Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος δήλωσε ότι η χώρα του θα μπορούσε να συνεργαστεί με την Τουρκία για να εκμεταλλευτεί φυσικούς πόρους προτρέποντας παράλληλα την Άγκυρα να...
διευθετήσει τη διαφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις υπεράκτιες γεωτρήσεις στη Μεσόγειο.
Ο Νικόλαος Δένδιας ανέφερε σε συνέντευξή του στην Ουάσινγκτον ότι υπάρχουν πολλά θέματα στα οποία η Ελλάδα θα μπορούσε να συνεργαστεί με την Τουρκία. Αυτές οι ευκαιρίες καθηστερούνται επί του παρόντος από μια διαφωνία σχετικά με τις επιχειρήσεις γεώτρησης της Τουρκίας στα ύδατα ανοικτά της Κύπρου.
“Πρέπει να βοηθήσουμε τις κοινωνίες μας να δημιουργήσουν ανάπτυξη, να δημιουργήσουν ευημερία, να δημιουργήσουν σταθερότητα στην περιοχή και επίσης στο τέλος της ημέρας να γίνουν φίλοι και πάλι”, δήλωσε ο Ντένιας. ” Υπάρχουν χιλιάδες συνέργιες από τον τουρισμό στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων.Το ονομάζεις, είναι εκεί.
“Για εμάς, δεν πρόκειται για το ποσό των ποινών”, δήλωσε ο 59χρονος δικηγόρος και πρώην υπουργός Άμυνας σε συνέντευξη στην πρεσβεία του έθνους του την Τετάρτη. “Είναι να βοηθήσουμε την Τουρκία να καταλάβει ότι αυτό δεν είναι η μελλοντική πορεία είτε για εμάς είτε για αυτούς είτε για την Κύπρο ή για τη σταθερότητα στην περιοχή”.
Πομπέο, Μπόλτον
Ο Δένδιας συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών Μιχαήλ Πομπώ και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ουάσιγκτον.
“Το να είμαστε σύμφωνοι” με τη διοίκηση του Τράμπ “είναι πολύ σημαντικό για εμάς”, δήλωσε ο Δένδιας.
Είπε επίσης ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να «τιμήσει οποιαδήποτε συμφωνία» που υπογράφηκε από προηγούμενες διοικήσεις, συμπεριλαμβανομένης της λεγόμενης συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία θα μπορούσε να γίνει «ακόμη καλύτερη με αλληλοκατανόηση» μεταξύ των δύο χωρών.
Οικονομική ανάπτυξη
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι μπορεί να προσελκύσει την επένδυση που χρειάζεται απεγνωσμένα και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, καθώς η χώρα βγαίνει από μια χρηματοοικονομική κρίση η οποία διήρκεσε πάνω από μια δεκαετία και έπληξε το βιοτικό επίπεδο των Ελλήων πολιτών. Παρόλο που ο Μιτσωτάκης κληρονόμησε μια οικονομία που αναρρώνει» και μια χρηματιστηριακή αγορά που αυξάνεται, ανακάμπτουν από συρρικνωμένες βάσεις.
“Η χώρα πάσχει από υπο-επενδύσεις”, δήλωσε ο Δένδιας. «Χρειαζόμαστε περισσότερες από 100 δισεκατομμύρια σε επενδύσεις» για να βοηθήσουμε στην αύξηση της τρέχουσας ανάπτυξης, η οποία «δεν επαρκεί καθόλου», είπε.
Ο κ. Δένδιας εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το γεγονός ότι η Τουρκία μπορεί “να μη συμμορφωθεί με τους κανόνες” της συμφωνίας της με την ΕΕ αφήνοντας τους οικονομικούς μετανάστες “να διέρχονται από την Τουρκία” από τη Μέση Ανατολή και άλλες περιοχές.Επέκρινε επίσης ορισμένα ευρωπαϊκά έθνη επειδή δεν έκαναν αρκετά για να συμμετάσχουν σε “όλα τα προβλήματα μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης” προσφύγων.
“Δεν μπορείς πραγματικά να θεωρηθείς ως ένας τόπος όπου όλοι οι οικονομικοί μετανάστες της Αφρικής, όλοι οι οικονομικοί μετανάστες της Ασίας, θα μπορούσαν να έρθουν”, είπε. ” Είμαστε πολύ μικροί, πολύ ευάλωτοι και μόλις βγήκαμε από μια κρίση.Και πάλι, ας είμαστε ειλικρινείς, πολύ λίγοι από τους ευρωπαίους φίλους μας βοηθούν. ”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου