Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

H ένοχη σιωπή του Λευκού Οίκου> Γιατί ο Biden απέκρυψε τόσες ημέρες ότι είχε απόρρητα έγγραφα στο γκαράζ και στο σπίτι του;

 

Η αμερικανική διοίκηση αναγκάστηκε τελικά να αποκαλύψει όλες αυτές τις πληροφορίες την Πέμπτη, λίγες ώρες δηλαδή πριν ο Garland ανακοινώσει ότι θα διόριζε έναν ειδικό σύμβουλο για να ερευνήσει το θέμα...

Η Karine Jean-Pierre αναγκάστηκε την Πέμπτη να υπερασπιστεί τον Joe Biden έναντι των κατηγοριών που δέχεται για υποκρισία, καθώς η ίδια προσπάθησε αγωνιωδώς στην ενημέρωση Τύπου να εξηγήσει το γιατί ο Λευκός Οίκος περίμενε σχεδόν ένα μήνα προκειμένου να αποκαλύψει ότι υπήρχαν πρόσθετα απόρρητα έγγραφα στην ιδιωτική κατοχή του προέδρου.

Η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου ρωτήθηκε συγκεκριμένα -για την πλειονότητα του χρόνου της στο βήμα- σχετικά με την υπόσχεση του Biden να έχει μια διαφανή διοίκηση στον απόηχο των νέων λεπτομερειών που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης όσον αφορά την έρευνα για τα απόρρητα έγγραφα που είχε στην κατοχή του ο πρόεδρος.

Ο γενικός εισαγγελέας, Merrick Garland, αποκάλυψε την Πέμπτη ότι ο προσωπικός δικηγόρος του Biden ενημέρωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης στις 20 Δεκεμβρίου ότι είχαν βρεθεί απόρρητα έγγραφα στο γκαράζ του, στο σπίτι του στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ. Ο Λευκός Οίκος δεν είχε αποκαλύψει αυτές τις πληροφορίες μέχρι την Πέμπτη -λίγες ώρες δηλαδή πριν ο Garland ανακοινώσει ότι διόριζε έναν ειδικό σύμβουλο για να ερευνήσει το θέμα.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος είχε πολλές ευκαιρίες για να κάνει ο ίδιος τις αποκαλύψεις, όπως όταν ο σύμβουλος Richard Sauber έκανε μια δήλωση τη Δευτέρα σχετικά με την πρώτη παρτίδα των απόρρητων εγγράφων που χρονολογούνται από την εποχή του Biden ως αντιπροέδρου και τα οποία ανακαλύφθηκαν στο γραφείο του think tank του στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Επιπλέον, ο Biden, η Jean-Pierre και άλλοι αξιωματούχοι είχαν ερωτηθεί εντόνως και τις επόμενες ημέρες για το θέμα, συμπεριλαμβανομένου και του εάν υπήρχαν άλλα απόρρητα έγγραφα στην προσωπική κατοχή του προέδρου.

Penn Biden Center

Αλλά ούτε ο πρόεδρος, ούτε η Jean-Pierre ούτε άλλοι αξιωματούχοι αποκάλυψαν την ύπαρξη των εγγράφων στο Γουίλμνγκτον.

Η Jean-Pierre ισχυρίστηκε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι προσωπικοί δικηγόροι του Biden βρίσκονταν σε διαδικασία ελέγχου άλλων τοποθεσιών όπου θα μπορούσαν να αποθηκευτούν απόρρητα έγγραφα και ότι ο έλεγχος δεν ολοκληρώθηκε μέχρι το βράδυ της Τετάρτης. «Υπήρχε μια διαδικασία που ήταν σε εξέλιξη», είπε. «Αυτό ήταν το σωστό», σημείωσε.

Υποστήριξε επίσης ότι η αμερικανική διοίκηση ήταν διαφανής επειδή αποκάλυψε το θέμα στα Εθνικά Αρχεία και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης αμέσως μετά την ανακάλυψη των εγγράφων. «Ήμασταν διαφανείς. Από το πρώτο λεπτό που οι δικηγόροι βρήκαν αυτά τα έγγραφα, το ανέφεραν. Προσέγγισαν την υπηρεσία Αρχείων και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, και το έκαναν οικειοθελώς, και δεν αναγκάστηκαν να το κάνουν. Το έκαναν εθελοντικά», τόνισε.

Ο Garland ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ότι τοποθετεί τον Robert K. Hur, πρώην ομοσπονδιακό εισαγγελέα που διορίστηκε σε αυτή τη θέση από τον Donald Trump, ως ειδικό εισαγγελέα στην υπόθεση. Και, στη σύντομη δήλωσή του, ο Garland αποκάλυψε ένα λεπτομερές χρονοδιάγραμμα για το πότε ανακαλύφθηκαν αρχικά τα απόρρητα έγγραφα και πώς ξεκίνησε η αρχική έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Συνολικά, έχουν γίνει τρεις ανακαλύψεις απόρρητου υλικού, στο Penn-Biden Center, μια δεξαμενή σκέψης στην Ουάσιγκτον, στο γκαράζ του Biden στο σπίτι του στο Γουίλμινγκτον και μία επιπλέον ανακάλυψη στο ίδιο το σπίτι του Biden στο Γουίλμινγκτον. Ο Garland ανέφερε ότι η υπηρεσία Εθνικών Αρχείων ενημέρωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την πρώτη ανακάλυψη εγγράφων στις 4 Νοεμβρίου και το FBI ξεκίνησε έρευνα πέντε ημέρες αργότερα.

Το σπίτι στο Γουίλμινγκτον

Στις 14 Νοεμβρίου, ο Garland ανέθεσε στον εισαγγελέα των ΗΠΑ για τη Βόρεια Περιφέρεια του Ιλινόις, John Lausch, να καθορίσει εάν χρειαζόταν ειδικός σύμβουλος. Στις 20 Δεκεμβρίου, ο προσωπικός πληρεξούσιος του Biden είπε στον Lausch ότι βρέθηκαν επιπλέον αρχεία στο γκαράζ του Biden στο Γουίλμινγκτον. Στις 9 Ιανουαρίου, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την ανακάλυψη απόρρητων εγγράφων από την εποχή του Biden ως αντιπροέδρου, τα οπόια βρέθηκαν στο γραφείο του think tank στην Ουάσινγκτον, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά στα έγγραφα που βρέθηκαν στο γκαράζ του Γουίλμινγκτον.

Την Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου, ο προσωπικός πληρεξούσιος του προέδρου ενημέρωσε τον Lausch ότι ένα επιπλέον έγγραφο ανακαλύφθηκε στο σπίτι του Biden στο Γουίλμινγκτον, κάτι που ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος την ίδια ημέρα.

Ωστόσο, η Jean-Pierre την Πέμπτη ρωτήθηκε ξανά και ξανά, από τουλάχιστον εννέα διαφορετικούς δημοσιογράφους, γιατί η ανακάλυψη της 20ης Δεκεμβρίου δεν δημοσιοποιήθηκε αμέσως ή τουλάχιστον την ίδια ημέρα με την προηγούμενη ανακοίνωση. Μάλιστα, η ίδια είχε ρωτηθεί την προηγούμενη μέρα εκείνης της ανακοίνωσης εάν υπήρχαν απόρρητα έγγραφα στο σπίτι του Μπάιντεν στο Γουίλμινκτον. Τότε, εκείνη είχε απαντήσει ότι, «απλώς δεν πρόκειται να μιλήσω για αυτό. Θα αφήσω τη διαδικασία να συνεχιστεί. Είναι μια συνεχής διαδικασία».

Ο Λευκός Οίκος βρισκόταν ήδη υπό πίεση ημέρες τώρα καθώς καταγγέλθηκε από την αντιπολίτευση ότι περίμενε σχεδόν δύο μήνες προκειμένου να αποκαλύψει ότι απόρρητα έγγραφα βρέθηκαν στις 2 Νοεμβρίου στο think tank του Biden καθώς οι δικηγόροι του προετοίμαν το κλείσιμο των γραφείων.

Η Jean-Pierre ρωτήθηκε επίσης γιατί ο Λευκός Οίκος υποστήριξε ότι ήταν διαφανής μόνο και μόνο επειδή ενημέρωσε μια ομοσπονδιακή υπηρεσία, αλλά δεν αποκάλυψε το θέμα δημόσια στον αμερικανικό λαό.

Merrick Garland

Robert K. Hur


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στρατηγός Ταμουρίδης : Ο στραγγαλισμός της Αλήθειας!

  Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία φαινομενικά έχουμε ειρήνη στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ενώ ένας θερμός πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ Ρωσί...