Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Κυβερνητικό αλαλούμ για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών «Ίσως να μην ισχύσει» λέει ο Σ.Πέτσας....


Μέχρι τις 16 Ιανουαρίου οι ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών θα πρέπει να σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα, γιατί αλλιώς θα τους επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ. 

Παρόλα αυτά εδώ και ημέρες υπήρχε φημολογία ότι το συγκεκριμένο πρόστιμο, ίσως τελικά δεν.... επιβληθεί, γιατί ήδη έκλεισαν ραντεβού περίπου οι 200.000 από τους 600.000 πολίτες που είναι άνω των 60 ετών και δεν αναμένεται να αυξηθεί πολύ περισσότερο ο συγκεκριμένος αριθμός. 


Η κυβέρνηση διέψευσε με κάθε τόνο τα περί μη επιβολής του προστίμου, παρόλα αυτά ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, άφησε ορθάνοιχτο παράθυρο για αναστολή του συγκεκριμένου μέτρου. 

Ο υπουργός, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, είπε πως αν η κυβέρνηση διαπιστώσει ότι οι πολίτες αυτής της ηλιακιακής ομάδας σπεύσουν μαζικά να εμβολιαστούν, ενδέχεται το πρόστιμο να μην ισχύσει.

Όπως δήλωσε, αν δούμε ότι σπεύδουν οι πολίτες αυτής της ηλικιακής κατηγορίας να εμβολιαστούν ίσως δώσουμε περισσότερο χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό θα συζητηθεί μέχρι το Σαββατοκύριακο, πρόσθεσε ο υπουργός.

Την ίδια ακριβώς όμως ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στο ίδιο μέσο (στην τηλεόραση, όχι στο ραδιόφωνο) υποστήριζε ότι «δεν θα δοθεί καμία απολύτως παράταση» «Είναι ξεκάθαρο αυτό. Υπάρχουν ακόμα πέντε ημέρες για να κλείσει ο κόσμος το ραντεβού του και να εμβολιαστεί» σημείωσε συγκεκριμένα ο κ. Οικονόμου.

Όπως είπε, το μέτρο της υποχρεωτικότητας και επιβολής του προστίμου θα ισχύσει κανονικά από τις 16 Ιανουαρίου και μετά.

«Δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα χωρίς συνέπεια» είπε, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει προαιρετική υποχρεωτικότητα».

Τι ισχύει με τα πρόστιμα και τις εξαιρέσεις

Σημειώνεται πως με βάση τα τωρινά δεδομένα όσοι ανεμβολίαστοι 60 ετών και άνω δεν κλείσουν ραντεβού στο emvolio.gov.gr. για την πρώτη δόση του εμβολίου μέχρι τις 16 Ιανουαρίου καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο 100 ευρώ.

Όπως προβλέπεται, για τον μήνα Ιανουάριο θα ισχύσει «έκπτωση» 50 ευρώ στο πρόστιμο. Από εκεί και πέρα και κάθε μήνα που δεν κάνουν το εμβόλιο, θα τους επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ και τα έσοδα αυτά θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Εξαιρούνται από την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του εµβολιασµού κατά του COVID-19 οι πολίτες εκείνοι που έχουν αποδεδειγµένα λόγους υγείας που εµποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου και συγκεκριμένα:

  • Σοβαρή αλλεργική αντίδραση
  • Διαγνωσµένη αλλεργία
  • Σύνδροµο θρόµβωσης µε θροµβοπενία
  • Ιστορικό θροµβοπενίας
  • Διάγνωση περικαρδίτιδας ή µυοκαρδίτιδας

Αρµόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εµβολιασµού είναι οι τριµελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονοµική Περιφέρεια, που συνιστώνται µε απόφαση των διοικητών τους οι οποίες µπορούν να ζητούν και να
λαµβάνουν υπόψη τους τη γνώµη αρµόδιου κατά ειδικότητα ιατρού, εφόσον δεν µετέχει ήδη στη συγκρότηση της επιτροπής, ιατρός αντίστοιχης ειδικότητας.

Οι αιτήσεις εξαίρεσης από την υποχρεωτικότητα του εµβολιασµού διαβιβάζονται αυθηµερόν αποκλειστικά µέσω του θεράποντος ιατρού σε ηλεκτρονική διεύθυνση που ανακοινώνεται στον ιστότοπο κάθε Υγειονοµικής Περιφέρειας.

Η αίτηση περιλαµβάνει πλήρη στοιχεία του αιτούντος καθώς και του θεράποντος ιατρού:

  • Όνοµα και επώνυµο
  • Αριθµό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.)
  • Διεύθυνση ηλεκτρονικής επικοινωνίας για την αποστολή της απόφασης της αρµόδιας υγειονοµικής επιτροπής
  • Ηµεροµηνία της αίτησης απαλλαγής
  • Ο λόγος εξαίρεσης

Επισυνάπτονται η ιατρική βεβαίωση απόδειξης του λόγου εξαίρεσης µε όλα τα αναγκαία στοιχεία, καθώς και κάθε άλλο κρίσιµο αποδεικτικό στοιχείο.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

πηγή

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στρατηγός Ταμουρίδης : Ο στραγγαλισμός της Αλήθειας!

  Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία φαινομενικά έχουμε ειρήνη στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ενώ ένας θερμός πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ Ρωσί...