Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Η Τουρκία αντιμετωπίζει νομισματική κρίση καθώς η λίρα πλησιάζει στα χαμηλά ρεκόρ.



Η Τουρκία κατευθύνθηκε προς μια νομισματική κρίση την Τρίτη καθώς η αξία της λίρας έπεσε και η κεντρική τράπεζα της χώρας φάνηκε να εξαντλείται από πυρομαχικά για να σταματήσει την πτώση της προς τα χαμηλά ρεκόρ....

Η λίρα διαπραγματεύτηκε πάνω από 8 ευρώ για πρώτη φορά μετά την κρίση το 2018. Η λιρέτα σημείωσε καλύτερη πορεία έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, αλλά οι αναλυτές ανέφεραν ότι η κεντρική τράπεζα πιθανότατα είχε εξαντλήσει αποθεματικά για να αγοράσει λίρα και να στηρίξει η αξία του.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιμετώπισε τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας ενθαρρύνοντας τις τράπεζες να αυξήσουν τον δανεισμό και πιέζοντας την κεντρική τράπεζα να διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς της κάτω από το ποσοστό πληθωρισμού. Αυτές οι πολιτικές πυροδότησαν φόβους για πιστωτική φούσκα, ωθώντας τους επενδυτές να πουλήσουν τουρκικά περιουσιακά στοιχεία, μειώνοντας την αξία της λίρας έναντι άλλων νομισμάτων.

Ο κ. Ερντογάν επέζησε των νομισματικών κρίσεων το 2014 και το 2018 , αψηφώντας τις προβλέψεις για οικονομική κατάρρευση που θα απειλούσαν την παραμονή του στην εξουσία. Όμως, το άγχος της πανδημίας το κατέστησε πιο δύσκολο να ενισχύσει την τουρκική οικονομία όπως έκανε στο παρελθόν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στρατηγός Ταμουρίδης : Ο στραγγαλισμός της Αλήθειας!

  Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία φαινομενικά έχουμε ειρήνη στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ενώ ένας θερμός πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ Ρωσί...