Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

ΕΠΙΒΙΩΣΗ: Υδροπονική καλλιέργεια: Τι σημαίνει και ποια τα οφέλη της...

 

Η υδροπονία είναι μία μέθοδος καλλιέργειας που πραγματοποιείται εκτός εδάφους. Τα φυτά σε αυτή την περίπτωση μεγαλώνουν είτε στο....

νερό, όπου προστίθενται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, είτε σε αδρανή υποστρώματα, όπως πετροβάμβακα ή περλίτη. Οι ρίζες του φυτού δηλαδή πλέουν μόνο σε νερό ή εναλλακτικά σε αδρανές υπόστρωμα, από το οποίο διέρχεται διαρκώς νερό, ενώ τα θρεπτικά στοιχεία χορηγούνται με τη μορφή θρεπτικού διαλύματος.

Στη χώρα μας η υδροπονική καλλιέργεια κηπευτικών βρίσκεται ήδη σε στάδιο ωριμότητας και κερδίζει διαρκώς έδαφος, καθώς προσφέρει μία σειρά από σημαντικά οφέλη:

  • Έχουν μειώσει τη χρήση νερού και θρεπτικών στοιχείων
  • Διευκολύνουν τους παραγωγούς στις διάφορες διαδικασίες καλλιέργειας
  • Βελτιώνουν τις αποδόσεις ανά τετραγωνικό μέτρο
  • Προσφέρουν ποιοτικά και εύγεστα κηπευτικά

Υδροπονία

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της υδροπονικής καλλιέργειας

  • Στην υδροπονία απαιτείται έως και 90% λιγότερο νερό σε σχέση με τη συμβατική καλλιέργεια, καθιστώντας την περισσότερο οικονομική και οικολογική.
  • Το σύστημα υδροπονίας μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε οριζόντια έκταση, ακόμα και αν αυτή είναι άγονη ή πετρώδης.
  • Τα φυτά μπορούν να τοποθετούνται σε κοντινότερη μεταξύ τους απόσταση με αποτέλεσμα ο καλλιεργητής να έχει υψηλότερη απόδοση σε μικρή έκταση γης.
  • Παρέχεται η δυνατότητα να ορίζεται και να ελέγχεται ο χώρος στον οποίο αναπτύσσονται οι ρίζες των φυτών, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη μιας εύρωστης καλλιέργειας.
  • Καθώς το υπόστρωμα είναι αδρανές, οι ασθένειες που αναπτύσσονται σε καλλιέργειες εδάφους απουσιάζουν από το περιβάλλον του φυτού, με αποτέλεσμα να γίνεται μειωμένη χρήση χημικών.

Ποια είναι η μέθοδος της υδροπονικής καλλιέργειας

Η ποιότητα του νερού της καλλιέργειας είναι πολύ μεγάλης σημασίας, γι’ αυτό και απαιτείται ενδελεχής έλεγχος. Στο νερό προστίθενται τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία ανάλογα με το φυτό. Οι ρίζες των φυτών απορροφούν τα συστατικά και το νερό επιστρέφει σε φίλτρα πριν ξεκινήσει πάλι τον κύκλο του προς τα φυτά.

Στην AGRIS, μετά από έρευνα, έχουμε αναπτύξει ένα πρότυπο σύστημα παραγωγής σποροφύτων υδροπονικής καλλιέργειας. Τα φυτά αναπτύσσονται σε κύβους πετροβάμβακα οι οποίοι ποτίζονται από κάτω προς τα πάνω (Ebb & Flow), ενισχύοντας το ριζικό σύστημα και κάνοντας οικονομία στο νερό.

Θερμοκήπιο - νυχτερινός φωτισμός

Όταν η ανάπτυξή τους προχωρήσει οδηγούνται σε θερμοκήπια που δε σταματούν να φωτίζονται τη νύχτα.

Η φροντίδα και η αραίωση των σποροφύτων που προορίζονται για υδροπονική καλλιέργεια κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους είναι διαρκείς, ώστε να οξυγονώνται καλύτερα και να μεγαλώνουν γρηγορότερα.

agrishorticulture.com

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

πηγή

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στρατηγός Ταμουρίδης : Ο στραγγαλισμός της Αλήθειας!

  Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία φαινομενικά έχουμε ειρήνη στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ενώ ένας θερμός πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ Ρωσί...