Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

Άρθρο παρέμβαση 200 επιστημόνων: Δεν θα επιτευχθεί διατηρήσιμη ανοσία από τα εμβόλια – Λάθος η στρατηγική μόνο με εμβόλια...

 

Σε σύγκριση με την Delta η μετάλλαξη omicron είναι πολύ πιο πιθανό να μολύνει όσους εμβολιάστηκαν ή εκτέθηκαν σε προηγούμενες παραλλαγές του SARS-CoV-2, υποδηλώνοντας σημαντική διαφυγή του ανοσοποιητικού...

Σε άρθρο παρέμβαση που υπογράφουν 200 κορυφαίοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο, αναλύουν γιατί δεν μπορεί να επιτευχθεί διατηρήσιμη ανοσία από τα εμβόλια και γιατί η μονοδιάστατη στρατηγικό μόνο με εμβόλια είναι λάθος, έχει πολλά μειονεκτήματα.
Σε άρθρο του στο British Medical Journal αναφέρουν τα εξής

Ο SARS-CoV-2 έχει μολύνει περισσότερους από 278 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, με τουλάχιστον 5,4 εκατομμύρια θανάτους να έχουν καταγραφεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 26 Δεκεμβρίου 2021.
Η παραλλαγή Omicron (B.1.1.529) που προκαλεί ανησυχία εξαπλώνεται ταχέως.

Ορισμένες χώρες θεωρούν τη μόλυνση ως καθαρή βλάβη και ακολουθούν στρατηγικές που κυμαίνονται από την καταστολή έως την εξάλειψη.
Επιδιώκουν να διατηρήσουν χαμηλά ποσοστά μόλυνσης μέσω ενός συνδυασμού εμβολιασμού, μέτρων δημόσιας υγείας και μέτρων οικονομικής υποστήριξης
Άλλες χώρες εφάρμοσαν στρατηγικές μετριασμού που στοχεύουν να αποτρέψουν την καταπόνηση των συστημάτων υγείας με την οικοδόμηση της ανοσίας του πληθυσμού μέσω ενός συνδυασμού μόλυνσης και εμβολιασμού.
Αυτές οι χώρες βασίζονται σε μια προσέγγιση μόνο με εμβόλια και φαίνονται πρόθυμες να ανεχθούν υψηλά επίπεδα μόλυνσης υπό τον όρο ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψής τους μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Η υψηλή μεταδοτικότητα και ο βαθμός ανοσολογικής διαφυγής από τις παραλλαγές Delta και Omiron σημαίνει ότι είναι απίθανο να επιτευχθεί διατηρήσιμη προστατευτική ανοσία του πληθυσμού με τα τρέχοντα εμβόλια που βασίζονται στο αρχικό στέλεχος.
Σε σύγκριση με την Delta η μετάλλαξη omicron είναι πολύ πιο πιθανό να μολύνει όσους εμβολιάστηκαν ή εκτέθηκαν σε προηγούμενες παραλλαγές του SARS-CoV-2, υποδηλώνοντας σημαντική διαφυγή του ανοσοποιητικού.

Η ευρεία μετάδοση φέρνει έναν βαθμό απρόβλεπτης αντίδρασης στην πανδημία.
Η υψηλή μετάδοση ενέχει τον κίνδυνο ταχύτερης προσαρμογής του SARS-CoV-2, με αποτελέσματα που περιλαμβάνουν αυξημένη μεταδοτικότητα (όπως Delta και Omicron), αυξημένη ανοσοδιαφυγή αντισωμάτων ή μεγαλύτερη παθογένεια

Υπάρχουν και άλλα μειονεκτήματα σε μια στρατηγική μόνο με εμβόλια.
Οι χώρες που ανέχθηκαν υψηλή μετάδοση έχουν δει αυξήσεις τόσο στη θνησιμότητα για τον Covid όσο και σε κάθε αιτία, ελλείψεις εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και επαναλαμβανόμενα lockdown για τον έλεγχο της αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων.
Οι χώρες που κατέστειλαν νωρίς τη μετάδοση είδαν μειωμένη θνησιμότητα και λιγότερες οικονομικές ζημιές.

Ενώ ο εμβολιασμός μειώνει σημαντικά τους κινδύνους σοβαρής ασθένειας και θανάτου, ο κορωνοϊός για μεγάλο χρονικό διάστημα παραμένει ανησυχητικός.
Η διακοπή της εκπαίδευσης ως αποτέλεσμα της ασθένειας του προσωπικού και των μαθητών, ή/και επαναλαμβανόμενα lockdown λόγω αποτυχίας ελέγχου του ιού, είναι πιθανό να έχουν μόνιμο αντίκτυπο στην ευημερία και τις προοπτικές της επόμενης γενιάς.

Τα υψηλά επίπεδα μετάδοσης δημιουργούν επίσης έναν βρόχο αρνητικής αντίδρασης, όπου σημαντικά μέτρα δημόσιας υγείας, όπως τα συστήματα δοκιμής, ανίχνευσης, απομόνωσης και υποστήριξης κατακλύζονται, καθιστώντας τα λιγότερο αποτελεσματικά, τροφοδοτώντας περαιτέρω τη μετάδοση.

Για όλους αυτούς τους λόγους, μια προσέγγιση συν… εμβόλια θα πρέπει να υιοθετηθεί παγκοσμίως δηλαδή εμβόλια και άλλα μέτρα.
Αυτή η στρατηγική θα επιβραδύνει την εμφάνιση νέων παραλλαγών και θα διασφαλίσει ότι υπάρχουν σε ένα υπόβαθρο χαμηλής μετάδοσης όπου μπορούν να ελεγχθούν με αποτελεσματικά μέτρα δημόσιας υγείας, επιτρέποντας ταυτόχρονα σε όλους (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι κλινικά ευάλωτοι) να ζήσουν πιο ελεύθερα.

Χαιρετίζουμε τις πρόσφατες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με τη χρήση μάσκας από την κοινότητα και την υγειονομική περίθαλψη, αλλά πιστεύουμε ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα για την καταστολή της μετάδοσης χωρίς να επηρεαστεί αρνητικά η οικονομική ή κοινωνική δραστηριότητα.

Συνεπώς, καλούμε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις εθνικές κυβερνήσεις να:

1)Δηλώστε κατηγορηματικά τον SARS-CoV-2 αερομεταφερόμενο παθογόνο και τονίστε τις συνέπειες για την πρόληψη της μετάδοσης.
Ένα σαφές μήνυμα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα βοηθήσει στην άρση της σύγχυσης που έχει χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει παρωχημένες πολιτικές.

2)Προωθήστε τη χρήση μάσκες προσώπου υψηλής ποιότητας για συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους και άλλες ρυθμίσεις υψηλής μετάδοσης.
Τα σημαντικά οφέλη της κάλυψης της κοινότητας έχουν πλέον καθιερωθεί.
Οι μάσκες τύπου (π.χ. N95, P2/FFP2 ή KF94) θα πρέπει να προτιμώνται σε όλους τους εσωτερικούς χώρους όπου αναμιγνύονται άτομα, καθώς και για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας ανά πάσα στιγμή.

3)Συμβουλή για αποτελεσματικό αερισμό και φιλτράρισμα του αέρα.
Είναι καιρός να προχωρήσουμε πέρα από το άνοιγμα των παραθύρων και να επιδιώξουμε μια αλλαγή παραδείγματος για να διασφαλίσουμε ότι όλα τα δημόσια κτίρια είναι βέλτιστα σχεδιασμένα, κατασκευασμένα, προσαρμοσμένα και χρησιμοποιούνται για τη μεγιστοποίηση του καθαρού αέρα για τους ενοίκους – στρατηγικές που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη μετάδοση του SARS-CoV-2.

4)Θέστε κριτήρια για την επιβολή ή τη χαλάρωση μέτρων για τη μείωση της εξάπλωσης του Covid-19 με βάση τα επίπεδα μετάδοσης στην κοινότητα.
Η αποτελεσματική εύρεση, δοκιμή, ανίχνευση, απομόνωση και υποστήριξη θα συνεχίσουν να είναι απαραίτητα για την αναχαίτιση της μετάδοσης.
Τα χαμηλά ποσοστά μετάδοσης δίνουν σε όλα τα διαθέσιμα μέτρα την καλύτερη πιθανότητα να είναι αποτελεσματικά, δημιουργώντας έναν θετικό, αυτοενισχυόμενο κύκλο ελέγχου της νόσου.
Επαρκής οικονομική και πρακτική υποστήριξη για την απομόνωση θα πρέπει να εφαρμόζεται παντού, ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και σε υποβαθμισμένες περιοχές των χωρών υψηλού εισοδήματος.

5)Υποστήριξη επειγόντων μέτρων για την επίτευξη παγκόσμιας δικαιοσύνης στα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένης της κοινής χρήσης εμβολίων, της αναστολής των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας εμβολίων, της άρσης των φραγμών στη μεταφορά τεχνολογίας και της δημιουργίας περιφερειακών κέντρων παραγωγής για τη δημιουργία άφθονου τοπικού εφοδιασμού εμβολίων υψηλής ποιότητας παντού.
Η παγκόσμια κυκλοφορία εμβολίων θα πρέπει να περιλαμβάνει συντονισμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε έγκαιρα, ακριβή δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την προστασία των εμβολίων.

6)Το Vaccines-plus είναι προσιτό και εφικτό.
Είναι η πολιτική που υποστηρίζει ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus στη δήλωσή του στις 14 Δεκεμβρίου 2021:
« Πρέπει να είμαι πολύ σαφής: τα εμβόλια από μόνα τους δεν θα βγάλουν καμία χώρα από αυτήν την κρίση.
Οι χώρες μπορούν και πρέπει να αποτρέψουν την εξάπλωση του Omicron με μέτρα που λειτουργούν σήμερα.
Δεν είναι εμβόλια αντί για μάσκες, δεν είναι εμβόλια αντί για αποστασιοποίηση, δεν είναι εμβόλια αντί για αερισμό ή υγιεινή των χεριών. Κάντε τα όλα. Κάντε το με συνέπεια. Κάνε το καλά»
BMJ_BN.png

Η λίστα όσων υπογράφουν το άρθρο

Trisha Greenhalgh, Nuffield Department of Primary Care Health Sciences, University of Oxford, UK
Stephen Griffin, Leeds Institute of Medical Research, School of Medicine, University of Leeds, UK
Deepti Gurdasani, Queen Mary University of London, UK; Adam Hamdy, Independent researcher, Mauritius
Aris Katzourakis, Department of Zoology, University of Oxford, UK
Martin McKee, London School of Hygiene and Tropical Medicine, UK
Susan Michie, Department of Clinical, Health and Educational Psychology, University College London, UK
Christina Pagel, University College London, UK
Alice Roberts, Professor of Public Engagement in Science, University of Birmingham, UK
Kit Yates, Centre for Mathematical Biology, Department of Mathematical Sciences, University of Bath, UK
Nisreen Alwan, University of Southampton, UK
Raymond Agius, University of Manchester, UK
Haitham Ahmed, AdvantageCare Physicians, New York, USA
Simon Ashworth, Imperial College Healthcare NHS Trust, UK
Charlotte Augst, National Voices, UK
Simon L. Bacon, Department of Health, Kinesiology, and Applied Physiology (HKAP), Concordia University
Emil J. Bergholtz, Department of Physics, Stockholm University, Sweden
David Blanchflower, Dartmouth College and University of Glasgow, UK
Arnold Bosman – Director Transmissible BV
Nissaf Bouafif ép Ben Alaya, National Observatory of New and Emerging Diseases, Ministry of Health
Head of Department of Preventive Medicine, Faculty of Medicine of Tunis, University Tunis El Manar, Tunisia
Katherine Brown, Great Ormond Street Hospital and University College London, UK
Matthew Butler, Cambridge University Hospitals, UK
Molly Byrne, Health Behaviour Change Research Group, School of Psychology, National University of Ireland, Galway, Ireland
Roberto Cacciola, Department of Surgical Sciences, University of Tor Vergata, Rome, Italy
Danielle J. Cane, London School of Hygiene and Tropical Medicine, London, UK
Fidelia Cascini, Dipartimento di Scienze della vita e sanità pubblica, Catholic University of the Sacred Heart, Rome, Italy
Mohamed Chahed, Faculty of Medicine of Tunis, University Tunis El Manar, Tunisia
KK Cheng, Institute of Applied Health Research, University of Birmingham, UK
Anthony Costello, Institute of Global Health, University College London, UK
Andrew Conway Morris, University of Cambridge and European Society of Intensive Care Medicine, UK
Roz Davies, Managing Director, Thrive by Design, UK
Colin Davis, School of Psychological Science, University of Bristol, UK
Brendan Delaney, Imperial College, London, UK; Denise Dewald, Case Western Reserve University School of Medicine, Cleveland, Ohio, USA
David Drew, retired NHS Consultant Paediatrician, UK
John Drury, School of Psychology, University of Sussex, UK
Andrew Ewing, department of Chemistry and Molecular Biology, University of Gothenburg
Swedish Academy of Sciences, Sweden
David Fisman, Professor of Epidemiology, Dalla Lana School of Public Health, University of Toronto, Toronto, ON, Canada
Sharon Friel, Australian National University, Australia
Malgorzata Gasperowicz, Faculty of Nursing, University of Calgary, Canada
David Robert Grimes, Dublin City University and University of Oxford, Ireland
Zubaida Haque, Independent SAGE, UK
William A Haseltine, ACCESS Health International, USA
Orla Hegarty, School of Architecture, Planning and Environmental Policy, University College Dublin, Ireland; Simon Hodes, Bridgewater Surgeries and Cleveland Clinic London, UK
Eilir Hughes, West Wales, UK; Zoë Hyde, Western Australian Centre for Health and Ageing, The University of Western Australia, Australia
Lisa Iannattone, University of Montreal, Canada
Alejandro R. Jadad, Centre for Global eHealth Innovation, Toronto, Canada

Neena Jha, Hertfordshire, UK
Jose Luis Jimenez, Department of Chemistry and Cooperative Institute for Research in the Environmental Sciences, University of Colorado, Boulder, CO, USA
John Johnson, Eastern Health, Melbourne, Australia
Abraar Karan, Division of Infectious Diseases and Geographic Medicine, Stanford University, USA
Kamlesh Khunti, University of Leicester, UK
Najwa Khuri-Bulos, University of Jordan
Adjunct Professor, Paediatric Infectious Disease, Vanderbilt University, Nashville, USA
Woo Joo Kim, Division of Infectious Diseases, Guro Hospital
Director, Chung Mong-koo Vaccine Innovation Center, College of Medicine, Korea University, Seoul, Republic of Korea
Matthew J Knight, West Hertfordshire Hospitals NHS Trust, UK
Kim L. Lavoie, Department of Psychology, University of Quebec at Montreal
Tom Lawton, Bradford Institute for Health Research
Bradford Teaching Hospitals NHS Foundation Trust, UK
Jeffrey V Lazarus, Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal), Hospital Clínic, University of Barcelona, Spain
Anthony Joseph Leonardi, Johns Hopkins University Bloomberg School of Public Health, USA
Eyal Leshem, Tel Aviv University School of Medicine, Israel
Liz Lightstone, Imperial College Healthcare NHS Trust, London, UK
Peter V. Markov, London School of Hygiene and Tropical Medicine, London, UK
Jose M Martin-Moreno – Department of Preventive Medicine and Public Health and INCLIVA, University of Valencia, Spain
Petra Meier, University of Glasgow, UK
Jonathan Mesiano-Crookston, Partner Goldman Hine LLP, Canada
Asit Kumar Mishra, NUI Galway, Ireland
Michael Moore, The George Institute for Global Health
Sterghios A. Moschos, Cellular and Molecular Sciences, Northumbria University, UK
C David Naylor, University of Toronto, Toronto, Canada
Taylor Nichols, Sacramento, USA
David Nicholl, Sandwell and West Birmingham NHS Trust, UK
Ole F. Norheim, Department of Global Public Health and Primary Care, University of Bergen, Norway
Matthew Oliver, Association of Professional Engineers and Geoscientists of Alberta, Edmonton, Alberta, Canada
Christine Peters, QEUH NHS Greater Glasgow and Clyde, UK
Deenan Pillay, University College London, UK
Dominic Pimenta, Richmond Research Institute, UK
Kashif Pirzada, McMaster University, Canada; Catherine Pope – Professor of Medical Sociology, University of Oxford, UK
Kimberly A Prather, University of California, San Diego, La Jolla, CA, USA
Geraint Preest, Pencoed, Wales, UK
Zeshan Quereshi, University of Cambridge, UK
Katrin Rabiei, Institution of Neuroscience and Physiology, Sahlgrenska Academy at Gothenburg University, Sweden
James Ray, NHS England, UK
K. Srinath Reddy, Public Health Foundation of India, India
Walter Ricciardi, Università Cattolica del Sacro Cuore Roma, Italy
Ken Rice, School of Physics and Astronomy, University of Edinburgh, UK
Eleanor Robertson, NHS Greater Glasgow and Clyde, UK
Kim Roberts, Department of Microbiology, Trinity College Dublin, Ireland
Tomás Ryan, Trinity College Dublin, Ireland
Helen Salisbury, Nuffield Dept of Primary Care Health Sciences, University of Oxford, UK
Gabriel Scally, Population Sciences, University of Bristol, UK
Robert T. Schooley, University of California San Diego, USA
Vipul Shah, R P Shah Memorial Trust, Lucknow, India
Joshua Silver, Department of Physics, University of Oxford, UK
Natalie Silvey, Imperial School of Anaesthesia, London, UK
Manoj Sivan, University of Leeds and Leeds Teaching Hospitals NHS Trust, UK
Luis Eugenio Souza, Federal University of Bahia World Federation of Public Health Associations, Brazil
Anthony Staines, School of Nursing, Psychotherapy and Community Health, Dublin City University, Ireland
David Tomlinson, University Hospitals Plymouth NHS Trust and Fresh Air NHS, UK
Collin Tukuitonga, Faculty of Medical and Health Sciences, University of Auckland, New Zealand
Charles Vincent, University of Oxford, Oxford, UK
Joe Vipond, University of Calgary, Canada; Robert West, Institute of Epidemiology and Healthcare, University College London, UK
Angela C. Weyand, University of Michigan Medical School, Ann Arbor, MI, USA
Hisham Ziauddeen, Department of Psychiatry, University of Cambridge, Cambridge.

www.bankingnews.gr


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


πηγή


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στρατηγός Ταμουρίδης : Ο στραγγαλισμός της Αλήθειας!

  Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία φαινομενικά έχουμε ειρήνη στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ενώ ένας θερμός πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ Ρωσί...