Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Πρόδωσαν την Μακεδονία από το 1996 - Πάγκαλος: ''Δεν μας ενδιαφέρει το θέμα''


Από τον Παναγιώτη Λιάκο-p.liakos@dimokratianews.gr

Εμπιστευτικά έγγραφα του αυστραλιανού υπουρ­γείου Εξωτερικών, που αποδιαβαθμίστηκαν, «καίνε» την κυβέρνη­ση Σημίτη και τον υπουργό Εξωτερικών των Ιμίων και της υπόθεσης Οτσαλάν Θεόδωρο Πάγκαλο για τη στάση τους στο ζήτημα της.... ονομασί­ας του κρατιδίου των Σκοπιών. Το εμπιστευτικό έγγραφο που δημοσιεύει αποκλειστικά η «δημοκρατία» εντοπίστηκε στα αποδιαβαθμισμένα αρχεία της κυβέρνησης της Αυστραλί­ας από την Παμμακεδονική Ένωση του Καναδά, η οποία συνεχίζει τον εθνικό αγώνα που πρόδωσαν αλληλοδιάδοχες κυβερ­νήσεις της χώρας μας είτε από αρι­στερές εμμονές είτε επειδή τον θεω­ρούσαν... χαμένο ή λόγω υποταγής σε ξένα κελεύσματα.

Το 1996, τη χρονιά που συντά­χθηκε και διανεμήθηκε σε υπουρ­γεία και υπηρεσίες της κυβέρνησης της Αυστραλίας, το θέμα ήταν ακό­μα «ζεστό». Υπήρχε ακόμα η δυνα­τότητα να αναληφθούν πολλές πρω­τοβουλίες από την ελληνική πλευ­ρά και να πειστούν πολλές χώρες να μην προβούν σε αναγνώριση του γειτονικού κρατιδίου, αν δεν ικανο­ποιούνταν οι όροι της χώρας μας για τη διαφύλαξη των συμφερόντων της πατρίδας και του λαού μας. Τότε ο Πάγκαλος σε συνομιλίες με ξένους διπλωμάτες αποκαλούσε τα Σκόπια «Μακεδονία» και έλεγε ότι το θέμα περισσότερο απασχολεί την ομογένεια μας στο εξωτερικό παρά την επίσημη ελληνική κυβέρνηση. Με αυτό το τηλεγράφη­μα ενημερώνονται τα υπουργεία και οι διπλωματικές υπηρεσίες της Αυστραλίας και τα επικεφαλής στελέ­χη τους για τις προθέσεις της κυ­βέρνησης του Καναδά να αναγνω­ρίσει τα Σκόπια ως FYROM την 5η Ιουλίου. 

Η αναγνώριση έγινε την 4η Ιουλίου. Οι διπλωματικές σχέσεις του Καναδά με τους Σκοπιανούς περνούσαν πλέον ως αρμοδιότητα της καναδικής πρεσβείας στο Βελιγράδι της Σερβίας, διατηρήθηκε ένα προξενείο του Καναδά στα Σκό­πια, ενώ λειτούργησε και πρεσβεία του κρα­τιδίου στην Οτάβα, την πρωτεύουσα του Καναδά. Βασική πηγή της αυστραλιανής διπλωματίας για την υπόθεση των Σκοπιών ήταν ο Καναδός διπλωμά­της Dennis Snider Στην 7η παρά­γραφο του τηλεγραφήματος αναφέρεται ότι ο Snider απέδωσε την καθυστέρηση στην αναγνώριση των Σκοπιών ως FYROM από τον Καναδά σε εσωτερικούς λό­γους. «Η κυβέρνηση ανησυχεί πο­λύ για την πιθανή αντίδραση της ελληνοκαναδικής κοινότητας. Επίσης έχει κατά νου τις προσπάθειες ενός ελληνικής καταγωγής φιλελεύθε­ρου βουλευτή (σ.σ.: του καναδικού Κοινοβουλίου), ο οποίος ήταν πο­λύ δραστήριος σε όλα τα θέματα που ήπτοντο της ελληνικής εθνικιστι­κής ατζέντας (συμπεριλαμβανομέ­νων της Τουρκίας, της Κύπρου, της FYROM). Αυτές οι ανησυχίες είχαν γίνει ολοένα και λιγότερο πιεστικές για τον υπόλοιπο κόσμο που ανα­γνώρισε -μη εξαιρουμένης της Ελ­λάδας- και ανέπτυξε σχέσεις με τη FYROM». Για να γίνουν κατανοητά τα ανωτέρω, αξίζει να σημειωθεί ότιη υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου εκλήφθηκε από τη διεθνή διπλωματι­κή σκηνή ως εγκατάλειψη του ελληνικού αγώνα για το όνομα της Μακεδονίας. Στο σημείο 8 του τηλεγραφήματος γίνεται η αποκά­λυψη: «Μόλις η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει την υπόθε­ση (σ.σ.: την αναγνώριση των Σκοπίων ως FYROM) το ζήτημα ήταν ο χρόνος. [...] Ο Axworthy (σ.σ.: Loyd Acworth, αναπληρωτής υπουργός Εξωτε­ρικών του Καναδά τον Ιούλιο του ’96) τον προηγούμενο μήνα έφτασε να συζητήσει το θέμα με τον Έλληνα ομόλογό του στο περιθώριο μιας Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο.

Ο Πάγκαλος του είπε πως ό,τι κι αν αποφάσισε να κάνει ο Καναδάς με τη “Μακεδονία” (όρος του Πάγκα­λου) είναι δική του υπόθεση. Είπε ότι το θέμα θα ήταν περισσότερο ση­μαντικό για την Ελληνική Διασπορά στον Καναδά παρά για την Αθήνα, ειδικά από τη στιγμή που η Ελλά­δα είχε η ίδια αναγνωρίσει και ανα­πτύξει διπλωματικές σχέσεις με τα Σκόπια».

Η απόδοση του ονόματος «Μα­κεδονία» στην εθνοτική κουρελού των Σκοπίων από τον Πάγκαλο, ο οποίος τότε ήταν υπουργός Εξωτε­ρικών της χώρας μας, είναι κάτι που προξένησε εντύπωση στους Αυστρα­λούς διπλωμάτες, αλλά και στους Κα­ναδούς, που τη μετέφεραν ως είχε στους ομολόγους τους, με τους οποί­ους συνεργάζονταν και συνεργάζο­νται στενά στο πλαίσιο και της Κοινοπολιτείας. Εκ των ανωτέρω συμπεραίνεται ότι οι Έλληνες, όπου Γης, είναι οι θεματοφύλακες των συμ­φερόντων και των αξιών του έθνους μας και αγωνίζονται διαρκώς κόντρα και στα σχέδια των εχθρών του γέ­νους αλλά και εναντίον των σχεδί­ων μιας μερίδας άθλιων πολιτικών που διαγωνίζονται μεταξύ τους στο αχρείο άθλημα της μειοδοσίας.

Αν δεν υπήρχαν οι φλογεροί πατριώτες Έλληνες στο εσωτερι­κό της χώρας και οι ομογενείς μας, η υπόθεση της Μακεδονίας θα εί­χε προδοθεί από την πρώτη κιόλας στιγμή...

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-30/06/2020)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στρατηγός Ταμουρίδης : Ο στραγγαλισμός της Αλήθειας!

  Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία φαινομενικά έχουμε ειρήνη στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ενώ ένας θερμός πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ Ρωσί...