Μεταφέρουμε από την "Εφημερίδα των Συντακτών" που φυσικά πανηγύριζει και αυτό το εθνικό ολίσθημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη...
Ύστερα από την κριτική που δέχτηκε από σχεδόν το σύνολο των φορέων της κοινωνίας των πολιτών και των κοινοβουλευτικών κομμάτων για κριτήρια - κόφτη στην κτήση ιθαγένειας με πολιτογράφηση, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση που αφαιρεί την προϋπόθεση να διαθέτει ο ενδιαφερόμενος ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον ανειδίκευτου εργάτη, προκειμένου να αποδείξει την οικονομική του ένταξη στην ελληνική κοινωνία.Η επίμαχη διάταξη θεωρήθηκε, μεταξύ άλλων, από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τις μεταναστευτικές κοινότητες και οργανώσεις, όπως η Generation 2.0 και το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, ότι βάζει απαγορευτικά κριτήρια για τη μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων που επιθυμούν να πάρουν ιθαγένεια, καθώς βρίσκεται σε προφανή αναντιστοιχία με την περίοδο της οικονομικής κρίσης και την ελληνική αγορά εργασίας. Όπως σημείωσε η Ύπατη Αρμοστία, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το 40% των δηλώσεων εισοδήματος το 2018 δεν κατάφερε να πιάσει το κριτήριο του εισοδήματος ανειδίκευτου εργάτη.
Σύμφωνα με τη νομοτεχνική βελτίωση, το κριτήριο αυτό καταργείται και η αντίστοιχη διάταξη αντικαθίσταται από την ακόλουθη διατύπωση: «Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών καθορίζονται τα ειδικότερα στοιχεία που αποτελούν τεκμήριο για την οικονομική και κοινωνική ένταξη του αιτούντος για την εξεταζόμενη κατά περίπτωση χρονική περίοδο».
Όπως σημείωσε κατά την έναρξη της σημερινής συζήτησης στη Βουλή, που πρόκειται να ολοκληρωθεί σε μία συνεδρίαση, ο κύριος Θεοδωρικάκος είπε:
«Παίρνω το λόγο στην αρχή, καθώς καταθέτουμε ορισμένες νομοτεχνικές βελτιώσεις αλλά θέλω να αναφερθώ σε μια εξ' αυτών που θεωρώ ότι είναι ένα από τα βασικά σημεία που συζητήθηκαν στην Επιτροπή, αλλά προβλημάτισαν και τον δημόσιο διάλογο και τη διαβούλευση που έγινε. Θεωρώ ότι πρέπει να είναι γνωστό στο σώμα από την αρχή της συζήτησης της σημερινής Ολομέλειας και αναφέρομαι συγκεκριμένα στο άρθρο 3 της εσωτερικής παραγράφου 2, η οποία ανέφερε: ''Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ιθαγένειας καθορίζονται το ύψος του απαιτούμενου ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος, που δεν μπορεί να είναι κατώτερο, από το ετήσιο σύνολο των μηνιαίων αποδοχών του ανειδίκευτου εργάτη''. Αυτό αντιστοιχεί σε ένα ποσό της τάξης των 7.700 ευρώ ετήσιο εισόδημα. Ύστερα από τη συζήτηση που έγινε κατατέθηκε η νομοτεχνική βελτίωση, η οποία λέει, αντικαθιστάται το συγκεκριμένο τμήμα την συγκεκριμένη παράγραφο, την εσωτερική παράγραφο 2 του άρθρου 3. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών καθορίζονται τα ειδικότερα στοιχεία που αποτελούν τεκμήριο για την οικονομική και κοινωνική ένταξη του αιτούντος για την εξεταζόμενη κατά περίπτωση χρονική περίοδο. Προχωρούμε σε αυτή τη βελτίωση διότι, όπως έχει αποδείξει η ζωή, δεν μπορεί κανείς με το νόμο να καλύπτει κάθε περίσταση που συμβαίνει στη χώρα και στην ανθρωπότητα. Και αφορά την οικονομική κατάσταση, την οικονομική ύφεση που έχουμε βιώσει, παραδείγματος χάριν το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο, ρυθμίζουμε με μέτρο και λογική ένα πρόβλημα, που θα μπορούσε να δημιουργηθεί και πιθανόν να καθιστούσε απαγορευτικό, για πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων που επιθυμούν να γίνουν Έλληνες και που συμπληρώνουν όλα τα υπόλοιπα τεκμήρια που προβλέπει ο Κώδικας Ιθαγένειας, καθώς και η μεταρρύθμιση στην οποία προχωρούμε με την σημερινή νομοθέτηση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου