Κυριακή 4 Απριλίου 2021

Απόστολος Αποστόλου : Οι λοιμωξιολόγοι, οι πολιτικοί, τα εμβόλια και η απώλεια της λογικής.

 

Η λογική έχει ένα τρόπο να σ’ εκδικείται όταν την προσβάλλεις. Ο Αριστοτέλης έγραφε «ἀναιρῶν γὰρ λόγον ὑπομένει λόγον.» (Μεταφυσική 100a 30). Εμείς όμως (οι πολίτες του κόσμου και τα εξουσιαστικά μας αφεντικά) μ’ ένα αδιάλυτο πείσμα προσπαθούμε να κατεδαφίσουμε τη λογική....

Και αυτό έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις. Στη Γαλλία όπως έγραψε η Μόντ, ο πρόεδρος Μακρόν έγινε επιδημιολόγος, εκείνος αποφασίζει πότε θα κλείσει και θα ανοίξει τη γαλλική κοινωνία. Και οι Γάλλοι επιδημιολόγοι, λοιμωξιολόγοι, ως στοιχισμένα στρατιωτάκια αδιαφορώντας για το τι λέει το τρίγωνο της επιδημιολογίας, (δηλαδή, οι παράγοντες, το περιβάλλον και οι δομές υποδοχής)σιγοντάρουν στις αποφάσεις του Μακρόν.

Σήμερα μπερδεύεσαι να καταλάβεις ποιος είναι ο εκλεγμένος πολιτικός και ποιος είναι ο διορισμένος επιδημιολόγος. Όλοι στο ίδιο τραπέζι αποφασίζουν όχι με βάση τα επιστημονικά κριτήρια, τις επιστημονικές έρευνες, την επιστημονική αλήθεια, τη μεθοδολογία συλλογής των στοιχείων, αλλά αποφασίζουν με κριτήρια αστυνομικής διαχείρισης.

Το γκροτέσκο μας έχει παγιδεύσει για τα καλά. Ας δούμε λοιπόν κάποιες ατμοσφαιρικές στιγμές από το ανακυκλώσιμο παράλογο της ελληνικής πραγματικότητας.

Με 2.500 κρούσματα έκαναν λοκντάουν τον Νοέμβριο του 2020 και μετά από 5 μήνες με 4.500 κρούσματα οργανώνουν την άνοιγμα. Θα αναρωτηθεί κανείς με βάση τη στοιχειώδη λογική πως είναι δυνατό; Ε ναι, είναι, γιατί τίποτε δεν ακολουθεί τη λογική, αλλά τη συρταρωτή παραλογία της μακρινής επιχείρησης που καλείται εξουσία.

Στα ανάτυπα του εθνικού γκροτέσκου καταγράφεται και το ακόλουθο περιστατικό. Μέλος της επιτροπής που εξετάζει τα στοιχεία και εισηγείται μέτρα για την πάταξη του κορωνοϊού, δήλωσε προσφάτως αναφορικά με τις τελευταίες αποφάσεις σχετικού ανοίγματος πως «δεν έχει καταλάβει ούτε ο ίδιος πως θα γίνονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις και ποιες τελικά θα επιτρέπονται.»

Ω επιστημονικό βάθος αμέτρητο της φυλής του «επιτροπάτου» της υγείας με την ασυμμάζευτη ρηχότητα και τις υπόγειες διαδρομές, που κινείσαι όχι στις κορυφογραμμές της ιατρικής επιστήμης, αλλά της πολιτικής μαγειρικής σταμάτα τα απερίδρακτα. Φανταστείτε να έρθουν στη δημοσιότητα τα πρακτικά των λοιμωξιολόγων εκεί να δείτε πως θα κορυφωθεί η απόλυτη φάρσα, όπου όλα θα διαπλέκονται μεταξύ τους σε βαθμό που δύσκολα θα μπορέσει κανείς να ξεχωρίσει ιδιότητες, εξουσίες, συμφέροντα, καθήκοντα.

Επιτέλους ας σταματήσουν να μας λερώνουν με τις «ευκοίλιες» της παραλογίας τους.

Γιατί παραλογία είναι να λες ότι στις 15 Μαΐου θα ανοίξεις το τουρισμό και όλη την αγορά και τον Απρίλιο να μετράς 3.500-4.000 κρούσματα. Γιατί επίσης παραλογία είναι να λες ανοίγω την αγορά (οριζόντιο άνοιγμα) και σε δύο μέρες να κλείνεις το λιανεμπόριο της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης. Όλα αυτά λειτουργούν κατ’ αναλογία των καρναβαλιστικών μορφών που φαίνεται δεν εξαλείφονται σ’ αυτόν τον τόπο.

Σιγά, σιγά, όμως εξαντλούνται όλα τα αποθέματα του παραλογισμού και μάλιστα και σε διεθνές επίπεδο. Τι θα υπάρξει όμως πέρα από τον παραλογισμό αυτό είναι άγνωστο.

Ας δούμε για παράδειγμα πως επενδύει η Διεθνής Παραλογία στη θεραπεία του κορωνοϊού. Ο Φάουτσι ο πάπας της υγειονομικής ιεράς εξέτασης, δήλωσε με κομψό τρόπο, πως δεν θα αγοράσουν οι ΗΠΑ το εμβόλιο της AstraZeneca γιατί ξαφνικά υπάρχει επάρκεια άλλων εμβολίων στις ΗΠΑ. Ουσιαστικά με προσχήματα κλείνει τα σύνορα στο χρεωμένο με πολλές παρενέργειες εμβόλιο της AstraZeneca. Ταυτόχρονα άλλες χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, και η Ολλανδία απαγορεύουν το εμβόλιο της AstraZeneca λόγω θρομβώσεων. Εδώ οι μαθητευόμενοι μάγοι επιμένουν για την ασφάλεια του, ενώ υπάρχουν επισήμως βάσιμες υποψίες ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι υπεύθυνο για το θάνατο δύο γυναικών.

Και ο Άγγλος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ενώ έχει εμβολιάσει σχεδόν το 50% του πληθυσμού της Μ. Βρετανίας, φοβάται την εξάπλωση του κορωνοϊού από τη Γαλλία και επιθυμεί να λάβει πρόσθετα μέτρα. Και αναρωτιόμαστε δεν είναι σίγουρος για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca; Ενώ ο Γάλλος καθηγητής Ντιντιέ Ραούλ αναφέρει ότι στο εμβόλιο της AstraZeneca, υπάρχουν πολύ βίαιες αντιδράσεις ειδικότερα στους νέους. Παράλληλα ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ο πρόεδρος της Σερβίας θα παρέχει και προσφορές σ’ εκείνους που θα εμβολιστούν, μείωση 30% σε εισιτήρια σε εκδηλώσεις θεαμάτων και 300 ευρώ ως επίδομα τουρισμού.

Πλέον όλους μας, είτε είμαστε υποψιασμένοι είτε είμαστε ανυποψίαστοι έχει αρχίσει να μας εξοργίζει η πίστη των υπευθύνων και ειδημόνων στην παραλογία και την ακρισία. Στην επιστήμη έχουν θέση μόνο οι λογικές προτάσεις ειδάλλως θα κυριαρχούν οι ψευδείς προτάσεις μας έλεγε ο Αριστοτέλης (ἐν ᾧ τὸ ἀληθεύειν ἢ ψεύδεσθαι ὑπάρχει).

Αν δεν θέλουν οι ειδικοί της επιστημονικής κατάρτισης να φύονται και να καρπίζουν ως η άμπελος της εξουσίας ας διαβάσουν τον Αριστοτέλη που μας λέει δεν μπορείς να αποφαίνεσαι εναντίον της απόφασης σου, να απαλείφεις δηλαδή τα επιστημονικά σου κριτήρια. Ο Αριστοτέλης εξέφρασε την αντίφαση με το γνωστό τύπος Α~Α. Εκτός και αν γίνεις ποιητής και πεις όπως ο Γουόλτ Γουϊτμαν «Αντιφάσκω άραγε; / Καλώς, λοιπόν, αντιφάσκω..»

Σε κάθε άλλη περίπτωση κουρεύεις το στραγάλι (plus ça change, plus c’est la même chose).

Απόστολος Αποστόλου. Δρ. Φιλοσοφίας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


πηγή


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στρατηγός Ταμουρίδης : Ο στραγγαλισμός της Αλήθειας!

  Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία φαινομενικά έχουμε ειρήνη στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ενώ ένας θερμός πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ Ρωσί...