Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

Ο αποκεφαλισμένος Σύριος μελετητής αρνήθηκε να οδηγήσει την Ίσιδα στις κρυφές αρχαιότητες της Παλμύρας...

 

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους αποκεφαλίζουν έναν διάσημο μελετητή αρχαιοτήτων στην αρχαία συριακή πόλη Παλμύρα και κρέμασαν το...

ακρωτηριασμένο σώμα του σε μια στήλη σε μια κεντρική πλατεία του ιστορικού τόπου, επειδή προφανώς αρνήθηκε να αποκαλύψει πού είχαν μεταφερθεί πολύτιμα αντικείμενα για φύλαξη.

Η βάναυση δολοφονία του Khaled al-Asaad, 82 ετών, είναι η τελευταία φρικαλεότητα που διαπράχθηκε από την ομάδα τζιχάντ, η οποία κατέλαβε το ένα τρίτο της Συρίας και του γειτονικού Ιράκ και κήρυξε «χαλιφάτο» στο έδαφος που ελέγχει. Τόνισε επίσης τη συνήθεια του Isis να λεηλατεί και να πωλεί αρχαιότητες για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων του - καθώς και να τις καταστρέφει.

Ο αρχηγός των κρατικών αρχαιοτήτων της Συρίας Maamoun Abdulkarim είπε ότι η οικογένεια του Asaad τον ενημέρωσε ότι ο μελετητής, ο οποίος εργάστηκε για περισσότερα από 50 χρόνια ως επικεφαλής αρχαιοτήτων στην Παλμύρα , σκοτώθηκε από την Isis την Τρίτη.

Ο Asaad κρατήθηκε για περισσότερο από ένα μήνα πριν δολοφονηθεί. Ο Chris Doyle, διευθυντής του Συμβουλίου Αραβικής-Βρετανικής Συμφωνίας, είπε ότι είχε μάθει από μια συριακή πηγή ότι ο αρχαιολόγος είχε ανακριθεί από τον Isis σχετικά με τη θέση των θησαυρών από την Παλμύρα και είχε εκτελεστεί όταν αρνήθηκε να συνεργαστεί.

Η Ίσις κατέλαβε την πόλη από κυβερνητικές δυνάμεις τον Μάιο, αλλά δεν είναι γνωστό ότι έχει καταστρέψει τα μνημειώδη ερείπια της ρωμαϊκής εποχής παρά τη φήμη ότι καταστρέφει τα αντικείμενα που θεωρεί ειδωλολατρική.

«Φανταστείτε ότι ένας τέτοιος μελετητής που έδωσε τέτοιες αξέχαστες υπηρεσίες στον τόπο και στην ιστορία θα αποκεφαλίστηκε… και το πτώμα του κρέμεται ακόμη από μια από τις αρχαίες στήλες στο κέντρο μιας πλατείας στην Παλμύρα», είπε ο Abdulkarim. «Η συνεχιζόμενη παρουσία αυτών των εγκληματιών σε αυτήν την πόλη είναι μια κατάρα και κακός οιωνός στην [Παλμύρα] και σε κάθε στήλη και σε κάθε αρχαιολογικό κομμάτι αυτής».

Ακτιβιστές με έδρα την Παλμύρα κυκλοφόρησαν μια μη επαληθευμένη, φρικτή εικόνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του αποκεφαλισμένου σώματος του Asaad, δεμένο σε έναν πόλο σε έναν δρόμο στην πόλη.

Ένα διοικητικό συμβούλιο μπροστά από το σώμα εξέθεσε τις κατηγορίες εναντίον του, οι οποίοι τον κατηγόρησαν για πίστη στον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ , διατηρώντας επαφή με ανώτερους αξιωματούχους πληροφοριών και ασφάλειας του καθεστώτος και διαχειρίστηκε τη συλλογή «ειδώλων» της Παλμύρας.

Η Ίσις, που ακολουθεί μια πουριτανική ερμηνεία του Ισλάμ, θεωρεί ότι η διατήρηση τέτοιων αρχαίων αγαλμάτων είναι αποστασία.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας Sana και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Asaad αποκεφαλίστηκε μπροστά σε δεκάδες ανθρώπους την Τρίτη σε μια πλατεία έξω από το μουσείο της πόλης. Το σώμα του μεταφέρθηκε στη συνέχεια στον αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας και κρεμάστηκε από μια από τις ρωμαϊκές στήλες.

Ο Amr al-Azm, πρώην αξιωματούχος της Συρίας αρχαιοτήτων που διευθύνει τα εργαστήρια επιστήμης και διατήρησης της χώρας και γνώριζε προσωπικά τον Asaad, δήλωσε ότι ο «αναντικατάστατος» μελετητής συμμετείχε σε πρώιμες ανασκαφές στην Παλμύρα και στην αποκατάσταση τμημάτων της πόλης.

«Ήταν ένας αγώνας, δεν μπορείς να γράψεις για την ιστορία της Παλμύρας ή κάτι που έχει να κάνει με την εργασία της Παλμύρας χωρίς να αναφερθεί ο Khaled Asaad», είπε. «Είναι σαν να μην μπορείς να μιλάς για την Αιγυπτολογία χωρίς να μιλάς για τον Χάουαρντ Κάρτερ.

Είχε ένα τεράστιο αποθετήριο γνώσεων στον ιστότοπο και αυτό θα χαθεί. Ήξερε κάθε γωνιά. Αυτό το είδος γνώσης είναι αναντικατάστατο, δεν μπορείτε απλώς να αγοράσετε ένα βιβλίο και να το διαβάσετε και στη συνέχεια να το αποκτήσετε.

«Υπάρχει μια συγκεκριμένη προσωπική διάσταση σε εκείνη τη γνώση που προέρχεται από το να έχει ζήσει μόνο και να έχει εμπλακεί τόσο στενά σε αυτήν και που μας χάθηκε για πάντα. Δεν έχουμε πια αυτό. "

Πριν από την κατάληψη της πόλης από την Ίσι, αξιωματούχοι της Συρίας δήλωσαν ότι μετέφεραν εκατοντάδες αρχαία αγάλματα σε ασφαλείς τοποθεσίες, χωρίς να ανησυχούν ότι θα καταστραφούν από τους μαχητές. Η Isis πιθανότατα αναζητούσε φορητά, εύκολα πωλήσιμα αντικείμενα που δεν έχουν καταχωρηθεί.

Ο Azm είπε ότι ο Asaad είχε διαδραματίσει ρόλο στην εκκένωση του περιεχομένου του μουσείου πριν ο Isis πήρε τον έλεγχο, πράγμα που σήμαινε ότι αντιμετώπισε κάποια σύλληψη. «Ήταν εκεί τόσο πολύ και ήταν μέρος αυτής της πόλης για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως πίστευε ότι έζησε εκεί όλη του τη ζωή και θα πέθαινε εκεί και αυτό δυστυχώς συνέβη», είπε. "Είναι τρομερό."

Παλμύρα πριν καταληφθεί από την μαχητική ομάδα Guardian

Ο ιστορικός Tom Holland είπε ότι τα νέα ήταν ενοχλητικά. «Για όσους ενδιαφέρονται για τη μελέτη του αρχαίου κόσμου, έρχεται ως - να το θέσω ελαφρώς - ένα σοκ για να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν ιδεολόγοι που θεωρούν την επιμέλεια αρχαιοτήτων και τη συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια για την αρχαιολογία ως αδικήματα."

Η Παλμύρα άνθισε στην αρχαιότητα ως ένας σημαντικός εμπορικός κόμβος κατά μήκος του Silk Road. Ο Asaad είχε συνεργαστεί τις τελευταίες δεκαετίες με αμερικανικές, γαλλικές, γερμανικές και ελβετικές αρχαιολογικές αποστολές σε ανασκαφές και έρευνες σε φημισμένα ερείπια 2.000 ετών της Παλμύρας, μια τοποθεσία παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ που περιλαμβάνει ρωμαϊκούς τάφους και τον Ναό του Bel.

Το πρακτορείο ειδήσεων Sana είπε ότι είχε ανακαλύψει αρκετά αρχαία νεκροταφεία, σπηλιές και ένα βυζαντινό νεκροταφείο στον κήπο του μουσείου της Παλμύρας. Ήταν επίσης μελετητής των Αραμαϊκών, το lingua franca της περιοχής πριν από την άνοδο του Ισλάμ τον έβδομο αιώνα.


«Ο Αλ-Ασαάντ ήταν θησαυρός για τη Συρία και τον κόσμο», δήλωσε ο γαμπρός του, Χαλίλ Χαρίρι, στο Associated Press 
«Γιατί τον σκότωσαν; Η συστηματική εκστρατεία τους επιδιώκει να μας επαναφέρει στην προϊστορία. Αλλά δεν θα πετύχουν. "

Τον Ιούνιο, η Ίσις ανατίναξε δύο αρχαία ιερά στην Παλμύρα που δεν ήταν μέρος των δομών της Ρωμαϊκής εποχής, αλλά τα οποία οι μαχητές θεωρούσαν ειδωλολατρικές και ιερείς. Στις αρχές Ιουλίου, κυκλοφόρησε ένα βίντεο που δείχνει τη δολοφονία 25 κρατουμένων στρατιωτών στο ρωμαϊκό αμφιθέατρο.

Η ΟΥΝΕΣΚΟ προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι οι λεηλασίες είχαν λάβει χώρα σε «βιομηχανική κλίμακα». Η Isis διαφημίζει την καταστροφή της σε περιοχές όπως το Nimrud στο Ιράκ, αλλά λέει λίγα για τον τρόπο που οι λεηλασίες αρχαιοτήτων βοηθούν στη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της . Τα κλεμμένα αντικείμενα αποτελούν μια σημαντική ροή των εκτιμώμενων εσόδων πολλών εκατομμυρίων δολαρίων του ομίλου, μαζί με τις πωλήσεις πετρελαίου και την απλή φορολογία και εκβιασμό.

Αρχαιολογικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι η Ίσις ανέλαβε την ήδη υπάρχουσα πρακτική παράνομης ανασκαφής και λεηλασίας, η οποία μέχρι το 2014 διεξήχθη από διάφορες ένοπλες ομάδες, ή άτομα, ή το συριακό καθεστώς.

Η Isis επέβαλε αρχικά 20% φόρους σε εκείνους που «είχε άδεια» να ανασκαφεί, αλλά αργότερα άρχισε να προσλαμβάνει δικούς του αρχαιολόγους, σκάβοντας ομάδες και μηχανήματα. Η ομάδα επένδυσε περισσότερο όταν ο αμερικανικός συνασπισμός άρχισε να βομβαρδίζει πετρελαιοπηγές και άλλους στόχους και επέβαλε ποινές για λεηλασίες χωρίς άδεια.

Πρόταση ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ανάγκη να μην λησμονηθεί η υπόθεση του καθηγητή Khaled Al Assaad ο οποίος σφαγιάσθηκε με βάρβαρο τρόπο από το ISIS

πηγή

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στρατηγός Ταμουρίδης : Ο στραγγαλισμός της Αλήθειας!

  Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία φαινομενικά έχουμε ειρήνη στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ενώ ένας θερμός πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ Ρωσί...