Συνέντευξη στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN TÜRK έδωσε πριν από λίγες μέρες ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, όπου ρωτήθηκε μεταξύ άλλων για το....
Κυπριακό, τον αγωγό East Med και τις προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας με την Τουρκία μετά την λύση του Κυπριακού.
Οι δηλώσεις του έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στη Κύπρο αφού αυτά που λέει όχι μόνο δεν σέβεται το αίμα που έχυσαν Κύπριοι και Έλληνες για την ελευθερία αλλά επιδοκιμάζει τη συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Α. Μεσόγειο.
Διαβάστε τι αναφέρει το sigmalive.com:
Αρχικά ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε τον οικοδεσπότη της εκπομπής για την ευκαιρία που του έδωσε το CNN Turk να επικοινωνήσει με τον τουρκικό λαό.
Eρωτηθείς για την κατάσταση στο Κυπριακό, είπε «δυστυχώς αν τα πράγματα αφεθούν για μόνιμη διχοτόμηση αυτό θα είναι μια καταστροφική εξέλιξη και για τις δυο κοινότητες, Ε/κ και Τ/κ που ζουν στο νησί».
«Επιμένουμε στη συνέχιση των καλύτερων προσπαθειών μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ε/κ και Τ/κ και παράλληλα να πραγματοποιήσουμε μια Διεθνή Διάσκεψη για τα θέματα της ασφάλειας, με την συμμετοχή και των δυο κοινοτήτων, την Κυπριακής Δημοκρατίας, των εγγυητριών Δυνάμεων , τα Ηνωμένα Έθνη και την Ε.Ε.»
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου γιατί η Τουρκία έχει αποκλειστεί από την Ανατολική Μεσόγειο, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ απάντησε: «Εξ όσων γνωρίζουμε δεν θέλουμε να αποκλείσουμε την Τουρκία. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο αποκλεισμός είναι μια αρνητική εξέλιξη επειδή θα δημιουργήσει ένταση μεταξύ των χωρών της περιοχής και θα είναι μια διαρκής πηγή αστάθειας και ανασφάλειας. Για εμάς είναι ζωτικής σημασίας να συμπεριλάβουμε την Τουρκία στις συζητήσεις για το φυσικό αέριο μαζί με τις άλλες χώρες της περιοχής. Ωστόσο, για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες διαλόγου για συμπερίληψη της Τουρκίας, είναι σημαντικό πρώτα να λύσουμε πρώτα το Κυπριακό και να ομαλοποιήσουμε τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας και Τουρκίας-Ισραήλ. Επομένως θα πρέπει να δουλέψουμε προς την κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων της περιοχής μας και αυτό θα δώσει πιθανότητες για να συμπεριλάβουμε την Τουρκία στις διάφορες συζητήσεις. Ως Κόμμα εμείς, έχουμε εισηγηθεί από το 2015 πως αν η Τουρκία μας βοηθήσει να φτάσουμε σε μια λύση …[κόπηκε το απόσπασμα]».
Τέλος ερωτηθείς για τον αγωγός East Med ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ απάντησε « Όπως είπα πριν δεν είμαστε εναντίον του να έχουμε ένα αγωγό μέσω Τουρκίας. Αντιθέτως, πιστεύουμε ότι αυτή θα είναι η πιο φτηνή επιλογή αλλά πριν αποφασίσουμε κάτι τέτοιο, πρέπει να έχουμε επίλυση του Κυπριακού. Γιαυτό επιμένουμε πως αν έχουμε μια λύση που θα είναι επωφελής για τους E/κ και Τ/κ θα είναι παράλληλα επωφελής και για την Τουρκία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου