Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

MIA ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ : ΟΙ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΔΙΩΓΜΟΙ…

 

Ανοίγω “στην τύχη” το Ευαγγέλιο και πετυχαίνω το κατά Ματθαίον ι’ 16 και εξής, το οποίο τιτλοφορείται “οι επερχόμενοι διωγμοί”. Τυχαίο; Δε γνωρίζω! Διαβάζοντάς το όμως, (προφανώς όχι για πρώτη φορά) νιώθω, (για πρώτη φορά) ότι ο Χριστός μας δεν απευθύνεται μόνο στους μαθητές του αλλά και στους Χριστιανούς όλων των αιώνων και ίσως πολύ περισσότερο σε εμάς, τους Χριστιανούς των εσχάτων χρόνων και μας λέει:...

“ἰδοὺ ἐγὼ ἀποστέλλω ὑμᾶς ὡς πρόβατα ἐν μέσῳ λύκων· γίνεσθε οὖν φρόνιμοι ὡς οἱ ὄφεις καὶ ἀκέραιοι ὡς αἱ περιστεραί.

Προσέχετε δὲ ἀπὸ τῶν ἀνθρώπων· παραδώσουσι γὰρ ὑμᾶς εἰς συνέδρια καὶ ἐν ταῖς συναγωγαῖς αὐτῶν μαστιγώσουσιν ὑμᾶς·
καὶ ἐπὶ ἡγεμόνας δὲ καὶ βασιλεῖς ἀχθήσεσθε ἕνεκεν ἐμοῦ εἰς μαρτύριον αὐτοῖς καὶ τοῖς ἔθνεσιν.
ὅταν δὲ παραδώσωσιν ὑμᾶς, μὴ μεριμνήσητε πῶς ἢ τί λαλήσετε· δοθήσεται γὰρ ὑμῖν ἐν ἐκείνῃ τῇ ὥρᾳ τί λαλήσετε.
οὐ γὰρ ὑμεῖς ἐστε οἱ λαλοῦντες, ἀλλὰ τὸ Πνεῦμα τοῦ πατρὸς ὑμῶν τὸ λαλοῦν ἐν ὑμῖν.
Παραδώσει δὲ ἀδελφὸς ἀδελφὸν εἰς θάνατον καὶ πατὴρ τέκνον, καὶ ἐπαναστήσονται τέκνα ἐπὶ γονεῖς καὶ θανατώσουσιν αὐτούς·
καὶ ἔσεσθε μισούμενοι ὑπὸ πάντων διὰ τὸ ὄνομά μου· ὁ δὲ ὑπομείνας εἰς τέλος, οὗτος σωθήσεται.
…………………………………………………………………………………………….
μὴ οὖν φοβηθῆτε αὐτούς· οὐδὲν γάρ ἐστι κεκαλυμμένον ὃ οὐκ ἀποκαλυφθήσεται, καὶ κρυπτὸν ὃ οὐ γνωσθήσεται.
ὃ λέγω ὑμῖν ἐν τῇ σκοτίᾳ, εἴπατε ἐν τῷ φωτί, καὶ ὃ εἰς τὸ οὖς ἀκούετε, κηρύξατε ἐπὶ τῶν δωμάτων.
καὶ μὴ φοβηθῆτε ἀπὸ τῶν ἀποκτεννόντων τὸ σῶμα, τὴν δὲ ψυχὴν μὴ δυναμένων ἀποκτεῖναι· φοβήθητε δὲ μᾶλλον τὸν δυνάμενον καὶ ψυχὴν καὶ σῶμα ἀπολέσαι ἐν γεέννῃ.
………………………………………………………………………………………………………….
Πᾶς οὖν ὅστις ὁμολογήσει ἐν ἐμοὶ ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ὁμολογήσω κἀγὼ ἐν αὐτῷ ἔμπροσθεν τοῦ πατρός μου τοῦ ἐν οὐρανοῖς.
ὅστις δ᾿ ἂν ἀρνήσηταί με ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ἀρνήσομαι αὐτὸν κἀγὼ ἔμπροσθεν τοῦ πατρός μου τοῦ ἐν οὐρανοῖς.”
……………………………………………………………………………………………………………
Και επειδή, όπως έχω πει επανειλημμένως αλλά και όπως πλέον είναι ηλίου φαεινότερον, ο διωγμός των Χριστιανών (ελέω κορωνοϊού) έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται, να ενταθεί κατά πολύ, θεώρησα σωστό, να μοιραστώ κάποια πράγματα (όπως τουλάχιστον τα καταλαβαίνω) μαζί σας.

1) ΄Αρχισαν τα όργανα! Χλιαροί Χριστιανοί τέλος! Μας αρέσει, δε μας αρέσει ήρθε η ώρα, να επιλέξουμε πλευρά: ΄Η με το σιτάρι ή με την ήραν! ΄Η με τον Ιησούν ή με το Μαμμωνά. Από τούδε και στο εξής ου δυνησόμεθα δυσί κυρίοις δουλεύειν!

2) Θα είμαστε ως πρόβατα εν μέσω λύκων! Και οι λύκοι θα είναι παντού: στην πολιτεία και τα όργανά της, στην εκκλησία (προβατόσχημοι λύκοι), στον κοινωνικό μας περίγυρο, στους φίλους, ακόμα και μέσα στην οικογένειά μας. (Και ήδη βλέπουμε το διχασμό που έχουν κατορθώσει μέσω της ψευτοπανδημίας, όπου οι κορωνόπληκτοι τα βάζουν με τους έχοντες κοινή λογική, οι μασκοφόροι με τους αρνητές της μάσκας και ίσως αύριο οι εμβολιασμένοι με τους μη. Η δοκιμασμένη και πάντα επιτυχημένη μέθοδος του “διαίρει και βασίλευε” σε όλο της το μεγαλείο.)

3) Και τι καλούμαστε ως Χριστιανοί, να κάνουμε εν μέσω διωγμού;
Να μη φοβηθούμε αλλά να ομολογήσουμε με παρρησία την πίστη μας στον ένα και αληθινό Θεό. Και αν χρειαστεί, να απολογηθούμε, το ΄Αγιο Πνεύμα θα μας φωτίσει για το πώς θα μιλήσουμε. Και δεν πρέπει, να έχουμε φόβο μέσα μας, γιατί οι “λύκοι” το πολύ πολύ να έχουν εξουσία στο σώμα μας αλλά όχι στην ψυχή μας. Και σύμφωνα και με τον Πατροκοσμά “Τὸ κορμί σας ἂς τὸ καύσουν, ἂς τὸ τηγανίσουν· τὰ πράγματά σας ἂς σᾶς τὰ πάρουν· μὴ σᾶς μέλλει· δώσατέ τα· δὲν εἶνε ἰδικά σας. Ψυχὴ καὶ Χριστὸς σᾶς χρειάζονται. Αὐτὰ τὰ δυὸ ὅλος ὁ κόσμος νὰ πέση, δὲν ἠμπορεῖ νὰ σᾶς τὰ πάρη, ἐκτὸς καὶ τὰ δώσετε μὲ τὸ θέλημά σας. Αὐτὰ τὰ δυὸ νὰ τὰ φυλάγετε, νὰ μὴ τὰ χάσετε.”
Ο μόνος φόβος που δικαιολογείται είναι ο φόβος Θεού, αφού Εκείνος μόνο έχει εξουσία τόσο στο σώμα όσο και στην αθάνατη ψυχή μας και μπορεί να τα στείλει αμφότερα στη γέεννα του πυρός.

4) Είναι λοιπόν καιρός δοκιμασίας (σύμφωνα και με το Μόρφου) αλλά και ομολογίας πίστεως. Και μόνο αν ομολογήσουμε το Χριστό ενώπιον των ανθρώπων θα μας ομολογήσει κι εκείνος ενώπιον του Θεού. Αν δε τον αρνηθούμε ενώπιον των ανθρώπων ομοίως θα μας αρνηθεί κι Εκείνος ενώπιον του Θεού.

Και βέβαια, ας μην αυταπατώμαστε, ότι είμαστε άξιοι με τις δικές μας δυνάμεις, να δώσουμε ομολογία πίστεως και να υποβληθούμε σε φυλακίσεις, περιορισμούς ή και μαρτύρια, αφού οπωσδήποτε δεν είμαστε ανώτεροι του Αποστόλου Πέτρου, ο οποίος τρις αρνήθηκε το Χριστό. Και γνωρίζουμε γιατί το επέτρεψε αυτό ο Κύριος; Επειδή η επιμονή του Πέτρου κατά το Μυστικό Δείπνο, ότι ακόμα και αν όλοι αρνηθούν τον Κύριο, εκείνος δεν πρόκειται, να το κάνει, θεωρήθηκε υπερηφάνεια σύμφωνα με την “Αμαρτωλών Σωτηρία”:
Ματθ. 26,31 πάντες ὑμεῖς σκανδαλισθήσεσθε ἐν ἐμοὶ ἐν τῇ νυκτὶ ταύτῃ, γέγραπται γάρ, πατάξω τὸν ποιμένα, καὶ διασκορπισθήσονται τὰ πρόβατα τῆς ποίμνης·
Ματθ. 26,33 ἀποκριθεὶς δὲ ὁ Πέτρος εἶπεν αὐτῷ· εἰ πάντες σκανδαλισθήσονται ἐν σοί, ἐγὼ δὲ οὐδέποτε σκανδαλισθήσομαι.

Και αν ο Πέτρος υπέπεσε σε τόσο βαρύ ατόπημα, φανταστείτε εμείς οι ολιγόπιστοι πού μπορεί, να φθάσουμε, αν δε ζητήσουμε με ταπείνωση τη βοήθεια του Θεού, για να μείνουμε ως βράχος κοντά Του αλλά νομίζουμε, ότι μπορούμε, να το καταφέρουμε μόνο με τις δικές μας δυνάμεις!

Αλλά ας πάρουμε μια γεύση από αυτά που μας περιμένουν σύμφωνα με το γέροντα Βασίλειος τον Καυσοκαλυβίτη:
Ὁ Γέρων Βασίλειος γιά τούς Ναούς, τούς Ἱερεῖς, τήν Θεία Κοινωνία καί τούς Ὀρθοδόξους
«Θά σφραγίσουν ἐκκλησίες καί θά τίς κάνουν ἀποθῆκες μέ τρόφιμα, δῆθεν γιά νά βοηθοῦν κόσμο. Θά ἀπαγορεύουν στούς ἱερεῖς νά φοροῦν καί νά κυκλοφοροῦν μέ ράσα. Θά τούς ξυρίσουν καί ὅσοι δέν ὑπακούουν, θά διώκονται. Ἡ Θεία Κοινωνία θά γίνει σέ στερεά μορφή καί σφραγισμένη, δῆθεν γιά νά μήν κολλᾶνε ἀρρώστειες οἱ πιστοί».
«Πολλοί ἐκ τῶν πιστευόντων στόν ἀληθινό Θεό θά διωχθοῦν, θά ραπιστοῦν, θά τραυματιστοῦν βαρέως, θά θανατωθοῦν, ὅμως θά δικαιωθοῦν».
«Θά βλέπουμε στήν Ἀθήνα καί τήν Θεσσαλονίκη κυρίως νά γίνονται παπικές λειτουργίες. Θά ὑποχρεώνουν τούς ἱερεῖς μας νά συμμετέχουν καί ὅποιος δέν θά πηγαίνει, θά τοῦ κόβουν τόν μισθό».

Διωγμός λοιπόν εν όψει αλλά… γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος:
Ὁ Γέρων Βασίλειος γιά τούς προδίδοντας τήν Ὀρθοδοξίαν
«Οὐαὶ καὶ ἀλλοίμονο εἰς τοὺς ἀπιστοῦντας, οὐαὶ καὶ ἀλλοίμονο εἰς τοὺς προδίδοντας τὴν Ὀρθοδοξίαν. Οὐαὶ καὶ ἀλλοίμονο εἰς τοὺς βλασφημοῦντες. Θέλουν νὰ δοῦν αὐτοὶ οἱ βλασφημοῦντες, οἱ προδίδοντες τὴν Ὀρθοδοξίαν, θέλουν νὰ δοῦν πλείονες ἀσθένειες, ὅτι οὗτοι οὐκ ἠθέλησαν νὰ ἀσπαστοῦν τὴν μετάνοια. Μακάριοι οἱ μετανοοῦντες, ὅτι αὐτοὶ θέλουν κληρονομήσωσιν τὴν βασιλείαν τῶν οὐρανῶν. Μακάριοι οἱ πιστεύσαντες. Οὐκ εἶδον˙ οὐκ ἔχουσι ὀφθαλμοὺς οἱ προδίδοντες τὴν Ὀρθοδοξίαν, γιὰ νὰ δοῦν τί ποιοῦν, τί κάνουν.
Ἐθελουσίως βαδίζουν εἰς τὰς ἀνομίας˙ ἐθελουσίως βλαστημοῦν˙ ἐθελουσίως ἔσονται δοῦλοι τοῦ διαβόλου. Ὦτα ἔχουσι καὶ οὐκ ἀκούωσι˙ ὀφθαλμοὺς ἔχουν καὶ οὐ ὄψονται. Ὢ ἁμαρτωλέ! στρέψε τοὺς ὀφθαλμοὺς καὶ δὲς τὸ φῶς τὸ ἀληθινό˙ φεῦ ἐκ τοῦ σκότους˙ δὲν βλέπεις ποῦ βαδίζεις; Σὺ δὲ ζητεῖς τὴν ὁδὸν τῆς ἀπωλείας, ἡ ὁποία ὁδηγεῖ στὸ σκότος. Αὐτός, ποὺ ἐπιδιώκει νὰ δεῖ τὸ σκότος, ποιεῖ τὸ θέλημα τοῦ Μαμωνᾶ, γίνεται δοῦλος αὐτοῦ».

Ας κάνουμε λοιπόν εμείς το πρώτο βήμα, για να έλθουμε κοντά στο Χριστό και θα κάνει Εκείνος τα υπόλοιπα ενενήντα εννέα σύμφωνα και με προφητικό ποίημα. Και ας εναποθέσουμε πάνω Του όλες μας τις ελπίδες, όλη μας τη ζωή, όλο μας το είναι. Και ας Του ζητήσουμε όλα όσα αιτούμαστε κατά τη Θεία Λειτουργία:

Τὴν ἡμέραν πᾶσαν, τελείαν, ἁγίαν, εἰρηνικὴν καὶ ἀναμάρτητον, παρὰ τοῦ Κυρίου αἰτησώμεθα.
Ἄγγελον εἰρήνης, πιστὸν ὁδηγόν, φύλακα τῶν ψυχῶν καὶ τῶν σωμάτων ἡμῶν, παρὰ τοῦ Κυρίου αἰτησώμεθα.
Συγγνώμην καὶ ἄφεσιν τῶν ἁμαρτιῶν καὶ τῶν πλημμελημάτων ἡμῶν, παρὰ τοῦ Κυρίου αἰτησώμεθα.
Τὰ καλὰ καὶ συμφέροντα ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν, καὶ εἰρήνην τῷ κόσμῳ, παρὰ τοῦ Κυρίου αἰτησώμεθα.
Τὸν ὑπόλοιπον χρόνον τῆς ζωῆς ἡμῶν, ἐν εἰρήνῃ καὶ μετανοίᾳ ἐκτελέσαι, παρὰ τοῦ Κυρίου αἰτησώμεθα.
Χριστιανὰ τὰ τέλη τῆς ζωῆς ἡμῶν, ἀνώδυνα, ἀνεπαίσχυντα, εἰρηνικά, καὶ καλὴν ἀπολογίαν τὴν ἐπὶ τοῦ φοβεροῦ βήματος τοῦ Χριστοῦ, αἰτησώμεθα.

Στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου…

ΑΝΝΑ ΠΑΓΚΡΑΤΗ
annapan1966@hotmail.com

ΜΙΑ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ

ΥΓ. Ζητώ συγγνώμη για τις κάπως σκόρπιες σκέψεις μου. Δε θεολογώ (με τι προσόντα άλλωστε;), απλώς καταγράφω τα όσα γυρνάνε στο μυαλό μου και τα μοιοράζομαι μαζί σας.

Μετάφραση:
“Ιδού εγώ σας στέλνω ωσάν ήμερα και άκακα πρόβατα ανάμεσα σε αιμοβόρους λύκους. Δι’ αυτό και σας συμβουλεύω να είσθε φρόνομοι σαν τα φίδια (τα οποία εις ώραν κινδύνου προφυλάσσουν κυρίως το κεφάλι των), και αθώοι και ακέραιοι όπως τα περιστέρια.
Να προσέχετε, λοιπόν, και να προφυλάσσεσθε από τους κακούς ανθρώπους· διότι αυτοί θα σας σύρουν και θα σας παραδώσουν εις τας συνέδρια των Εβραίων, δια να καταδικασθήτε, και εις τας συναγωγάς αυτών εμπρός εις τα πλήθη θα σας μαστιγώσουν.

Και εις άρχοντας και εις βασιλείς θα σας τραβήξουν δια της βίας, δια να τιμωρηθήτε από αυτούς, ένεκα της πίστεώς σας εις εμέ· αλλά εκεί σεις, χωρίς να φοβηθήτε, θα δώσετε την καλήν μαρτυρίαν και εις αυτούς και γενικώτερα εις τα ειδωλολατρικά έθνη.

Οταν δε σας παραδώσουν εις τα δικαστήρια η στους άρχοντας, μη βασανίζετε το πνεύμα σας με την αγωνιώδη μέριμναν, πως θα απολογηθήτε η τι θα πήτε. Εκείνην ακριβώς την ώραν θα σας δοθή άνωθεν, τι θα πήτε.

Επειδή δεν θα είσθε εσείς, που θα ομιλήτε, αλλά το Πνεύμα του ουρανίου Πατρός σας, το οποίον θα ομιλή δια μέσου υμών.

Θα παραδώση δε εις θάνατον ο άπιστος αδελφός τον πιστόν αδελφόν του και ο άπιστος πατέρας το ευσεβές τέκνον του και θα επαναστατήσουν τα άπιστα τέκνα εναντίον των πιστών γονέων των και θα τους θανατώσουν.

Και θα σας μισούν όλοι οι ασεβείς και άπιστοι δια μόνον τον λόγον ότι πιστεύετε και ομολογείτε το όνομά μου· μη χάσετε όμως το θάρρος σας, διότι εκείνος, ο οποίος θα υπομείνη μέχρι τέλους, θα σωθή και θα γίνη άξιος της βασιλείας των ουρανών.
…………………………………………………………………………………………
Ιδού ότι σας προείπα τι θα συναντήσετε στο έργον σας. Λοιπόν μη φοβηθήτε αυτούς, που θα σας συκοφαντήσουν και θα σας καταδιώξουν. (Η αθωότης σας θα λάμψη και η αλήθεια του Ευαγγελίου, που είναι σήμερα κρυφή και άγνωστος, θα γίνη γνωστή). Διότι δεν υπάρχει τίποτε σκεπασμένον που δεν θα ξεσκεπασθή και κανένα κρυφό που δεν θα γίνη γνωστόν.

Εκείνο που σας λέγω τώρα ιδιαιτέρως, σαν υπό το σκότος, κηρύξατέ του στο φως της δημοσιότητος. Και εκείνο που ακούετε μυστικά στο αυτί, διαλαλήσατέ το από τις ταράτσες προς όλους.
Και μη φοβηθήτε από τους διώκτας, οι οποίοι θανατώνουν το σώμα, δεν έχουν όμως την δύναμιν να θανατώσουν την ψυχήν. Αλλά να φοβηθήτε περισσότερον τον Θεόν, ο οποίος δύναται την ψυχήν και το σώμα να καταδικάση εις την απώλειαν της κολάσεως.
…………………………………………………………………………………………………..
Καθένας, λοιπόν, που με πίστιν και θάρρος και χωρίς να φοβήται τους διωγμούς, θα με ομολογήση σωτήρα του και Θεόν του εμπρός στους ανθρώπους, θα τον ομολογήσω και εγώ έμπροσθεν του ουρανίου πατρός μου ως ιδικόν μου.
Οποιος όμως με αρνηθή εμπρός στους ανθρώπους, θα αρνηθώ και εγώ να τον παραδεχθώ ως ιδικόν μου εμπρός στον ουράνιον Πατέρα μου.”

http://www.orthodoxoiorizontes.mysch.gr/Kainh_Diathikh/Kata_Mathaion_Euaggelio/Kata_Mathaion_Euaggelio_kef.10.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στρατηγός Ταμουρίδης : Ο στραγγαλισμός της Αλήθειας!

  Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία φαινομενικά έχουμε ειρήνη στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ενώ ένας θερμός πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ Ρωσί...