Το «Χοῦς εἶ καί εἰς χοῦν ἀπελεύσει» υποτίθεται ότι κάνει πράξη η πολιτεία της Ουάσινγκτον, νομιμοποιώντας για πρώτη φορά την εναλλακτική μέθοδο της κομποστοποίησης των νεκρών για… “Βιώσιμη Ανάπτυξη”....
Ο νόμος αυτός υιοθετήθηκε στα τέλη Απριλίου από το Κογκρέσο της Πολιτείας και μόλις επικυρώθηκε από την Δημοκρατική κυβερνήτη της πολιτείας Τζέι Ίνσλι, η οποία είναι υποψήφια για τις προεδρικές του 2020.
Το μέτρο αυτό θα τεθεί σε ισχύ τον Μάιο του 2020 και θεωρείται μια πρακτική επιλογή για τις πόλεις στις οποίες σπανίζει πια ο χώρος για νέα νεκροταφεία.
Στο τέλος της διαδικασίας, τα αγαπημένα πρόσωπα των εκλιπόντων θα παραλαμβάνουν τον «χουν» των νεκρών τους, τον οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για… να φυτέψουν ένα φυτό στη μνήμη του!
Μία αμερικανίδα υπέρμαχος αυτής της εναλλακτικής λύσης ευθύνεται για τη νέα νομιμοποίηση. Η Κατρίνα Σπέιντ ασκούσε εδώ και 10 χρόνια πιέσεις στο Κογκρέσο ώστε να θεσπιστεί η νέα μέθοδος. Ακόμη, έφτιαξε την επιχείρηση «Recompose» (ανασύνθεση) η οποία ανέπτυξε μια διαδικασία για την κομποστοποίηση νεκρών, την οποία ετοιμάζεται να εμπορευτεί.
Σύμφωνα με λεπτομέρειες που έδωσε στη δημοσιότητα η επιχείρηση, η διαδικασία αυτή συνίσταται πολύ απλά σε μια επιτάχυνση της φυσικής διαδικασίας αποσύνθεσης του σώματος, με την τοποθέτησή του μαζί με άχυρο, ροκανίδια και τριφύλλι σε ένα ατσάλινο κοντέινερ, όπου δημιουργούνται οι ιδανικές συνθήκες υγρασίας και οξυγόνωσης για να κάνουν τη δουλειά τους τα βακτήρια.
«Όλα κομποστοποιούνται, συμπεριλαμβανομένων των δοντιών και των οστών», αναφέρει η Recompose, διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν στάδια στη διαδικασία κατά τα οποία αφαιρούνται ενδεχόμενα σφραγίσματα, βηματοδότες και άλλες προθέσεις που δεν είναι βιοδιασπώμενα.
Η σορός αποσυντίθεται φυσικά εντός περίπου 30 ημερών, σύμφωνα με την εταιρεία. Ο «χους» που απομένει είναι περίπου ένα κυβικό μέτρο ή περίπου δύο καροτσάκια, και οι οικογένειες μπορούν να τον σκορπίσουν στον κήπο τους ή να τον χρησιμοποιήσουν για να φυτέψουν ένα δέντρο στη μνήμη του νεκρού τους. (σ.σ. μπορούν να κάνουν και μπαξέ με ντομάτες και μετά να φάνε το λίπασμα από το αγαπημένο τους πρόσωπο. Ή… μη αγαπημένο τους πρόσωπο…)
«Η ιδέα της επιστροφής στη φύση κατά τόσο άμεσο τρόπο και της επανένταξης στον κύκλο της ζωής και του θανάτου είναι πραγματικά πολύ όμορφη», σημειώνει η ιδιοκτήτρια της εταιρείας.
Ωστόσο παρότι ακούγεται “χριστιανικό”. σε αντίθεση με τη νέα μέθοδο τάχθηκε η Επισκοπική Σύνοδος της Πολιτείας. Σε επιστολή της προς το Κογκρέσο της πολιτείας, δηλώνει πως «η Καθολική Εκκλησία πιστεύει ότι η αντιμετώπιση του ανθρώπινου λειψάνου με αυτόν τον τρόπο δεν δείχνει αρκετό σεβασμό προς το σώμα του νεκρού».
Σημειώνεται πως η «πράσινες» μέθοδοι ενταφιασμού είναι ήδη νόμιμες στη Σουηδία, ενώ οι «φυσικές» ταφές –κατά τις οποίες η σορός ενταφιάζεται χωρίς φέρετρο ή με βιοδιασπώμενο φέρετρο– είναι νόμιμες στη Βρετανία, σύμφωνα με το BBC.
Ελάτε, λίγο ακόμα θέλει να μας πουν ότι πρέπει να καταναλώνουμε τους νεκρούς για “Βιώσιμη Ανάπτυξη” και λιγότερη παραγωγή κρέατος. Ένα… τσακ θέλει ακόμα για να φτάσουμε στην ταινία “επιστημονικής φαντασίας, Syolent Green!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου