Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗE δεν κατέληξε σε κοινή δήλωση για τη Συρία .



Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεκλήθη εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών μετά από αίτημα των πέντε ευρωπαϊκών κρατών - μελών του...

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατέληξε σε κοινή δήλωση για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» στη βορειοανατολική Συρία, καθώς ΗΠΑ και Ρωσία έθεσαν βέτο σε δήλωση των πέντε ευρωπαϊκών κρατών - μελών του Συμβουλίου, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και το Βέλγιο που καταδίκαζαν την επιχείρηση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεκλήθη εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών μετά από αίτημα των πέντε ευρωπαϊκών κρατών - μελών του.

Τα πέντε μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ζήτησαν τη συνάντηση της Πέμπτης - υπάρχουν συνολικά δεκαπέντε χώρες μέλη στο Συμβούλιο – στη δήλωσή τους προτρέπουν την Τουρκία να σταματήσει τη μονομερή στρατιωτική δράση στη ΒΑ Συρία. Τονίζουν ότι η τουρκική επιχείρηση απειλεί την επιτευχθείσα πρόοδο στη σύγκρουση κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο πρέσβης της Ρωσίας στο ΣΑ του ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οποιαδήποτε δήλωση του Συμβουλίου σχετικά με τη Συρία «πρέπει να αντιμετωπίζει ευρύτερα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας ξένων δυνάμεων στη χώρα».

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στα ΗΕ Κέλι Κραφτ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποστήριξαν με κανέναν τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε στρατιωτική εισβολή στη ΒΑ Συρία».

Πηγή: skai.gr



Απερίγραπτος Τραμπ «ξεχνάει» με ποιους ήταν σύμμαχοι οι Τούρκοι στον Β΄ΠΠ!

ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Β΄ΠΠ
Ξεπερνάει κάθε λογική περιγραφή με τις καθημερινές δηλώσεις του ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να δικαιολογήσει τη στάση του απέναντι στους Κούρδους στη Συρία.

Οι εδώ και δύο ημέρες διφορούμενες και αντικρουόμενες δηλώσεις του έχουν δημιουργήσει πολλαπλές αντιδράσεις και στις ΗΠΑ αλλά και διεθνώς. Παρά το γεγονός αυτό δεν φαίνεται διατεθειμένος να σταματήσει και συνεχίζει να προκαλεί όπως με την νέα του δήλωση και απαντώντας για το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη σύμπηξη συμμαχιών στο μέλλον.

Ο Τραμπ λοιπόν αφού διαβεβαίωσε ότι «Οι συμμαχίες είναι εύκολες» επισήμανε πως οι Κούρδοι πολέμησαν για λογαριασμό των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους διότι ήθελαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους «τα εδάφη τους», για ίδιο συμφέρον.

Οι Κούρδοι – έθνος που δεν διαθέτει Κράτος – «δεν μας βοήθησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν μας βοήθησαν στη Νορμανδία», έκρινε σωστό να υπενθυμίσει ο αμερικανός πρόεδρος.

«Δαπανήσαμε τεράστια ποσά για να βοηθήσουμε τους Κούρδους, με πυρομαχικά, με όπλα, με χρήματα», είπε ακόμη. Τούτου λεχθέντος «μας αρέσουν οι Κούρδοι», επέμεινε.

Τι έκανε στον Β΄ΠΠ η Τουρκία

Μπορεί λοιπόν όντως οι Κούρδοι (και πως θα μπορούσαν άλλωστε) να μην ήταν σύμμαχοι στον Β΄ΠΠ όπως είπε ο Τραμπ αλλά μάλλον θα έπρεπε να ενημερωθεί ή να τον ενημερώσουν και τι έκανε η Τουρκία και ποιον βοήθησε ουσιαστικά και με τι ανταλλάγματα.

– Η Τουρκία με το ξέσπασμα του Β’ΠΠ υπογράφει στις 19 Οκτώβρη 1939 σύμφωνο συμμαχία με την Αγγλία-Γαλλία. Μετά όμως την συνθηκολόγηση τα Γαλλίας προχωρά σε υπογραφή συμφώνου μη επίθεσης και φιλίας με την χιτλερική Γερμανία στις 18 Ιούνη 1941.

-Όταν στις 6 Απριλίου 1941 τα χιτλερικά στρατεύματα εισέβαλαν στα Βαλκάνια και η Αγγλία ζήτησε από την Αγκυρα να διακόψει τουλάχιστον τις διπλωματικές της σχέσεις με τον Αξονα, ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Έλληνες, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ρουστού Σαράτσογλου όχι μόνο αρνήθηκε να προσχωρήσει η χώρα του στον πόλεμο, στο πλευρό των συμμάχων, αλλά απέρριψε ακόμη και μια απλή συμβολική διπλωματική αποδοκιμασία της επίθεσης κατά της Ελλάδος.

-Στις διαπραγματεύσεις και με τις δύο πλευρές οι Τούρκοι απαιτούσαν όχι μόνο εδάφη, όπως τη Θράκη, την Κριμαία, την Υπερκαυκασία, αλλά και δικαιώματα με το αναχρονιστικό σύστημα των «εντολών» στη Συρία, στο Ιράκ, στην Αίγυπτο και στην Αλβανία. Επίσης, εξέφραζαν την επιθυμία να αποκτήσουν ελληνοκατοικημένες περιοχές, όπως τα ανατολικά νησιά του Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, την Κύπρο και επιπλέον το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

-Πλευρές της οικονομικής συνεργασίας της Τουρκίας με τη χιτλερική Γερμανία: Την 1η Ιουνίου 1942 υπογράφεται μία ακόμη εμπορική συμφωνία Βερολίνου – Άγκυρας: η Γερμανία παραλαμβάνει 45.000 τόνους χρωμίου και στέλνει σε αντάλλαγμα οπλισμό. Ενώ από το 1943 ως το 1944 θα εξαχθούν από την Τουρκία στη ναζιστική Γερμανία άλλοι 90.000 τόνοι χρωμίου. Ο Χίτλερ, , δηλώνει στον Μουσολίνι, στις 29 Απριλίου 1942 στο Σάλτζμπουργκ, ότι η Τουρκία πολύ γρήγορα θα γίνει σύμμαχος και συζητείται να της παραχωρήσουν τα ελληνικά νησιά. Ο Αλμπερτ Σπίερ, τον Νοέμβριο του 1943 ενημέρωνε τον Χίτλερ ότι αν τερματιζόταν η παροχή χρωμίου από την Τουρκία, ο πόλεμος θα τελείωνε σε δέκα μήνες, δηλαδή τον Οκτώβριο του 1944.

Σχετικά δε με τον χρυσό, με τον οποίο πλήρωναν οι Γερμανοί τους Τούρκους για τις υπηρεσίες τους, αναφέρεται ότι τα αποθέματα χρυσού της Τουρκίας από 27 τόνοι που ήταν στην αρχή του πολέμου έφτασαν στο τέλος του σε περισσότερους από 216 τόνους.

-Με τη Γερμανία «διακόπτει» τις διπλωματικές σχέσεις τον Αύγουστο του 1944 και στις 23 Φλεβάρη του 1945 κηρύττει τον πόλεμο με τη Γερμανία, την ώρα δηλαδή που κατέρρεε.


πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στρατηγός Ταμουρίδης : Ο στραγγαλισμός της Αλήθειας!

  Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία φαινομενικά έχουμε ειρήνη στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ενώ ένας θερμός πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ Ρωσί...