Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Βαρθολομαίος προσπαθούσε να πείσει στην αναγκαιότητα ενότητας με καθολικούς



Οικουμενικός πιστεύει ότι την Ορθοδοξία και τον Καθολικισμό δεν χωρίζουν τα δόγματα, αλλά μόνο οι ιστορικές διαφορές, επομένως η....
ενότητα μεταξύ τους είναι αναπόφευκτη.
Κατά την τελευταία του επίσκεψη στο Άγιο Όρος ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίος δήλωσε ότι υπάρχουν μόνο ιστορικές διαφωνίες μεταξύ των Ορθοδόξων Χριστιανών και των Καθολικών, αλλά όχι οι δογματικές διαφορές.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πηγές της ΕΟΔ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο ελληνικό μοναστήρι Παντοκράτορας, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρουσία των αδελφών και προσκεκλημένων του μοναστηριού ισχυρίστηκε ότι η ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τους Ρωμαιοκαθολικούς είναι αναπόφευκτη.
Κατά την άποψή του, η διαίρεση που υπάρχει τώρα μεταξύ των Ορθοδόξων και των Καθολικών έχει ιστορικές ρίζες, αλλά δεν βρίσκεται στον τομέα του δόγματος.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι πεπεισμένος ότι οι Καθολικοί είναι «ακριβώς ίδιοι Χριστιανοί όπως κι εμείς». Τόνισε επίσης ότι η δωρεά του Πάπα Φραγκίσκου μέρους των λειψάνων του Αγίου Πέτρου του Αποστόλου αποτελεί απόδειξη της διάθεσης της Καθολικής Εκκλησίας προς την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Σύμφωνα με πηγές της ΕΟΔ, κατά την ομιλία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ήταν παρόντες ο ηγούμενος του μοναστηριού Παντοκράτορα αρχιμανδρίτης Γαβριήλ, ο ηγούμενος του μοναστηριού Ξενοφώντος αρχιμανδρίτη Αλέξιος, ηγούμενος του μοναστηριού Βατοπεδίου αρχιμανδρίτη Εφραίμ, αδελφοί πολλών μονών και φιλοξενούμενοι. Οι περισσότεροι από τους αδελφούς των μοναστηριών μετά από αυτά τα λόγια του επικεφαλής του Φαναρίου έμειναν σε αμηχανία, αλλά κανένας από τους παρόντες δεν διαφώνησε με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Επιπλέον, ορισμένοι μοναχοί, μετά από τα λόγια του επικεφαλής του Φαναρίου περί αναπόφευκτου ενότητας με τους καθολικούς, έκλαιγαν.
Αυτόπτες μάρτυρες ισχυρίζονται επίσης ότι οι πολυάριθμοι φρουροί του Πατριάρχη δεν επέτρεψαν σε κανέναν από την αδελφότητα να καταγράψει την ομιλία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Νωρίτερα, η ΕΟΔ έγραψε ότι στο Βέλγιο ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο ηγούμενος της Μονής Ξενοφώντος προσευχήθηκαν με καθολικούς.
Ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίος με την αδελφότητα του Άθω στη λειτουργία στο Αββαείο Notre-Dame de Saint-Rémy στο Rochefort. Φωτογραφία: Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στρατηγός Ταμουρίδης : Ο στραγγαλισμός της Αλήθειας!

  Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία φαινομενικά έχουμε ειρήνη στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ενώ ένας θερμός πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ Ρωσί...