Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΔΑΡΙΟΥ: ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ, ΜΕΙΝΕΤΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΑΛΛΑ ΜΕΙΝΕΤΕ … ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ !

 

Για να γίνει αντιληπτό πόσο του ποδαριού είναι οι δουλειές εδώ στην Ελλάδα. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε μια χώρα με 10.000.000 τηλεφωνικές συσκευές κι ένα κέντρο που μπορεί να εξυπηρετεί μάξιμουμ μέχρι 1.000.000 τηλεφωνικές κλήσεις ταυτόχρονα. Τι σημαίνει;....

Ότι στην χώρα αυτή το κέντρο μπορεί να αντέξει μια κίνηση της τάξης του 10% των συνδρομητών που έχει. Αν οι πολίτες αποφασίσουν μια μέρα, να σηκώσουν τα τηλέφωνα και να αρχίσουν ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ να καλούν ο ένας τον άλλον, τότε το δίκτυο στην χώρα αυτή θα καταρρεύσει! Τόσο απλά…

Το πόσο αδύναμο είναι το σύστημά μας ξέρετε πότε θα φανεί; Όταν έχουμε μια σοβαρή περίοδο κρίσης, (π.χ. έναν πόλεμο) που όλοι θα θέλουν να τηλεφωνήσουν! Εκεί να δείτε … γούστα… Αλλά ας αποφύγουμε σήμερα αυτή τη συζήτηση κι ας μείνουμε στα όσα έγιναν σήμερα!

Το ίδιο πράγμα που συμβαίνει με τις τηλεφωνικές κλήσεις, το ίδιο πάνω κάτω συμβαίνει και στο διαδίκτυο! To backbone (κύριος κορμός) του Ελληνικού διαδικτύου δεν είναι απεριόριστο. «Αντέχει» μέχρι μια συγκεκριμένη ταυτόχρονη χρήση!
Το ίδιο συμβαίνει και σε έναν κεντρικό Server όπως αυτός της Cisco (Σίσκο λέγεται κι όχι Κίσκο που την λένε οι δημοσιογράφοι)! Αν ο server είναι πάνω σε μια γραμμή που μπορεί να εξυπηρετήσει ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ για παράδειγμα μάξιμουμ ως και 100.000 χρήστες, τότε αν αρχίσουν να μπαίνουν παραπάνω, ο server θα καταρρεύσει και μαζί του όλα τα συστήματα που φιλοξενεί!

Αυτά είναι γνωστά ακόμα και σε έναν πρωτοετή φοιτητή μιας οποιαδήποτε σχολή Πληροφορικής! Προφανώς λοιπόν στην Κυβέρνηση, δεν μπήκε κανείς στον κόπο, να ερευνήσει το εξής απλό:

«Ο Server της Cisco που εξυπηρετεί τις συνδέσεις στην Ελλάδα, πόσους χρήστες μπορεί να αντέξει ταυτόχρονα»;

Και η Κυβέρνηση να ανατρέξει στα στατιστικά του Υπουργείου Παιδείας, να δει πόσοι μαθητές αναμένεται να μπουν κάθε πρωί στον Server της Cisco;

Αν είχαν κάνει αυτή την αντιπαραβολή, που δεν χρειάζεται και πολύ κόπο, θα γνώριζαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει μάθημα σήμερα το πρωί, πολύ απλά διότι ο αριθμός των Ελλήνων μαθητών είναι διπλάσιος από αυτόν που μπορεί να σηκώσει ο server της Cisco στο Λονδίνο! Κι έπρεπε να ζητήσουν από την Cisco είτε να αυξήσει το εύρος της γραμμής για την Ελλάδα, είτε να δώσει σε χρήση παραπάνω servers και γραμμές για το traffic που έρχεται από την χώρα μας ώστε να μην γίνει overload το σύστημα της Cisco!

Ή να σπάσει τα σχολεία σε διαφορετικούς παρόχους τηλεκπαίδευσης! Διότι σαν το webex της Cisco υπάρχουν δεκάδες πάροχοι και εφαρμογές!

Αυτά τα φωνάζω από τον περασμένο Μάρτιο! Αλλά …

Κι ενώ το δεύτερο lockdown ήταν κοινό μυστικό από το καλοκαίρι, ουδείς σκέφτηκε αυτό το απλό πράγμα που σας είπα! Θέλετε λοιπόν να σας πω γιατί δεν το σκέφτηκε κανείς; Γιατί στην κεντρική εξουσία δεν θα βρεις επιστήμονες της πιάτσας αλλά παπιονάκηδες που δεν ξέρουν που τους παν τα τέσσερα ! Και σχεδιάζουν στην καλύτερη περίπτωση … κούτούρού και στην χειρότερη δεν σχεδιάζουν καν!!!

Φρου φρου κι αρώματα, από ανθρώπους που μπορεί να έχουν πτυχία αλλά ποτέ τους δεν γονάτισαν κάτω από γραφεία να βάλουν ένα γαμημένο UTP καλώδιο σε ένα RACK ! Κι ότι μαλακία σκεφτούν το βράδυ, πάνε το πρωί και την κάνουν υπουργική απόφαση!

Η ιστορία του τομεακού ευρωπαϊκού προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» στην Ελλάδα, είναι από μόνη της η μεγαλύτερη αμαρτία του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους! Ένα 30ετές σκάνδαλο στο οποίο ξοδεύονται αμύθητα ποσά και στο τέλος ποτέ μα ποτέ δεν γίνεται τίποτα! Από πού να αρχίσει κανείς και που να τελειώσει! Μα τω θεώ, λόγω της δεύτερης δουλειάς που κάνω ως μηχανικός Η/Υ, Λογισμικού και Επικοινωνιών, αν μια μέρα αποφασίσω να γράψω γι αυτά που ζω 32 χρόνια, τότε θα πρέπει να γράφω άρθρα ίσαμε το … 2030 !!!

Κατά τα άλλα, μείνετε ασφαλείς, μείνετε σπίτι αλλά … μείνετε αγράμματοι!!!

ΥΓ.
Κατάλαβες Νίκη μου γιατί στα είχα πει χοντρά το καλοκαίρι; Κατάλαβες επιτέλους ότι με τα παγουρίνο δεν λύνεις προβλήματα; Κατάλαβες ότι οι Τσιρλίντερς των Βορείων Προαστείων δεν σου λύνουν προβλήματα αλλά σου δημιουργούν! Εκατοντάδες τσακάλια Ελληνόπουλα επιστήμονες έχει η πιάτσα! Κάτσε εσύ με τα παγουρίνο και αν ποτέ κάνετε τηλεκπαίδευση, στείλε μου τηλεγράφημα!!!

Πάντοτε επωνύμως…
Γιωργος Αδαλης

πηγή

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στρατηγός Ταμουρίδης : Ο στραγγαλισμός της Αλήθειας!

  Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία φαινομενικά έχουμε ειρήνη στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ενώ ένας θερμός πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ Ρωσί...