Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Θα πούμε το νερό νεράκι…Εκχωρούν σε ιδιώτες το 80% των αποθεμάτων νερού της χώρας


Στην αιφνίδια μεθόδευση και χωρίς ανοιχτή διαδικασία διαγωνισμού προχωρά το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών...
– την εκχώρηση του 80% των αποθεμάτων νερού της χώρας σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ,  κατήγγειλε ο εκπρόσωπος των εργαζόμενων στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Αλεξανδράκης.
Όπως εξήγησε ο κ. Αλεξανδράκης μιλώντας στο ρ/σ «Κόκκινο», πρόκειται για το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) της ΕΥΔΑΠ που εκτείνεται σε τέσσερις νομούς, Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής, περιλαμβάνει τα φράγματα του Μόρνου, του Ευήνου και το κανάλι με το οποίο το νερό έρχεται στην Αθήνα, την λίμνη Υλίκη, αντλιοστάσια, κτλ., κοντολογίς σχεδόν το 80% των αποθεμάτων νερού της Ελλάδας. Τα νερά αυτά που υδροδοτούν την Αττική, τα διυλίζει και τα διαχειρίζεται η ΕΥΔΑΠ.

Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τις επισφάλειες που θα δημιουργηθούν στον έλεγχο των διαδικασιών υδροληψίας και για την αύξηση του κόστους, που θα μετακυλισθεί στους χρήστες

Τώρα, κι ενώ είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση μεταξύ ΕΥΔΑΠ και Δημοσίου για τα επόμενα χρόνια κι παράλληλα έχει δοθεί παράταση ενός έτους, ο κ. Αλεξανδράκης καταγγέλλει ότι το υπουργείο αποφάσισε μονομερώς να εκχωρήσει το ΕΥΣ σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ. Όπως σημειώνει υπάρχουν πολλοί που διεκδικούν τους υδάτινους πόρους της ΕΥΔΑΠ, όχι μόνο εγχώριες εταιρείες, αλλά και μεγάλες ευρωπαϊκές που προσπαθούν εδώ και χρόνια να μπουν στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τον ίδιο, ξεκινούν τρεις παράλληλοι διαγωνισμοί για τεχνικό, νομικό και χρηματοοικονομικό σύμβουλο, με κοινό χαρακτηριστικό ότι στοιχίζουν 138.424 ευρώ ο καθένας, ώστε να μην ξεπεραστεί το όριο πάνω από το οποίο θα έπρεπε να γίνει ανοιχτή διαδικασία.
Ο κ. Αλεξανδράκης προσθέτει ότι η ΕΥΔΑΠ Παγίων, που στην ουσία είναι το ίδιο το υπουργείο, ζητά τώρα για πρώτη φορά και εντελώς αυθαίρετα από την ΕΥΔΑΠ 266 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2013-2019, για το νερό που της χορηγούσε. Κι αυτό ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια, γι’ αυτά γινόταν συμψηφισμός. Παράλληλα, σημειώνει ότι παίρνοντας το ΕΥΣ από την ΕΥΔΑΠ, απομειώνεται η αξία της εταιρείας. Καταγγέλει επίσης ότι το Υπερταμείο, η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ έδωσαν αυξημένα μερίσματα στους μετόχους, το 70% των κερδών της ΕΥΔΑΠ. «Φαίνεται ότι έχουν βρει την κότα με τα χρυσά αυγά και άρχισαν να μοιράζουν χρήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος ο κ. Αλεξανδράκης σημείωσε ότι με την εκχώρηση του ΕΥΣ θα δημιουργηθούν μεγάλα ζητήματα για τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες αυτό εκτείνεται, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε καμία διαβούλευση μαζί τους. Επιπλέον, προειδοποίησε ότι όλα αυτά θα μειώσουν τα αποθεματικά της ΕΥΔΑΠ, θα μειώσουν την αξία της και θα επηρεάσουν το κόστος του νερού που θα μετακυληθεί στον τελικό καταναλωτή.
Τόνισε μάλιστα πως είναι σίγουρο ότι όλα αυτά θα επηρεάσουν τις τιμές του νερού, όλα αυτά τα κόστη θα μετακυληθούν στον τελικό καταναλωτή. Μειώνονται τα αποθεματικά της ΕΥΔΑΠ, απομειώνεται η αξία της με την αφαίρεση των λειτουργικών κομματιών της, είναι προφανές ότι θα συμβεί.

Η ΕΥΔΑΠ προσφέρει νερό εξαιρετικής ποιότητας, δεν συγκρίνεται με αυτό σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς ποτέ εδώ και 70 χρόνια να υπάρξει πρόβλημα στην παροχή του στην Αττική.

Χθες, ο Σύλλογος Μηχανικών της ΕΥΔΑΠ κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι προωθεί τη διάλυση του κερδοφόρου οργανισμού και την εκχώρηση της διαχείρισης του νερού σε ιδιώτες κάτι που θα επιφέρει μεγάλη επισφάλεια στην αδιάλειπτη υδροδότηση του Λεκανοπεδίου, θα επιφέρει τεράστιο οικονομικό κόστος στο ελληνικό δημόσιο κάτι που τελικά θα κληθεί να πληρώσει ο καταναλωτής.

Αύξηση μισθών στην ΕΥΔΑΠ επί ΝΔ

Σκάνδαλο προκάλεσαν στο πρόσφατο παρελθόν και οι τρομακτικές αυξήσεις στις αποδοχές του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ.
Μετά τα golden boys της ΔΕΗ, που εξασφάλισαν αστρονομικούς μισθούς, μπόνους και οχήματα πολλών κυβικών, ήρθε η σειρά της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ να προχωρήσει σε υπερδιπλασιασμό των αμοιβών του διευθύνοντος συμβούλου και του αναπληρωτή του!
Αξιοποίησε τη διάταξη που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση, με την οποία απελευθερώθηκαν οι απολαβές στελεχών επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα που απασχολούν πάνω από 3.000 εργαζομένους ή έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών που υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ.
Η απόφαση της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ, με την οποία διαφώνησαν οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων, προέβλεπε ότι οι ετήσιες μικτές αποδοχές του διευθύνοντος συμβούλου θα διαμορφώνονταν στα 128.000 ευρώ, συν τις αναλογούσες εργοδοτικές εισφορές, ενώ ο αναπληρωτής του, θέση που είχε θεσπιστεί λίγο καιρό πριν, θα λάμβανε 90.000 ευρώ, συν τις εισφορές. Άξιο αναφοράς, είναι το γεγονός ότι θεσπίστηκαν και μπόνους για τα συγκεκριμένα στελέχη, που έχουν εκτελεστικές αρμοδιότητες.
Θα λαμβάνουν αύξηση 3,75% εφόσον καλύπτουν τον καθένα από τους τέσσερις στόχους: μείωση λειτουργικών δαπανών, επίτευξη επενδύσεων, μείωση του ατιμολόγητου νερού και αύξηση εισπράξεων από καθυστερούμενες οφειλές. Τα συνολικά μπόνους θα φτάσουν στο 15% του ήδη αυξημένου μισθού τους, ενώ προβλέπεται διπλασιασμός του ποσοστού, που θα φτάνει το 7,5%, για κάθε στόχο που θα καλύπτεται επί τρία συναπτά οικονομικά έτη. Σε αυτή την περίπτωση η καταβολή του θα έχει αναδρομική ισχύ.
Να σημειωθεί ότι ο προηγούμενος διευθύνων σύμβουλος, Γιάννης Μπενίσης, που παρέδωσε την εταιρεία με πολυετή κερδοφορία και υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, είχε ετήσιες μικτές αποδοχές 57.000 ευρώ και οι εισφορές ήταν της τάξης των 11.700 ευρώ. Την ίδια αμοιβή λάμβανε και ο πρόεδρος της εταιρείας, καθηγητής Κ. Παπαδόπουλος, η οποία παραμένει αμετάβλητη για τον διάδοχό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στρατηγός Ταμουρίδης : Ο στραγγαλισμός της Αλήθειας!

  Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία φαινομενικά έχουμε ειρήνη στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ενώ ένας θερμός πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ Ρωσί...