Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

MONH EΣΦΙΓΜΕΝΟΥ Έστησαν αστυνομική επιχείρηση για να εκκενώσουν διαμέρισμα

MONH EΣΦΙΓΜΕΝΟΥ Έστησαν αστυνομική επιχείρηση για να εκκενώσουν ...

Επιχείρηση-μαμούθ οργάνωσε χθες τις πρώτες πρωινές ώρες η αστυνομία, με στόχο να εκκενώσει το διαμέρισμα-κονάκι της μονής Εσφιγμένου του Αγίου ....
Όρους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Επιστρατεύτηκαν διμοιρίες ΜΑΤ, ΥΜΕΤ, δυνάμεις ΟΠΚΕ, ασφάλειας και τροχαίας, ενώ για τουλάχιστον δύο ώρες η περιοχή ήταν αποκλεισμένη. Μετά την εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων, προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα ένας μοναχός και πέντε λαϊκοί, οι οποίοι ήταν μαζί του.

 



Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com
ΦΩΤ. Αλέξανδρος Αβραμίδης

Το διαμέρισμα στην πολυκατοικία της οδού Βενιζέλου 48 χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια από τους ζηλωτές μοναχούς ως κονάκι στην πόλη, προκειμένου να φιλοξενούνται οι μοναχοί, οι οποίοι χρειάζεται να μείνουν στη Θεσσαλονίκη, κυρίως για να επισκεφτούν γιατρούς και να συναντηθούν με προσκυνητές. Οι ζηλωτές του μοναστηριού πριν από ενάμιση μήνα ενημερώθηκαν ότι εκδόθηκε δικαστική απόφαση με την οποία διατάσσεται η εκκένωση του διαμερίσματος, ύστερα από προσφυγή των μοναχών της νέας αδελφότητας της Εσφιγμένου. Κύριο επιχείρημα των νεοεσφιγμενιτών είναι ότι το κονάκι είναι ιδιοκτησίας του μοναστηριού και μπορούν να το διαχειρίζονται μόνο αυτοί, εφόσον οι ζηλωτές έχουν κηρυχθεί σχισματικοί και δεν έχουν δικαιώματα επί της περιουσίας της μονής.
Η ίδια αντιπαράθεση έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια για το κονάκι-αντιπροσωπείο του μοναστηριού στις Καρυές του Αγίου  Όρους. Οι προσπάθειες εκκένωσης όμως, όποτε έγιναν, συνοδεύτηκαν από αιματηρά επεισόδια και οι εικόνες με αιμόφυρτους μοναχούς αμαύρωσε την εικόνα της μοναστικής Πολιτείας σε όλο τον κόσμο. Τελευταία μάλιστα επιχειρήθηκε πάλι η εκκένωση του αντιπροσωπείου στις Καρυές του Αγίου  Όρους με τη χρήση ειδικού μηχανήματος, αλλά τελικά οι δικαστικοί επιμελητές αποχώρησαν.

ΜΕ ΚΛΕΙΔΑΡΑ
Αντίθετα χθες, μετά την πρωτοφανή κινητοποίηση της αστυνομίας, ο δικαστικός επιμελητής μαζί με κλειδαρά παραβίασαν την πόρτα του διαμερίσματος, την οποία άνοιξαν με τρυπάνι. Εκείνη την ώρα μέσα στο κονάκι ήταν ο μοναχός Μαρδάριος, ο οποίος έμενε τους τελευταίους μήνες για να αναρρώσει από χειρουργική επέμβαση, και πέντε λαϊκοί, συμπαραστάτες στους ζηλωτές της Εσφιγμένου. “Τι είναι αυτά που κάνετε, δεν αντέδρασε κανείς”, είπε στους αστυνομικούς ο μοναχός, για να λάβει την απάντηση από τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης “εμείς εντολές εκτελούμε”.
Τόσο ο μοναχός όσο και οι λαϊκοί στη συνέχεια προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου και λίγη ώρα αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι. Ωστόσο, έξω από την πολυκατοικία της Βενιζέλου για ώρες έμειναν οι αστυνομικές δυνάμεις. Είχαν αποκλείσει το τμήμα της Βενιζέλου πάνω από την οδό Εγνατία και δύο τετράγωνα στην οδό Ιουστινιανού, περιμένοντας να ολοκληρωθεί η εκκένωση από τον δικαστικό επιμελητή και συγκεκριμένα η κατάσχεση όλων των επίπλων που υπήρχαν στο διαμέρισμα, όπως τραπέζια, καρέκλες, ηλεκτρικές συσκευές, μέχρι και έναν ανεμιστήρα.
Η επέμβαση της αστυνομίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ζηλωτών της Εσφιγμένου. “Δυστυχώς για όλους, την Ιερά Κοινότητα, το Πατριαρχείο, το ελληνικό κράτος και τη δικαιοσύνη. Όταν δεν υπάρχει δικαιοσύνη, τι να περιμένουμε”, είπε στη “Μ” ο ηγούμενος των ζηλωτών της Εσφιγμένου πατέρας Μεθόδιος. “Μπορείτε να πάρετε ό,τι υλικό μας ανήκει. Την πίστη μας όμως όχι”, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι ζηλωτές μετά την επέμβαση.

ΚΡΑΤΑΕΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΑΥΤΗ Η ΚΟΝΤΡΑ
Σαράντα δύο χρόνια κρατά ο ιδιότυπος “πόλεμος” ανάμεσα στη μονή Εσφιγμένου και την υπόλοιπη αγιορείτικη κοινότητα. Η αδελφότητα των ζηλωτών διέκοψε κάθε σχέση με το οικουμενικό πατριαρχείο και τις άλλες ιερές μονές του Αγίου Όρους το 1972 και εντάχθηκε στην παλαιοημερολογίτικη εκκλησία του Αυξεντίου και αργότερα του Χρυσόστομου Κιούση, τον οποίο αναγνώρισε ως αρχιεπίσκοπο. Αυτό ωστόσο καταστρατηγούσε το Σύνταγμα της Ελλάδας, ενώ το ειδικό καθεστώς που διέπει το Άγιον Όρος προβλέπει πως οι μονές υπάγονται στην ανατολική ορθόδοξη εκκλησία, δηλαδή στο οικουμενικό πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, και δεν επιτρέπεται να ζουν εκεί ετερόδοξοι ή σχισματικοί. Επίσης απαγορεύεται κάθε προσηλυτιστική και προπαγανδιστική ενέργεια ηθική, θρησκευτική, εκκλησιαστική, κοινωνική, εθνικιστική και οιασδήποτε άλλης φύσεως, η δε ποινή που προβλέπεται είναι αυτή της απέλασης. Το 2002 η διοίκηση του Αγίου Όρους κάλεσε τους ζηλωτές μοναχούς της Εσφιγμένου για ακρόαση και εκείνοι αρνήθηκαν κατηγορηματικά, ενώ απείλησαν ότι θα προκαλέσουν ταραχές. Μετά από αυτά το Φανάρι τους κήρυξε σχισματικούς, ενώ ζήτησε την απέλασή τους από την αθωνική πολιτεία. Όποτε επιχειρήθηκε κάτι τέτοιο από την ιερά κοινότητα υπήρξαν βίαια επεισόδια, ενώ υπό ομηρία βρίσκεται υποχρεωτικά από το 2005 και η νέα αδελφότητα της ιεράς μονής Εσφιγμένου, που διοικείται από τον αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στρατηγός Ταμουρίδης : Ο στραγγαλισμός της Αλήθειας!

  Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία φαινομενικά έχουμε ειρήνη στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ενώ ένας θερμός πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ Ρωσί...