Το Sputnik ζήτησε τη γνώμη ενός Έλληνα δικηγόρου για την πολύκροτη υπόθεση της σύλληψης του Τζούλιαν Ασάνζ. Ποιά νομικά ζητήματα εντοπίζονται στην υπόθεση....
Αντιδράσεις δημιουργεί και στην Ελλάδα η υπόθεση της σύλληψης του ιδρυτή των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, που βρίσκεται από την Πέμπτη στα χέρια των βρετανικών αρχών μετά από παραμονή 2.487 ημερών στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο.
«Δύο είναι τα σημαντικά ζητήματα στην υπόθεση του Ασάνζ. Αφενός μεν, ότι έχουμε μια παραβίαση του Διεθνούς δικαίου και του Συντάγματος του Εκουαδόρ, αλλά και της νομοθεσίας, η οποία προβλέπει το θεσμό του ασύλου για όσους μάχονται υπέρ της ελευθερίας. Εδώ είναι φανερή και για μια ακόμα φορά η αντιδραστική στροφή την οποία έκανε ο νυν πρόεδρος της χώρας αυτής, επισημαίνει, μιλώντας στο sputniknews.gr, o Δηµήτρης Καλτσώνης, επίκουρος καθηγητής θεωρίας κράτους και δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήµιο και μέλος της συντονιστικής επιτροπής της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες καθώς και της Γραμματείας της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη.
«Το δεύτερο θέμα είναι ότι φαίνεται ξακάθαρα από την υπόθεση Ασάνζ, κατά πόσον οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και οι ανά τον κόσμο συμμαχοί τους απεχθάνονται την αλήθεια.
Την κυνηγούν και την καταδιώκουν παντού» προσθέτει ο καθηγητής.
«Όλα αυτά όμως δείχνουν ότι ακόμα και αν οι άνθρωποι σαν τον Ασάνζ διώκονται, η αλήθεια είναι αυτή που υπερισχύει και η ιστορία της ανθρωπότητας το έχει αποδείξει περίτρανα αυτό», καταλήγει.
Οι αποκαλύψεις του ιδρυτή των WikiLeaks σχετικά με τις πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν έχουν καταστήσει τον Αυστραλό δημοσιογράφο «αποδιοπομπαίο τράγο».
Ο Τζούλιαν Ασάνζ είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, από τον Ιούλιο του 2012.
Εκείνη την περίοδο, ο ίδιος βρισκόταν στο «μικροσκόπιο» των σουηδικών αρχών για την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης.
Η κατηγορία αυτή προέκυψε λίγο μετά τις αποκαλύψεις απόρρητων εγγράφων που αφορούσαν τους πολέμους των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν και Ιράκ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου