Κυριακή 21 Ιουλίου 2019

Νέα φωτογραφία με πυρίτες στην «τουριστική» παραλία του Στρατωνίου #stratoni #skouries



Αίσθηση προκάλεσαν οι φωτογραφίες από την παραλία του Στρατωνίου με τα μεταλλευτικά απόβλητα μετά τη βροχή που δημοσιεύσαμε πριν λίγες μέρες και μαθαίνουμε ότι ορισμένοι σκέφτονται να μας κάνουν μήνυση για δυσφήμηση του χωριού τους...Τους απαντάμε ότι, δυστυχώς, είναι η πραγματικότητα που δυσφημίζει το χωριό τους και όχι εμείς. Και είναι κρίμα γιατί το Στρατώνι αξίζει καλύτερη μοίρα.



Για να δώσουμε κι άλλες «αφορμές» σε όσους πιθανόν επιθυμούν να στραφούν εναντίον μας, δημοσιεύουμε άλλη μια φωτογραφία από την παραλία του Στρατωνίου, που μάλιστα έχει αναρτηθεί στο προφίλ Facebook εργαζόμενου στην εταιρεία. Το σημείο λήψης είναι μπροστά στο Beach Bar Paraty, δίπλα στις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες της παραλίας (σημείο «Β»). Οι φωτογραφίες της προηγούμενης ανάρτησης είναι από το σημείο «Α», όπου βρίσκεται το υποτυπώδες κάμπινγκ.



Το σκούρο κόκκινο-καφέ υλικό που αποκαλύφθηκε όταν η φουρτούνα πήρε την άμμο που είχε στρωθεί στις αρχές του καλοκαιριού είναι πυρίτες, απόβλητο του εργοστασίου εμπλουτισμού. Και όποιος έχει τα κότσια (όπως θα έλεγε και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός, κ. Θεοδωρακόπουλος), ας μας διαψεύσει και ας μας κάνει μήνυση.


Μόλις δέκα μέρες πέρασαν από την ανάρτηση των υπαλλήλων της Ελληνικός Χρυσός «ΣΤΡΑΤΩΝΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: ΠΟΛΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΛΞΗΣ ΚΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ» μέχρι τη βροχή. 

Και η πραγματικότητα διέλυσε τη φτιαχτή εικόνα του τουριστικού παραδείσου που με κόπο – και πολύ χρήμα – καλλιεργούν τοπικοί παράγοντες και κύκλοι της εταιρείας. Χρειάστηκε μόνο μια καλοκαιρινή καταιγίδα για να αποκαλυφθεί η παραλία του Στρατωνίου ως αυτό που είναι: μια παραλία από επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα. Οι φωτογραφίες που μας έστειλε κάτοικος του χωριού την Κυριακή 14/7 είναι χαρακτηριστικές:






Yπενθυμίζουμε ότι η παραλία αυτή σχηματίστηκε από την απόρριψη επί δεκαετίες και μέχρι το 1983 στη θάλασσα των τελμάτων εμπλουτισμού του μεταλλεύματος, από το εργοστάσιο που βρίσκεται στο βόρειο άκρο της παραλίας και του οικισμού. Το σκούρο κόκκινο χρώμα μαρτυρά ότι βασικό συστατικό των αποβλήτων είναι οι πυρίτες.

Από το 1983 και μετά η θάλασσα σταμάτησε να είναι κόκκινη και οι πυρίτες της παραλίας σκεπάστηκαν με καθαρή άμμο που ανανεώνεται τακτικά. Βάζοντας τα σκουπίδια κάτω από το χαλί, ο κόσμος άρχισε να κολυμπάει και να ξεχνάει τι υπάρχει εκεί. Οι νέες γενιές ίσως και να μη γνωρίζουν καν, οι δε τουρίστες είναι βέβαιο ότι έχουν μαύρα μεσάνυχτα. Αλλά τα επικίνδυνα απόβλητα είναι ακόμα εκεί, στην παραλία και το θαλάσσιο πυθμένα και εξαιρετικά υψηλές περιεκτικότητες βαρέων τοξικών μετάλλων ανιχνεύονται σε κάθε μέτρηση. Κάποιοι έπαιζαν και παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια με την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών του Στρατωνίου.

Μάλιστα μέχρι το 2017, η παραλία αυτή έπαιρνε Γαλάζια Σημαία, το διεθνές σύμβολο ποιότητας και καθαρότητας των ακτών κολύμβησης, γιατί οι τοπικές αρχές «παρέλειψαν» να αναφέρουν στους υπεύθυνους του προγράμματος το βαρύ ιστορικό της! Γνήσιος Ελληνικός παραλογισμός. Η Γαλάζια Σημαία αφαιρέθηκε τελικά το 2017 για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, κατόπιν ΑΝΑΦΟΡΑΣ του «Παρατηρητηρίου» με την οποία υποβλήθηκαν οι πιο πρόσφατες (τότε, διότι υπάρχουν και νεώτερες) επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν τη ρύπανση.

ANAΦΟΡΑ: Σοβαρή ρύπανση της παραλίας Στρατωνίου

Aφαιρέθηκε η Γαλάζια Σημαία από το Στρατώνι

Νέα φορτία λευκής καθαρής άμμου θα μεταφερθούν στο Στρατώνι τις επόμενες μέρες για να αντικαταστήσουν την προηγούμενη που την πήρε το κύμα και να κρύψουν την τοξική κοκκινίλα. Θα βγούνε μπόλικες φωτογραφίες για χρήση στα κοινωνικά δίκτυα με κόσμο που απολαμβάνει το μπάνιο του στο λεπτό στρώμα της φερτής «πλούσιας άμμου». Με την ανοχή της Δημοτικής Αρχής Αριστοτέλη. Αλλά ούτε ψύλλος στον κόρφο των δημοτικών και τοπικών αρχών όταν κάποιος από αυτούς τους Ευρωπαίους τουρίστες ανακαλύψει την αλήθεια. Οι αγωγές, σε επίπεδο ΕΕ, με απαιτήσεις υπέρογκων αποζημιώσεων από το Δήμο και η δυσφήμιση για τις ακτές του, συνολικά πλέον, δεν θα αντιμετωπίζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στρατηγός Ταμουρίδης : Ο στραγγαλισμός της Αλήθειας!

  Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία φαινομενικά έχουμε ειρήνη στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ενώ ένας θερμός πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ Ρωσί...