«Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους» ήταν η θρυλική απειλή που είχε απευθύνει το 1822 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ....
Ήταν προς κατοίκους χωριών προκειμένου να τους παροτρύνει να βοηθήσουν στην πολιορκία της Πάτρας. Μια φράση η οποία πέρασε στην ιστορία και έχει χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές όταν θέλει κάποιος να τονίσει εμφατικά την ανάγκη για εθνική συσπείρωση και συναίνεση.
Η φράση αυτή, δεν είναι μια προφορική αφήγηση η οποία έχει περάσει στην ιστορία, αλλά υπάρχει στην πραγματικότητα και συγκεκριμένα σε μια επιστολή του ίδιου του Κολοκοτρώνη προς «τα χωρία της Λιοδώρας, όλα από Ζάτουνα έως Ασπρα Οσπήτια», προκειμένου να τον ακολουθήσουν το 1822 στην πολιορκία της Πάτρας εναντίον του Ιμπραήμ Πασά και του Ελληνα προδότη υπαρχηγού Δημήτρη Νενέκου.
Η επιστολή αυτή, αναμένεται να δημοπρατηθεί την Τετάρτη από τον οίκο «Πέτρος Βέργος» και ανήκει σε μια ιδιωτική συλλογή με οκτώ επιστολές, η οποία αναμένεται να «βγει στο σφυρί», αναφέρουν τα Νέα, με την εκτίμηση του εγγράφου να κυμαίνεται μεταξύ 2.500-3.500 ευρώ.
Που αλλού έχει χρησιμοποιηθεί η φράση «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους»
Η ιστορική αυτή φράση, έχει χρησιμοποιηθεί και μάλιστα πρόσφατα;, καθώς ήταν εκείνη που αποτελούσε κατακλείδα της προκήρυξης για την ανάληψη ευθύνης της δολοφονίας των δύο μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο, ενώ παλαιότερα χρησιμοποιήθηκε σε στίχους του Κωστή Παλαμά και τίτλο του βιβλίου του Ευάγγελου Αβέρωφ. Από την πολιτική έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως από την Χρήστο Παππά και τον Νίκο Μιχαλολιάκο, αλλά ήταν και κεντρική αφίσα του Ελληνικού Μετώπου επί προεδρίας του Μάκη Βορίδη.
Το κείμενο της επιστολής του Κολοκοτρώνη:
Εις Ελόγου Σας χωρία της Λιοδώρας, όλα από Ζάτουνα έως Ασπρα Οσπήτια. Ευθύς όπου λάβετε το παρόν μου να ακούσετε την φωνήν του γενναιοτάτου χιλιάρχου Δημητράκη Πλαπούτα, τον οποίον διορίζω με πληρεξουσιότητα να πάρη τα άρματα σας και όλοι μαζύ να ελθήτε το ογληγορώτερον κατά το χρέος σας. Του έδωσα άδεια δια εκείνους από εσάς όπου δεν θελήσουν να θύση και να απολέση με φωτιά και τζεκούρι, οι δε λοιποί είσθε εις την αγάπην μου και κάμνετε το χρέος σας με προυθυμίαν, και ελπίζω ότι θ’ ακολουθήσετε χωρίς δυσκολίας. Ακολουθήσατε λοιπόν καθώς σας γράφω και ακολουθήσατε τον Καπιτάν Δημητράκη να προφθάσετε το ογληγορώτερον.
15 Ιουνίου 1822, Σαραβάλι εκ της πολιορκίας Πατρών,
Ο Στρατηγός Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου