Παρά το ακριβό κόστος, την υπανάπτυκτη τεχνολογία και τα αμφιλεγόμενα ηθικά ζητήματα, η κλωνοποίηση νεκρών κατοικίδιων έχει γίνει πρόσφατα μια ακμάζουσα βιομηχανία στην Κίνα....
Η SinoGene, η μεγαλύτερη εταιρία της Κίνας στην κλωνοποίηση κατοικίδιων ζώων, δημιούργησε την πρώτη κλωνοποιημένη γάτα της χώρας τον Ιούλιο του 2019 με κόστος 250.000 γιουάν (37.000 δολάρια). Από τότε, η Κίνα έχει δει μια αύξηση στη δημοτικότητα της εμπορικής κλωνοποίησης κατοικίδιων ζώων.
Η επιχείρηση εγκαινίασε πρόσφατα ένα νέο υποκατάστημα στην επαρχία Jiangsu στην ανατολική Κίνα. Η εγκατάσταση εκεί έχει περίπου 27.000 τετραγωνικά μέτρα (6,67 στρέμματα), με συνολικό μέγεθος κτιρίου 17.000 τετραγωνικά μέτρα (4,2 στρέμματα).
Η πλειοψηφία των Κινέζων δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά το αρχικό υψηλό κόστος της κλωνοποίησης. Όμως το κόστος της κλωνοποίησης έχει μειωθεί. Σύμφωνα με έναν πωλητή της SinoGene, το κόστος για την κλωνοποίηση μιας γάτας τώρα είναι 118.000 γιουάν (περίπου 17.500 δολάρια), το οποίο είναι πολύ λιγότερο από ό,τι πριν από τρία χρόνια.
Η κλωνοποίηση ενός σκύλου κοστίζει μεταξύ 168.000 και 198.000 γιουάν (περίπου 25.000 έως 29.000 δολάρια), το οποίο είναι 50% φθηνότερο από τα 380.000 γιουάν (περίπου 56.000 δολάρια) που κόστισε τον Απρίλιο του 2019.
Αλλά ακόμη και το τρέχον κόστος κλωνοποίησης είναι συγκρίσιμο με αυτό που θα χρειαζόταν να κερδίσει ένας τυπικός Κινέζος εργαζόμενος κατά τη διάρκεια τριών ετών.
Η SinoGene κλωνοποίησε περισσότερα από 300 ζώα τα τελευταία τρία χρόνια, πάνω από 100 γάτες και 200 σκύλους. Επιπλέον, η SinoGene έχει αποθηκεύσει κύτταρα κατοικίδιων ζώων για περισσότερους από 1.000 πελάτες για χρήση σε μελλοντικές διαδικασίες κλωνοποίησης.
Η αγορά της Κίνας στην κλωνοποίηση κατοικίδιων ζώων αυξάνεται διαρκώς. Η PanGene, μια άλλη επιχείρηση κλωνοποίησης κατοικίδιων ζώων εκτός από τη SinoGene, που είναι ειδικευμένη για την κλωνοποίηση καθαρόαιμων Θιβετιανών Μαστίφ. Προκειμένου να διατηρηθούν οι καλύτερες ράτσες, ορισμένες εμπορικές τροφές και ρείθρα έχουν επίσης σώσει κυτταρα από γάτες και σκύλους για να προσφέρουν υπηρεσίες κλωνοποίησης στο μέλλον.
Ο συνολικός αριθμός σκύλων και γατιών που διατηρούνται ως κατοικίδια στην Κίνα ξεπέρασε τα 112 εκατομμύρια πέρυσι, σύμφωνα με τη Λευκή Βίβλο του 2021 για τη βιομηχανία κατοικίδιων ζώων της χώρας. Στις αστικές περιοχές σε εθνικό επίπεδο, η αγορά για κατοικίδια γάτες και σκύλους αυξήθηκε από 206,5 δισεκατομμύρια γιουάν (περίπου 30,56 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2020 σε 249 δισεκατομμύρια γιουάν (περίπου 36,85 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2021, αύξηση 20,6 τοις εκατό.
Ανάμικτα συναισθήματα στους ιδιοκτήτες όταν βλέπουν τα κλωνοποιημένα κατοικίδιά τους
Ανεξάρτητα από το πόσο προηγμένη είναι η τεχνολογία, τα κλωνοποιημένα ζώα δεν είναι εγγυημένο ότι μοιάζουν με τα πρωτότυπά τους. Επιπλέον, το κλωνοποιημένο κατοικίδιο δεν έχει αναμνήσεις από το παρελθόν. Στην ουσία είναι ένα ξεχωριστό κατοικίδιο.
Η πρώτη κλωνοποιημένη γάτα της Κίνας, ονόματι Garlic (Σκόρδο), γεννήθηκε τον Ιούλιο του 2019. Ο Χουάνγκ Γιου, ο ιδιοκτήτης του ζώου, παραδέχτηκε ότι αφού είδε ένα βίντεο με το κατοικίδιο, απογοητεύτηκε λίγο. Παρόλο που ένας τρίτος οργανισμός απέδειξε ότι το DNA των δύο γατιών ήταν παρόμοιο, το κλωνοποιημένο κατοικίδιο διέφερε απο το αρχικό και τα μαύρα σημάδια της αρχικής γάτας σε σχήμα σκελίδων σκόρδου δεν υπήρχαν στο σαγόνι της.
Το πιο σημαντικό γιαυτόν, το νέο κατοικίδιο δεν αντέδρασε μαζί του όπως περίμενε ότι θα έκανε όταν συναντήθηκαν για πρώτη φορά—δηλαδή σαν ένας παλιός φίλος.
Αναπόφευκτα Ηθικά Ζητήματα
Αν και υπάρχουν ηθικές ανησυχίες, προς το παρόν δεν υπάρχουν νόμοι που να διέπουν την κλωνοποίηση κατοικίδιων ζώων.
Οι Κινέζοι ονομάζουν «Yuanshen», ή αρχέγονο πνεύμα, αυτό που οι Δυτικοί αναφέρουν ως «ψυχή». Αυτή η άποψη υποστηρίζει ότι το κλωνοποιημένο ζώο έχει μια ανεξάρτητη ζωή, παρά το πόσο πανομοιότυπη μπορεί να είναι η εμφάνισή του.
«Επιπλέον, τα επιστημονικά και τεχνολογικά μέσα ενδέχεται να εισάγουν γενετικά ελαττώματα. Εάν το κλωνοποιημένο ζώο συνεχίσει να αναπαράγεται για μερικές γενιές, θα καταλήξει ένα γενετικό τέρας στο τέλος; Είναι δύσκολο να το πω», είπε ο Δρ Yang Guiyuan, μακροχρόνιος ερευνητής στον τομέα της κτηνιατρικής κλινικής και παθολογίας με έδρα την Ιαπωνία.
Η τεχνολογία κλωνοποίησης εξακολουθεί να μαστίζεται από μια σειρά ζητημάτων που πρέπει να επιλυθούν. Το χαμηλό ποσοστό επιτυχίας και η χρήση περισσότερων ζώων κατά τη διαδικασία κλωνοποίησης, μερικά από τα οποία ενδέχεται να βασανιστούν με σκληρή μεταχείριση.
Για να κλωνοποιηθεί ένα ζώο χρειάζεται να βασανιστούν και να χάσουν τη ζωή τους άλλα ζώα. Για παράδειγμα, τουλάχιστον 40 ωάρια από 5 γάτες χρησιμοποιήθηκαν για εμφύτευση σε 4 παρένθετες γάτες για να δημιουργηθεί η πρώτη επιτυχημένη κλωνοποιημένη γάτα στην Κίνα. Απαιτήθηκε χειρουργική επέμβαση τόσο για την ανάκτηση ωαρίων από τις μητέρες γάτες όσο και για την εμφύτευση εμβρύου στις παρένθετες γάτες.
Ο Lou Hawthorne, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Bioarts μια εταιρεία στη Βόρεια Καλιφόρνια, ισχυρίστηκε ότι έφυγε από τη βιομηχανία της κλωνοποίησης αηδιασμένος από τον πόνο που προκαλεί σε χιλιάδες σκύλους κάθε χρόνο, όπως είπε σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο βρετανικό μέσο ενημέρωσης Mirror τον Απρίλιο του 2014.
«Δεν με νοιάζει αν καταρρεύσει ο επιχειρηματικός κόσμος της κλωνοποίησης, με νοιάζει να μην υποφέρουν». είπε ο Lou στον δημοσιογράφο της Mirror.
Σύμφωνα με τον Δρ Γιανγκ, η εμπορευματοποίηση της κλωνοποίησης κατοικίδιων ζώων στην Κίνα αντιπροσωπεύει μια συμπεριφορά που παραβιάζει τις ηθικές και φυσικές αρχές προκειμένου να ωφεληθεί οικονομικά. Υποστήριξε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν κανένα σεβασμό για τη ζωή και τη φύση και πιστεύουν ότι μπορούν να την ελέγξουν απρόκλητα.
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου