Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

«Πράσινα (παρ)άλογα: 20 εκατ. ευρώ σε πάνινες τσάντες και… “καμπάνια”



Ήρθε η ώρα να δούμε που θα πάνε τα τόσα εκατομμύρια ευρώ που μαζεύτηκαν από τα τέλη στις πλαστικές σακούλες – Καμία έκπληξη: Σε «πράσινα (παρ)άλογα με πάνινες τσάντες και… “καμπάνια”… ξανά!....Και οι “δράσεις” είναι.. για να τις “βράσεις”. Τα πρώτα 20 εκατομμύρια ευρώ που συγκεντρώθηκαν από το τέλος στις πλαστικές σακούλες, θα πάει σε πάνινες σακούλες με σχέδιο της Σίλιας Κριθαριώτη, γιατί… για να ψωνίσεις θέλεις τσάντα “σινιέ” από μεγάλη φιλοκυβερνητική σχεδιάστρια.

Οπότε και το 60% του τέλους, δηλαδή 12 ολόκληρα εκατομμύρια, θα διατεθεί για 3.500.000 πάνινες τσάντες για ψώνια που θα φτάσουν σε κάθε νοικοκυριό της χώρας, αλλά και 1.000.000 επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια.

Σε αριθμούς αυτό μας λέει ότι η κάθε πάνινη τσάντα θα έχει κόστος περίπου 3,50€. Μπείτε, λοιπόν, στα eshop ντόπια και ξένα, και δείτε πόσο κοστίζει μια απλή υφασμάτινη τσάντα για ψώνια: ξεκινά από 0,60 λεπτά και φτάνει σε μερικές δεκάδες ευρώ, αλλά με 1,5 – 2€ βρίσκεις ωραιότατες και μεγάλες, ενώ η πολύ “βαριά” σε ύφασμα, φτάνει στη λιανική τα 3,2€:









Αυτές είναι τιμές λιανικής, όπου έχει μπει πάνω κέρδος κατασκευαστή, κέρδος εμπόρου + ΦΠΑ. Σε μια μαζική παραγωγή της τάξης των 3,5 εκατ. τσαντών, πόσο θα κόστιζε η μία τσάντα;

Όσο για τα 1.000.000 επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια – ασχολίαστο. Πάλι κάποιος “φίλος” επιχειρηματίας θα πάρει τη δουλειά για να δώσει η κυβέρνηση ένα ποτήρι στο 1/10 των πολιτών. Σπουδαία “δράση”!

Πάμε και στις καμπάνιες: Το 30%, δηλαδή 6 εκατ. ευρώ, θα πάει στην καμπάνια ενημέρωσης υπέρ της διαλογής αποβλήτων σε τέσσερα ρεύματα (χωριστά χαρτί, γυαλί, μέταλλο, πλαστικό), τη χρήση καφέ κάδου για απόβλητα τροφίμων, τον περαιτέρω περιορισμό της πλαστικής σακούλας και την κατάργηση ορισμένων καθημερινών πλαστικών μιας χρήσης.

Βγάζω τη μαγική σφαίρα μου και τι βλέπω; Κανάλια! Πάμε, λοιπόν, άλλη μια “λίστα Πέτσα” αλλά με υπογραφή Χατζηδάκη αυτή τη φορά, να μας λέει για τους 4 ανύπαρκτους κάδους αυτή τη στιγμή. Γιατί; Τους είδατε να υπάρχουν παντού; Μπλε και πράσινους έχει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, κι ένας Θεός ξέρει μάλιστα τι γίνεται με την ανακύκλωση κι όλα αυτά τα όμορφα “εργοστάσια” ανακύκλωσης που όμορφα καίγονται κάθε τόσο. Αλλά καμπάνια θα έχουμε – ξανά!

Το τελευταίο 10%, δηλαδή 2 εκατ. ευρώ, θα διατεθεί σε πιλοτικά προγράμματα ανακύκλωσης και άλλες καίριες δράσεις για το περιβάλλον, όπως δενδροφυτεύσεις. Εδώ βλέπουμε τα προγράμματα ανακύκλωσης να κοστίζουν λιγότερο από την “καμπάνια” ανακύκλωσης! Σαν να σου πουλάω συνταγές, με λίγα λόγια, αλλά εσύ υλικά δεν έχεις χρήματα να αγοράσεις! Άντε και θα φυτέψουν και 10 δέντρα κει που δεν θα ξαναμπούν μετά τις φωτιές γιατί… θα μπουν ανεμογεννήτριες.

«Επίσης, θα οργανωθούν κληρώσεις με πλούσια δώρα (ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σκούτερ, ποδήλατα/πατίνια) για όσους δεν χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες με τις αγορές τους». Αυτούς πως θα τους εντοπίσουν άραγε; Κι εδώ όσοι ψωνίζουν με ντελίβερι από μάρκετ (και είναι πλέον πολύ λόγω των μέτρων), να το ξεχάσουν ότι θα μπουν στην κλήρωση, γιατί η χρήση σακούλας είναι υποχρεωτική από το μάρκετ, και μάλιστα χρησιμοποιούν πολύ χοντρές κι ακριβές. Αρνούνται να τα βάλουν σε χαρτοκούτες!

Κατά τα άλλα, αντί να δώσουν δωρεάν μάσκες στον κόσμο, θα δώσουν από μια πάνινη τσάντα ανά νοικοκυριό, και… λύθηκε το πρόβλημα με το περιβάλλον. Όχι, δεν είναι ηλίθιοι, είναι πανέξυπνοι στο πως να κατασπαταλούν δημόσιο χρήμα σε ημετέρους!

Το ‘χουμε και σε… “ιστορικό ντοκουμέντο”



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στρατηγός Ταμουρίδης : Ο στραγγαλισμός της Αλήθειας!

  Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία φαινομενικά έχουμε ειρήνη στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ενώ ένας θερμός πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ Ρωσί...