Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Δηλώσεις δημοσιογράφων και Σνόουντεν για τη σύλληψη του Ασάνζ


Οι δημοσιογράφοι και οι πληροφοριοδότες αποτιμούν το κατηγορητήριο που άσκησαν οι ΗΠΑ εναντίον του ιδρυτή των WikiLeaks, Julian Assange, χαρακτηρίζοντας την τρέχουσα κατηγορία ως «αδύναμη», που θέτει ένα επικίνδυνο προηγούμενο για την ελευθερία του Τύπου...Σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης την Τετάρτη, ο Julian Assange, κατηγορήθηκε ότι είχε εμπλακεί σε συνωμοσία για να σπάσει έναν κωδικό πρόσβασης σε έναν υπολογιστή του Υπουργείου Άμυνας προκειμένου να δημοσιεύσει διαβαθμισμένες πληροφορίες. Αν βρεθεί ένοχος, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έως και πέντε χρόνια φυλάκισης.
Ο συνάδελφος του πληροφοριοδότης και ο πρώην υπάλληλος της CIA, Edward Snowden, δήλωσε στο Twitter ότι η «αδυναμία της αμερικανικής κατηγορίας εναντίον του Assange είναι συγκλονιστική», καθώς ο ισχυρισμός ότι οι Assange και Manning «προσπάθησαν»να σπάσουν τον κωδικό πρόσβασης ήταν κοινό μυστικό για σχεδόν μια δεκαετία, και ότι η DOJ της κυβέρνησης Ομπάμα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η δίωξη του Assange θα αποτελούσε απειλή για την ελευθερία του Τύπου.

Τα αμερικάνικα ΜΜΕ είχαν αναφέρει τότε ότι αυτό επιχειρήθηκε από τους Assange και Manning, ωστόσο η προσπάθεια απέτυχε.
Το κατηγορητήριο αφορά τις απελευθερώσεις διαβαθμισμένων πληροφοριών για τα εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2010, συμπεριλαμβανομένου και του ελικόπτερο Apache των ΗΠΑ, το οποίο άνοιξε πυρ σε 12 άτομα, ανάμεσα τους και δύο δημοσιογράφοι του Reuters.
Πληθώρα δημοσιογράφων εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για τη δίωξη του Assange. Χαρακτηριστικά, ο Ewen MacAskill, ένας ανταποκριτής της Guardian για την άμυνα και την ασφάλεια, δήλωσε ότι θα δημιουργούσε ένα «τρομερό προηγούμενο», εάν κάποιος δημοσιογράφος ή εκδότης μπορούσε να καταλήξει σε αμερικανική φυλακή για τη δημοσίευση των αρχείων καταγραφής πολέμου στο Ιράκ και των τηλεγραφημάτων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.
US did not waste any time putting in extradition request for Assange. Terrible precedent if journalist/publisher ends up in US jail for Iraq war logs and state department cables.

2.399 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Ο πρώην αξιωματούχος της CIA και πληροφοριοδότης, John Kiriakou, και ο ιδρυτής της Transparency Ireland, John Devitt, επίσης έγραψαν ότι μια δίκαιη δίκη για τον Assange στις ΗΠΑ είναι κάτι σχεδόν «αδύνατον» να φανταστεί κανείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στρατηγός Ταμουρίδης : Ο στραγγαλισμός της Αλήθειας!

  Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία φαινομενικά έχουμε ειρήνη στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ενώ ένας θερμός πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ Ρωσί...