Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

Προτάσεις από μεγάλες επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης και "Νέο Ρεύμα-Νέο Όραμα" για την οικονομική ανάταξη της Ελλάδας



Προτάσεις για την οικονομική ανάταξη της χώρας καταθέτουν "Νέο Ρεύμα- Νέο Όραμα" και οι 471 μεγάλες επιχειρήσεις και ενώσεις πολιτών της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας....


Νίκος Φιλίππου

Ορισμένα σημεία για την ανάταξη της χώρας, όπως αναφέρουν, είναι τα εξής:

1) Στα 19 δις € επιχορηγήσεις και 11.5 δις € δάνεια που προβλέπονται, μπορούν να αθροίζονται διαφορετικές έννοιες, όπως η κάλυψη των ζημιών ή η μετατροπή των ζημιών σε δάνεια. Οι απλές αναστολές πληρωμών, οι εργατικές ενισχύσεις, τα δάνεια ΤΕΠΙΧ και η μόχλευση δεν καλύπτουν τις ζημίες.

2) Πόσο εκτιμάται το ύψος της ζημίας της ύφεσης; Εκτιμούμε ότι ανέρχεται στο ±10% του ΑΕΠ. Το ποσό υπολογίζεται σε ~30 δις € για τα έτη 2020- 2021. Η ΕΕ μέσω του αναπτυξιακού ταμείου ενισχύει συνολικά με 1 τρις € ή 5% του ΑΕΠ της ΕΕ τις οικονομίες για την κάλυψη των αναγκών της κρίσης της πανδημίας. Οι επιχορηγήσεις ανέρχονται σε 390 δις ή μόνο 2% του ΑΕΠ. Τούτο σημαίνει ότι το υπόλοιπο της κρίσης θα αντιμετωπιστεί με δανειακά ή προγράμματα τύπου ΕΣΠΑ.

3) Οι ζημίες της κρίσης στις επιχειρήσεις στη χώρα μας δεν πρέπει να καλυφθούν με νέα δάνεια. Ποια επιχείρηση “σηκώνει” νέα δάνεια, όταν ακόμη και το κράτος ζητάει επιχορηγήσεις; Τα όποια δάνεια θα τα ωφεληθούν ελάχιστοι, όταν ήδη το 70% των δανειοδοτήσεων είναι προβληματικό!

4) Χωρίς κάλυψη των πραγματικών ζημιών σε επιχειρήσεις ή στις τράπεζες, θα οδηγηθούμε αναγκαστικά σε εκποιήσεις δανείων, που σημαίνει εκποίηση της χώρας. Δεν συνέβη πουθενά αλλού, ούτε σε πολέμους.


Διαβάστε αναλυτικά τις προτάσεις 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στρατηγός Ταμουρίδης : Ο στραγγαλισμός της Αλήθειας!

  Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία φαινομενικά έχουμε ειρήνη στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ενώ ένας θερμός πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ Ρωσί...