Κυριακή 7 Ιουνίου 2020

Ραγδαία εξέλιξη: Παρεμβαίνει το Ρωσικό Πατριαρχείο για την Αγιά Σοφιά



Ο εκπρόσωπος του Ρωσικού Πατριαρχείου, δήλωσε ότι οι Ρώσοι πιστοί έχουν ιδιαίτερη σχέση με την Αγιά Σοφιά και δεν...
επιθυμεί ένταση. Ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα από το Ρωσικό Πατριαρχείο, που ζητά να μην γίνει τζαμί η Αγιά Σοφιά.
Ειδικότερα ο αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις του Πατριαρχείου της Μόσχας Μητροπολίτης Ιλαρίων δήλωσε ότι «πρέπει να αποφευχθούν βήματα που θα θέσουν σε κίνδυνο τις υπάρχουσες ισορροπίες και θα προκαλέσουν περιττή ένταση στις σχέσεις πιστών διαφόρων εθνικοτήτων».
Όπως μάλιστα συμπλήρωσε: «Η σχέση των Ρώσων πιστών είναι ιδιαίτερη με την Αγία Σοφία καθώς εκεί έχει βαπτιστεί η πριγκίπισσα Όλγα της Ρωσίας και η απειλή αλλαγής του καθεστώτος αφορά εκατομμύρια ανθρώπους.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο Ερντογάν έδωσε εντολή να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας. Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος προτείνει η Αγία Σοφία να χαρακτηριστεί επισήμως τζαμί, αλλά παράλληλα να κρατήσει και την ιδιότητα του μουσείου, ώστε να είναι επισκέψιμο και από τουρίστες, όπως το Μπλε Τζαμί απέναντι από την Αγία Σοφία, η οποία μετατράπηκε σε μουσείο το 1934.
«Στην Αγία Σοφία μπορεί να διαβάζεται και προσευχή, μπορεί να διαβάζεται και το εδάφιο της κατάκτησης από το κοράνι. Το έθνος μας θα πρέπει να αποφασίσει γι’ αυτό. Η Αγία Σοφία ως τζαμί μπορεί να συνεχίσει να δέχεται τουρίστες. Όπως το Μπλε Τζαμί. Απαιτείται ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα αυτό. Κάντε μία έρευνα για την Αγία Σοφία, εξετάστε το και μιλάμε», φέρεται να ζήτησε από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του την Τετάρτη ο Τούρκος πρόεδρος, αν και επισήμανε ότι «δεν χρειάζονται βιασύνες, πρώτα να διερευνηθεί καλά το θέμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στρατηγός Ταμουρίδης : Ο στραγγαλισμός της Αλήθειας!

  Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία φαινομενικά έχουμε ειρήνη στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ενώ ένας θερμός πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ Ρωσί...