Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Φοιτητές μαθαίνουν σε πρόσφυγες πώς να «επιβιώνουν» στη Θεσσαλονίκη

Φοιτητές μαθαίνουν σε πρόσφυγες πώς να «επιβιώνουν» στη Θεσσαλονίκη

Να εξοικειωθούν και να γνωρίσουν την πόλη, να λύσουν καθημερινά προβλήματα, να μάθουν την ελληνική κουλτούρα και πως να.... αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες, είναι μόνο μερικά από αυτά που διδάσκουν φοιτητές στη Θεσσαλονίκη σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.

Όπως τονίζει μιλώντας στο GRTimes.gr η Ελισάβετ Διαμάντη, υπεύθυνη του «STARTnow», ο κύριος σκοπός του προγράμματος που έχει ξεκινήσει να υλοποιείται από τον Μάρτιο είναι να βοηθήσει τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο στα πρώτα τους βήματα στη Θεσσαλονίκη. «Αυτό γίνεται μέσα από έναν πολύ διαδραστικό και ενδιαφέροντα τρόπο, μέσα από «ομάδες συζήτησης» ένα απόγευμα την εβδομάδα, με διάρκεια περίπου μιάμισης ώρας. Οι φοιτητές βοηθούν εθελοντικά τους ανθρώπους να εξασκήσουν τα ελληνικά τους, να καταλάβουν καλύτερα την κουλτούρα της πόλης, τα δρώμενα, έθιμα της Ελλάδας και πολλά ακόμα», αναφέρει.
Το πρόγραμμα που υλοποιείται από το SolidarityNow σε συνεργασία με την STAR UK έχει ως κύριο σκοπό να ενθαρρύνει και να εκπαιδεύσει τους φοιτητές ώστε να παρέχουν ουσιαστική βοήθεια στους πρόσφυγες καθώς και να προωθήσει ίσες ευκαιρίες συμμετοχής για όλους, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης, το φύλο, τη γλώσσα ή το χρώμα του καθενός.

Οι πιο συχνές ερωτήσεις και θέματα συζήτησης

Απλά πράγματα αλλά ιδιαιτέρως σημαντικά για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα, είναι αυτά που ρωτάνε συνήθως οι πρόσφυγες στους φοιτητές. «Πως θα πάνε στο σούπερ μάρκετ, τι θα πουν για να μπορέσουν να αγοράσουν φαγητό ή κάποιο αγαθό από ένα κατάστημα αλλά και πως θα εξηγήσουν στον γιατρό τι πρόβλημα έχουν σε περίπτωση που χρειαστεί» εξηγεί η κα. Διαμάντη ότι είναι από τα τα κύρια θέματα συζήτησης.»Η μεγαλύτερη ανάγκη που έχουν αυτοί οι άνθρωποι είναι να μάθουν όσα περισσότερα μπορούν για το καινούργιο περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται και προσπαθούν να ενσωματωθούν», συμπληρώνει.
Φοιτητές μαθαίνουν σε πρόσφυγες πώς να «επιβιώνουν» στη Θεσσαλονίκη
«Το πολύ θετικό είναι ότι η συμμετοχή είναι πολύ καλή με τους πρόσφυγες να έρχονται κάθε βδομάδα. Πρόκειται για κάτι καινοτόμο και ευχάριστο με τους ίδιους να νοιώθουν πολύ δημιουργικοί και αυτό που μας μεταφέρουν είναι ότι μέσα από το πρόγραμμα μπορούν να καταρρίψουν παράλληλα και κάποια στερεότυπα και ταμπού που είχαν. Επίσης, μαθαίνουν πολλά πράγματα και οι ίδιοι οι φοιτητές. Το πιο σημαντικό που έχω ακούσει είναι η εμπειρία η οποία παίρνουν από το πρόγραμμα καθώς αρχικά περίμεναν πως θα διδάξουν εκείνοι, ωστόσο, πολλές φορές αντιστρέφονται οι ρόλοι και βρίσκονται οι ίδιοι να μαθαίνουν», τονίζει η κα. Διαμαντή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στρατηγός Ταμουρίδης : Ο στραγγαλισμός της Αλήθειας!

  Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία φαινομενικά έχουμε ειρήνη στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ενώ ένας θερμός πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ Ρωσί...