Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

Μ. Χρυσοχοΐδης στον Guardian: Μέχρι το Πάσχα η Λέσβος θα έχει αδειάσει από πρόσφυγες...


Το νησί της Λέσβου θα αδειάσει από πρόσφυγες μέχρι το Πάσχα, αναφέρει ο Guardian, φιλοξενώντας δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη....

Όπως αναφέρει ο Guardian, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που κατέστρεψαν την περίφημη υπερπληθυσμένη εγκατάσταση στη Μόρια την περασμένη εβδομάδα, ο ανώτερος αξιωματούχος δημόσιας τάξης της Ελλάδας δήλωσε ότι τα σχέδια θα επιταχυνθούν για την αποσυμφόρηση του καταυλισμού των προσφύγων.
"Όλοι θα φύγουν", δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης στην εφημερίδα ."Από τους περίπου 12.000 πρόσφυγες εδώ σήμερα, προβλέπω ότι οι 6.000 θα μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα μέχρι τα Χριστούγεννα και οι υπόλοιποι μέχρι το Πάσχα. Οι άνθρωποι αυτού του νησιού έχουν περάσει πολλά. Ήταν πολύ υπομονετικοί".
Περίπου το 70% των αιτούντων άσυλο στη Λέσβο ήταν Αφγανοί, στους οποίους θα απονεμηθεί καθεστώς πρόσφυγα και θα δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα. Οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες μπορούν να μετακινηθούν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ για έως και τρεις μήνες χρησιμοποιώντας τα έγγραφα, αναφέρει το δημοσίευμα.
Ο Χρυσοχοΐδης, ο οποίος πέταξε στη Λέσβο για να επιβλέψει τις προσπάθειες ανακούφισης, χαιρέτισε τις αναφορές ότι η Γερμανία ήταν πρόθυμη να δεχθεί έως και 1.500 άτομα από τη Μόρια.
"Είναι πολύ γενναιόδωρο, πολύ γενναίο", είπε ο Χρυσοχοΐδης για τη χειρονομία καλής θέλησης. "Σε όλη την Ευρώπη, οι χώρες έχουν τα δικά τους εσωτερικά πολιτικά προβλήματα σε αυτό το ζήτημα, αλλά πιστεύω επίσης ότι (τα κράτη της ΕΕ) μπορούν να δουν ότι προστατεύουμε τα σύνορα του μπλοκ και έχουμε ελαχιστοποιήσει πολύ τις ροές".
Η Μέρκελ επέμεινε τη Δευτέρα πως οποιαδήποτε μεταφορά μεταναστών στη Γερμανία θα πρέπει να συμβαδίζει με μια ευρύτερη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, τονίζοντας την υποστήριξή της στα ελληνικά σχέδια για ένα νέο κέντρο υποδοχής στη Λέσβο.
Εκτός από το Λουξεμβούργο, καμία άλλη χώρα δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής προθυμία να συμμετάσχει σε μια πανευρωπαϊκή λύση στην κρίση στη Μόρια, αναφέρει το δημοσίευμα.
Ορισμένες χώρες, όπως η Αυστρία, έχουν απορρίψει κατηγορηματικά την υποδοχή ατόμων από τη Μόρια. "Αν υποκύψουμε σε αυτήν την πίεση τώρα, τότε κινδυνεύουμε να κάνουμε το ίδιο λάθος που κάναμε το 2015", δήλωσε ο καγκελάριος, Σεμπαστιάν Κούρτς, αναφερόμενος στην απόφαση της Μέρκελ να υποδεχτεί μεγάλο αριθμό προσφύγων πριν από πέντε χρόνια.
Η Μέρκελ βρίσκεται αντιμέτωπη με εσωτερική πίεση από δύο πλευρές αναφορικά με το ζήτημα. Μέλη του κόμματός της, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), έχουν προειδοποιήσει ότι οποιοδήποτε πρόγραμμα επανεγκατάστασης πρέπει να πραγματοποιηθεί με τέτοιο ώστε να αποφευχθούν χαοτικές εικόνες παρόμοιες με αυτές στο αποκορύφωμα της προσφυγικής κρίσης του 2015. "Δεν πρέπει να κινηθούμε μόνοι μας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του CDU Mathias Middelberg.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα "ο κ. Χρυσοχοΐδης επέμεινε ότι είναι ζωτικής σημασίας οι πρώτοι κάτοικοι της Μόριας να μετακινηθούν σε ένα προσωρινό στρατόπεδο, κοντά στη Μυτιλήνη, την πρωτεύουσα του νησιού, όπου η κυβέρνηση με τη βοήθεια του στρατού έσπευσε να φτιάξει. Ωστόσο, επτά ημέρες μετά την πρώτη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο ΚΥΤ, μόνο 1.000 πρόσφυγες έχουν μέχρι στιγμής συμφωνήσει να εισέλθουν στη νέα δομή".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στρατηγός Ταμουρίδης : Ο στραγγαλισμός της Αλήθειας!

  Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία φαινομενικά έχουμε ειρήνη στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ενώ ένας θερμός πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ Ρωσί...