, έκανε τις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή, με τα παρακαλάτω λόγια:…

«Η ποιοτική υπεροχή του προσωπικού μας, διασφαλίζει την ίδια την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, και γι’ αυτό χρέος μας είναι να σταθούμε δίπλα στο προσωπικό.
Ως προς το σκοπό αυτό σχεδιάζουμε λήψη σειράς μέτρων κοινωνικού χαρακτήρα, για την αντιμετώπιση ζητημάτων που άπτονται και της καθημερινότητας των στελεχών αλλά και των οικογενειών τους, των συνθηκών διαβίωσης και της βελτίωσης του βιοτικού τους επιπέδου, σε ένα ασφαλές, σύγχρονο αλλά και ειδικό και ιδιαίτερο, όπως και να το κάνουμε, εργασιακό περιβάλλον».
14 μήνες μετά, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε χθες στην ΔΕΘ ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα αλλά και προσλήψεις μαμούθ- δεν βρήκε να πει μια κουβέντα για αυτό που συχνά αποκαλούν ως «πολλαπλασιαστή ισχύος», το ανθρώπινο δυναμικό, τους άνδρες και τις γυναίκες στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Ας εξετάσουμε ένα προς ένα τα σημεία για τα οποία τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, θα έπρεπε να έχουν επιλύσει, αλλά ο Κ. Μητσοτάκης δεν βρήκε να πει ούτε μια κουβέντα:
Ένοπλες Δυνάμεις: 4 χρόνια απλήρωτη νυχτερινή απασχόληση
Έχουν πλέον συμπληρωθεί 4 χρόνια χωρίς οι στρατιωτικοί να έχουν πάρει αποζημίωση για τη νυχτερινή απασχόληση, από την πρώτη στιγμή που ψηφίστηκε ο νόμος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θεσμοθετήθηκε η νυχτερινή αποζημίωση.
Το ενδιαφέρον είναι ότι οι στρατιωτικοί, κάθε φορά που ερωτάται στην Βουλή ο εκάστοτε υπουργός άμυνας (και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος), απαντούν ότι αυτοί θέλουν να τα δώσουν, αλλά την οικονομική πολιτική την ασκεί το υπουργείο οικονομικών και συνεπώς μην περιμένετε και πολλά.
Φέτος πάντως ο Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε ότι έχει υπολογιστεί το ετήσιο κόστος στα 18 εκατομμύρια. Βεβαίως από την απάντηση που δίνει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος προκύπτει ότι δεν συζητά καν να δώσει νυχτερινή αποζημίωση για τα έτη που έχουν περάσει έως σήμερα και δεν έχει υπογράψει ούτε αυτός ούτε οι προκάτοχοί του την ΚΥΑ.
Και το δούλεμα συνεχίζεται για μια ακόμα χρονιά, καθώς όπως όλα δείχνουν ούτε το 2020 θα πάρουν νυχτερινή αποζημίωση, ενώ θα δουλεύουν κανονικά σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας.
Ένοπλες Δυνάμεις: Τι ΔΕΝ είπε ο Μητσοτάκης για τα στελέχη στη ΔΕΘ
5 χρόνια δεν χορηγείται ιματισμός
Από το 2015 έχει σταματήσει η παροχή ειδών ιματισμού στον Στρατό Ξηράς, ενώ στους Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) του Στρατού Ξηράς δεν τους έχει χορηγηθεί εδώ και δώδεκα (12) χρόνια στολή υπ΄ αριθμ. 8 ή έστω και ύφασμα ώστε να ράψουν τα ίδια τα στελέχη τη στολή αυτή. Στο Πολεμικό Ναυτικό υπάρχει μια μηνιαία κάρτα.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Ξάνθης (ΕΣΠΕΞ) Βάιος Τσαπρούνης, μίλησε για το πρόβλημα στο Armyvoice.gr στις αρχές του χρόνου και υποστήριξε: «Κάναμε κοστολόγιο για όλα όσα προβλέπεται από την πάγια διαταγή και κοστίζουν περίπου 165 ευρώ ανά έτος για προμήθεια μέτριας ποιότητας ειδών από αυτά που προβλέπει η πάγια διαταγή ότι μας παρέχει η υπηρεσία.
Λόγω του παγώματος της παροχής, αναγκαστήκαμε και ξοδέψαμε τουλάχιστον 1700 με 1800 ευρώ για να τα προηθευτούμε από το ελεύθερο εμπόριο. Τα χρήματα αυτά επιβαρύνουν τον οικογενειακό μας προϋπολογισμό.
Παρά το γεγονός ότι έχουν κατατεθεί πολλές σχετικές ερωτήσεις στην Βουλή, και παρά τους εξοπλισμούς μαμούθ, δεν βρέθηκαν αυτά τα ελάχιστα χρήματα για τα στελέχη…
Ένοπλες Δυνάμεις: Τι ΔΕΝ είπε ο Μητσοτάκης για τα στελέχη στη ΔΕΘ
Ένοπλες Δυνάμεις: Διαρκής υπερωριακή απασχόληση
Διαχρονικώς και παρά τις κατ΄ επανάληψη περί του αντιθέτου δηλώσεις και διαβεβαιώσεις των πολιτικών, οι Έλληνες στρατιωτικοί υφίστανται μια συνεχιζόμενη άδικη οικονομική συμπεριφορά.
Υπάρχει διαρκής και επαναλαμβανόμενη ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας τους χωρίς να τηρείται το 40ωρο, όπως η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει, ακόμη και για τους υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Πάγιο αίτημα της ΠΟΕΣ είναι η ακριβής υποτύπωση και συμψηφισμός της υπερωριακής εργασίας σε όλες της περιπτώσεις, με ταυτόχρονη θέσπιση νέου, σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, τόσο ως προς τις υπερωρίες (συμπεριλαμβανομένης της ετοιμότητας), όσο και ως προς την τήρηση του εβδομαδιαίου 40ώρου (με ενδεχόμενη ελαστικοποίηση αυτού για βέλτιστη κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών).
Ένοπλες Δυνάμεις: Τι ΔΕΝ είπε ο Μητσοτάκης για τα στελέχη στη ΔΕΘ
Υπερεργασία με πρόσχημα τις υπηρεσιακές ανάγκες
Στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ανατίθενται ολοένα και περισσότερα καθήκοντα, χωρίς καμία αποζημίωση, ενώ ταυτόχρονα το υφιστάμενο εργασιακό πλαίσιο ελαστικοποιείται διαρκώς σε βάρος τους, εξαιτίας των αυξανόμενων απαιτήσεων και παρά τις σχετικές προβλέψεις της νομοθεσίας.
Η πολιτεία θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι τα στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν μπορούν «να τα κάνουν όλα απλώς επειδή συμφέρουν», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΟΕΣ.
ΣΟΑ, ΣΟΜΥ, ΣΟΕΠΟΠ δεν επαρκούν – προβληματική η μοριοδότηση
Ένα από τα πλέον σημαντικά προβλήματα που ανιτμετωπίζουν οι στρατιωτικοί, το οποίο καμία πολιτική ή στρατιωτική ηγεσία δεν έχει αγγίξει για να επιλύσει, είναι αυτό της μοριοδότησης για τα στρατιωτικά οικήματα.
Τα στρατιωτικά οικήματα (ΣΟΑ, ΣΟΜΥ ΣΟΕΠΟΠ) δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των στρατιωτικών, ειδικά όσων παίρνουν συχνές μεταθέσεις μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους. Το υφιστάμενο σύστημα μοριοδοτήσεων είναι απαρχαιωμένο και δημιουργεί πολλές αδικίες.
Το αίτημα των στρατιωτικών είναι η αλλαγή του συστήματος μοριοδότησης και η καθιέρωση νέου που να δίνει πρόσβαση σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Ένας σημαντικό κριτήριο που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το εισόδημα της κάθε οικογένειας, υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Λάρισας (ΕΣΠΕΛ) Θωμάς Ντιντιός, μιλώντας στο Armyvoice.gr.
Ένοπλες Δυνάμεις: Τι ΔΕΝ είπε ο Μητσοτάκης για τα στελέχη στη ΔΕΘ
Διπλές εισφορές ΕΜΘ: Καμία λύση
ΟΙ Εθελοντές Μακράς θητείας έχουν υποστεί πρόσθετη κράτηση εισφορών 2% που ενώ αποδόθηκε από το ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ στα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων και στους Ειδικούς υπ΄ αυτά Λογαριασμούς, αυτά (τα Μετοχικά Ταμεία) αρνούνται να τα επιστρέψουν στις/στους δικαιούχους της.
Το πρόβλημα χρονίζει και λύση δεν δίνεται.
Συνταξιοδοτικό ΕΠΟΠ: Καμία λύση
Υπάρχουν Επαγγελματίες Οπλίτες ΕΠΟΠ οι οποίοι κατά το χρόνο πρόσληψής τους είχαν την ηλικία ακόμη και των είκοσι οκτώ (28) ετών, με αποτέλεσμα, στην ηλικία των πενήντα (50) ετών να κινδυνεύουν να αποστρατευθούν αυτεπαγγέλτως και είτε να αναζητήσουν άλλη εργασιακή στέγη, προκειμένου να συμπληρώσουν τα συνταξιοδοτικά τους χρονικά όρια προς απόληψη συντάξεως με τα συνταξιοδοτικά δεδομένα του νέου φορέα, είτε να παραμείνουν στην αποστρατεία και να λάβουν τη σύνταξη που τους αναλογεί για τα είκοσι δύο (22) χρόνια ενεργού υπηρεσίας τους, η οποία προαναγγέλλεται πενιχρή.
Η ΠΟΕΣ έχει επανειλημμένα πιέσει για την αποκαάσταση της αδικίας, αλλά δεν έχει δοθεί ακόμα κάποια λύση.
Στελέχη προέλευσης ΑΣΣΥ: Καμία λύση
Τα γνωστά προβλήματα με την βαθμολογική εξέλιξη των αξιωματικών που προέρχονται από τις ΑΣΣΥ, μέχρι και την τάξη 1990, παρότι έχουν αναγνωριστεί δεν έχουν επιλυθεί.
Παραμένουν ενεργές παρά τις υποσχέσεις τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ οι ανισορροπίες που έχουν προκληθεί στην ιεραρχική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων από το άρθρο 32 Ν.4406/2019 σχετικά με τον υπολογισμό των ετών υπηρεσίας των μονιμοποιηθέντων εθελοντών του ν.δ. 445/1974 και των μονιμοποιηθείσων εθελοντριών του ν. 705/1977,
καθώς και από την απουσία ρητής διατύπωσης στο άρθρο 37 του Ν.4494/2017 σχετικά με τον υπολογισμό ως χρόνου υπηρεσίας αξιωματικού του χρονικού διαστήματος μετά το 13ο έτος από την κατάταξη (καταταγέντες ’90).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στρατηγός Ταμουρίδης : Ο στραγγαλισμός της Αλήθειας!

  Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία φαινομενικά έχουμε ειρήνη στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ενώ ένας θερμός πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ Ρωσί...