Η Άγκυρα κινδυνεύει με ένα δεύτερο κύμα αστάθειας της ήδη αδύναμης τουρκικής λίρας, καθώς η οικονομική κρίση κτυπά αλύπητα την χώρα λόγω της.....
γνωστής πανδημίας, προκαλώντας μεγαλύτερη ζημιά σε αναδυόμενες οικονομίες (Τουρκία) που είναι ακόμα πιο ευάλωτες.
γνωστής πανδημίας, προκαλώντας μεγαλύτερη ζημιά σε αναδυόμενες οικονομίες (Τουρκία) που είναι ακόμα πιο ευάλωτες.
Κόσμος συνωστίζεται στα μαγαζιά για φτηνά προϊόντα, παρά την απαγόρευση των αρχών λόγω του κορωνοϊού.
Σήμερα για παράδειγμα στην κεντρική επαρχία του Sivas εκατοντάδες Τούρκοι πολίτες σαν σαρδέλες έσπευσαν σε ένα κατάστημα που μείωσε τις τιμές σε διάφορα προϊόντα, παρά την επείγουσα έκκληση των αρχών να μείνουν στα σπίτια τους.
Σήμερα για παράδειγμα στην κεντρική επαρχία του Sivas εκατοντάδες Τούρκοι πολίτες σαν σαρδέλες έσπευσαν σε ένα κατάστημα που μείωσε τις τιμές σε διάφορα προϊόντα, παρά την επείγουσα έκκληση των αρχών να μείνουν στα σπίτια τους.
Με αυτό το κλίμα, και με την πτώση των χρηματιστηρίων σε ολόκληρο τον κόσμο να είναι πλέον καθημερινή συνήθεια, διάφοροι μεγαλοεπενδυτές διερευνούν τις νομισματικές “άμυνες” διαφόρων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, ώστε να κερδοσκοπήσουν όσο μπορούν διαλύοντας ολόκληρες κοινωνίες.
Τα πράγματα για τον Ερντογάν δεν πάνε καθόλου καλά και ενδέχεται πιθανότατα να εξάγει στο Αιγαίο όλα αυτό το εκρηκτικό σκηνικό. Η Τουρκία διαθέτει τεράστιο χρέος, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, έτσι σύμφωνα με ειδικούς τα ισχνά πλέον αποθέματα της κεντρικής τράπεζας βρίσκονται στο “επίκεντρο της επερχόμενης οικονομικής καταιγίδας”.
Πριν από δύο χρόνια, η τουρκική λίρα υποχωρούσε σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το δολάριο, προκαλώντας μεγάλες αναταράξεις στην χώρα. Έκτοτε, η τουρκική κυβέρνηση έχει ξοδέψει δεκάδες δισεκατομμύρια λίρες για να επαναφέρει την οικονομία σε ένα ανεκτό επίπεδο.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, με τη βοήθεια των υπόλοιπων τραπεζών, έχει ξοδέψει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την υπεράσπιση της λίρας και έχει μειώσει τα επιτόκια κάτω από το ρυθμό πληθωρισμού.
Σε αυτό το εξαιρετικά ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον, η Τουρκία είναι πλέον μια από τις πιο εκτεθειμένες αναδυόμενες αγορές, λόγω της χαλαρής νομισματικής της πολιτικής και των απαιτήσεων της εξωτερικής χρηματοδότησης για τους επόμενους 12 μήνες, που αποτελεί κατά κύριο λόγο το δημόσιο χρέος της χώρας.
“Μεταξύ των χωρών που δεν παράγουν πετρέλαιο, η Τουρκία είναι στην πρώτη στη γραμμή για πιθανό κραχ”, δήλωσε ο William Jackson, επικεφαλής οικονομολόγος των αναδυόμενων αγορών στην Capital Economics.
Η απαίτηση εξωτερικής χρηματοδότησης μιας χώρας, αποτελείται από το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και τις υποχρεώσεις εξωτερικού χρέους για τους επόμενους 12 μήνες.
Το χάσμα των τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας διευρύνθηκε σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο σε 1,8 δισ. δολάρια. Τα οικονομικά κίνητρα οδήγησαν σε έντονη αναζωπύρωση των εισαγωγών τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα την επιδείνωση του ισοζυγίου πληρωμών μετά από πολλά μηνιαία πλεονάσματα.
Η ανάπτυξη των εξαγωγών παρέμεινε σχετικά μέτρια ενώ τα έσοδα από τον τουρισμό, που είναι κρίσιμα για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος, τώρα απειλούνται λόγω του κορωνοϊού.
“Η Τουρκία χρειάζεται περισσότερα από 100 δισ. δολάρια για να χρηματοδοτήσει το εξωτερικό της χρέος και την εγχώρια ζήτηση τους επόμενους 12 μήνες”, δήλωσε ο Τζάκσον.
Με τη χώρα να έχει ένα μεγάλο προβλεπόμενο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, τα κεφάλαια αυτά πρέπει να προέρθουν ολοκληρωτικά από το εξωτερικό, από που όμως;
Αν συνεχιστεί η πανδημία και ο τουριστικός κλάδος “βουλιάξει”, τότε η Άγκυρα θα χρειαστεί να αναζητήσει τουλάχιστον 50-70 δισ. δολάρια είτε από το ΔΝΤ (που δεν πρόκειται να πάει ο Ερντογάν), είτε από κοιτάσματα υδρογονανθράκων, τα οποία ευρίσκονται στην ελληνική ΑΟΖ.
Ο φόβος του Τούρκου σουλτάνου είναι πολύ μεγάλος ειδικά μετά την ραγδαία πτώση της τουρκικής λίρας και τα χάλια της οικονομίας, ρίχνοντας βαριά σκιά πάνω από μια χώρα που έχει ανοικτά μέτωπα με πλήθος χωρών στην περιοχή της Μεσογείου.
This is from today in a central province of Sivas in #Turkey.— Abdullah Bozkurt (@abdbozkurt) March 16, 2020
Local residents packed like sardines & rushed to a store that slashed prices for household products despite urgent plea by authorities to stay away from the crowds. #Corona pic.twitter.com/MSWvxsA2ek
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου