Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

FOREIGN POLICY: Να γιατί το Ισραήλ βοήθησε στο Καραμπάχ το Αζερμπαϊτζάν...

 

Το λόγο για τον οποίο το Ισραήλ στήριξε με όπλα, πληροφορίες και τεχνικές συμβουλές το Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ καταδικάζοντας του Αρμενίους σε ήττα, αποκαλύπτει το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy. Όπως αναφέρει το περιοδικό...

η στήριξη του Ισραήλ στο Αζερμπαϊτζάν βασίστηκε στην λογική ότι και οι δυο χώρες έχουν ένα κοινό εχθρό, το Ιράν.

Αυτό που δεν είναι γνωστό σχετικά με τις σχέσεις του Αζερμπαϊτζάν με το Ιράν, είναι η διαχρονική αντιπαράθεση του Μπακού με την Τεχεράνη, αφού από τον 19ο αιώνα το Ιράν κατέχει τα εδάφη της γεωγραφικής περιοχής που οι Αζέροι αποκαλούν ιστορικό Αζερμπαϊτζάν, το οποίο βρίσκεται νότια του ποταμού Αράς (Αράξης) και πιο συγκεκριμένα τις επαρχίες του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν, του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν και Adrabil. Επιπλέον περισσότεροι Αζέροι ζουν στο Ιράν περίπου 15 εκατ. σε αυτό που ονομάζεται Ιρανικό Αζερμπαϊτζάν από ότι στη χώρα τους το Αζερμπαϊτζάν (10,2 εκατ.).

Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό το οποίο επικαλείται πληροφορίες από Αξιωματούχους των Μυστικών Υπηρεσιών και των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, οι δύο χώρες, Αζερμπαϊτζάν και Ισραήλ φέρεται να έχουν καταλήξει εδώ και καιρό σε μια συμφωνία!

Αυτή περιελάμβανε τη στήριξη από το Ισραήλ για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν με στόχο την κατάληψη του Ναγκόρνο Καραμπάχ και σε αντάλλαγμα το Μπακού θα έδινε στην Αεροπορία του Ισραήλ πρόσβαση σε ορισμένες αεροπορικές βάσεις του.

Εφόσον οι πληροφορίες του αμερικανικού περιοδικού ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα (σ.σ. το DP έχει δημοσιεύσει ανάλυση που εξηγούσε με λεπτομέρειες το θέμα), τότε το Ισραήλ έχει αποκτήσει πρόσβαση σε σημαντικές στρατιωτικές υποδομές στην «πίσω πόρτα» του Ιράν, από τις οποίες μπορεί να κατασκοπεύει την Τεχεράνη, διευρύνοντας τα μέτωπα που το Ιράν έχει να αντιμετωπίσει.

Με δεδομένο ότι το Ισραήλ έχει πουλήσει στο Αζερμπαϊτζάν κατασκοπευτικά αεροχήματα τύπου Heron και Hermes 450 δεν θα προκαλούσε έκπληξη η χρησιμοποίηση τους από τους Ισραηλινούς σε αποστολές πάνω από το Ιράν. Αξίζει να σημειωθεί ότι νότια του Ιρανικού Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται σημαντικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις όπως βάσεις βαλλιστικών πυραύλων που θα μπορούσαν να πλήξουν το Ισραήλ.

Όσον αφορά την αξιοποίηση της ή των βάσεων αζερικών βάσεων από το Ισραήλ για την πραγματοποίηση αποστολών κρούσης αυτό κρίνεται επί του παρόντος μάλλον άκαιρο καθότι θα ενέπλεκε το Μπακού σε μια ένοπλη αντιπαράθεση με την Τεχεράνη χωρίς όμως να αποκλείεται τίποτα.

πηγή

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στρατηγός Ταμουρίδης : Ο στραγγαλισμός της Αλήθειας!

  Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία φαινομενικά έχουμε ειρήνη στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ενώ ένας θερμός πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ Ρωσί...