Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Ελλάδα | Καλικάντζαροι αντί φάτνης στο Αίγιο

Ελλάδα | Καλικάντζαροι αντί φάτνης στο Αίγιο

Αρνητική εντύπωση προκαλεί η απόφαση του Δήμου Αιγίου να στολίσει φέτος την κεντρική πλατεία της πόλης με…
καλικάντζαρους αντί της πατροπαράδοτης φάτνης.
Θα έλεγε κάποιος πως αυτά τα θέματα αφορούν την προσωπική αίσθηση που έχει ο καθένας για τα Χριστούγεννα, όμως εμείς από μικρά παιδιά μάθαμε πως ο Χριστουγεννιάτικος διάκοσμος περιλαμβάνει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, την φάτνη με τον νεογέννητο Ιησού, το στολισμένο δέντρο ακόμη και το καραβάκι.


Επομένως ή κάποιος γιορτάζει τα Χριστούγεννα με Χριστουγεννιάτικα σύμβολα και διάκοσμο, είτε πολύ απλά και δικαίωμα του είναι άλλωστε, δεν τα γιορτάζει καθόλου.

Αν τώρα πάμε στο άλλο άκρο και υιοθετήσουμε τις απόψεις, που δεν τις υιοθετούμε, ακραίων σχολιαστών και εκκλησιαστικών φλύαρων Σέρλοκ Χολμς του διαδικτύου, στις παρακάτω εικόνες θα βλέπαμε κάποια πανθρησκειακή συνωμοσία που ως στόχο έχει την αλλοίωση του θρησκευτικού φρονήματος των Ελλήνων κτλ κτλ κτλ……
Η αλήθεια είναι πως οι δαιμονικές μορφές των Καλικάντζαρων είναι αναπόσπαστο μέρος του εορταστικού δωδεκαήμερου των Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς – Θεοφανίων.
Οι Καλικάντζαροι είναι δαιμονικά όντα, που κατά τη λαϊκή αντίληψη, έρχονται στη γη και ενοχλούν κατά τις νύχτες τους ανθρώπους, από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι τα Θεοφάνεια. Σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία τις μέρες αυτές τα «νερά είναι αβάφτιστα» και οι καλικάντζαροι βγαίνουν από τη γη για να πειράξουν τους ανθρώπους τώρα που ο Χριστός είναι και εκείνος αβάφτιστος.
Οι καλικάντζαροι, έρχονται από κάτω από τη γη, όπου ολόκληρο το χρόνο, προσπαθούν με τσεκούρι, πριόνια κ.λ.π. να κόψουν το δέντρο που βαστάει τη γη. Κόβουν-κόβουν, μέχρι που έχει μείνει πολύ λίγο ακόμα, αλλά τότε έρχονται τα Χριστούγεννα και λένε “χάιστε να πάμε πάνω στη γη και θα πέσει μοναχό του”. Ανεβαίνουν λοιπόν πάνω στη γη και τα Θεοφάνεια που γυρίζουν, βλέπουν το δέντρο ολάκερο, ακέραιο, άκοπο. Και πάλι κόβουν και πάλι έρχονται τα Χριστούγεννα, και όλο απ’ την αρχή.
Είναι γνωστοί με διάφορα ονόματα, όπως «Καλικάντζαροι» (Πανελλαδική κοινή ονομασία), «καρκάντζαλοι», «καρκάντζαροι», «λυκοκάντζαροι», «καλκατζόνια», «καλκάνια», «καλιτσάντεροι», «σκαλικαντζέρια», «σκαντζάρια», «τζόγιες», «καλοκυράδες», «βερβελούδες», «κωλοβελόνηδες» κ.ά.
Ο λαός τους φαντάζεται με διάφορες μορφές κατά περιοχή με κοινό γνώρισμα την ασχήμια τους. Είναι κακομούτσουνοι και σιχαμένοι. Καθένας από τους καλικάντζαρους έχει κι από ένα κουσούρι. Κουτσοί, στραβοί, μονόματοι, μονοπόδαροι, στραβοπόδαροι, στραβόστομοι, στραβοπρόσωποι, στραβομούρηδες, στραβοχέρηδες, ξεπλατισμένοι, ξετσακισμένοι και κοντολογής όλα τα κουσούρια και τα σακατιλίκια του κόσμου τα βρίσκεις όλα πάνω τους.
Αυτό που δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι γιατί οι Καλικάντζαροι, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή της πόλης του Αιγίου, παίρνουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις άγιες αυτές ημέρες και δεν προβάλεται όπως θα έπρεπε η Γέννηση του Θεανθρώπου . Από την άλλη ευτυχώς υπάρχει ακόμη καιρός ώστε να διορθωθεί, ελπίζουμε, η ατυχής επιλογή της δημοτικής αρχής και να μπει ένα ωραίο Χριστουγεννιάτικο δέντρο με μια φάτνη, ώστε να μην τρομάζουν και τα παιδάκια που περνάνε από το κεντρικότερο σημείο της πόλης του Αιγίου.
Πληροφορίες αναφέρουν πως κάτοικοι της περιοχής ετοιμάζουν παράσταση διαμαρτυρίας με στόχο την απομάκρυνση των καλικάντζαρων. Ελπίζουμε να επικρατήσει η σύνεση και η λογική, ώστε η Αιγιάλεια να επικεντρωθεί στο πραγματικό μήνυμα των Χριστουγέννων που είναι η Αγάπη και η Ειρήνη.

Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία

Καλά Χριστούγεννα σε όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στρατηγός Ταμουρίδης : Ο στραγγαλισμός της Αλήθειας!

  Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία φαινομενικά έχουμε ειρήνη στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ενώ ένας θερμός πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ Ρωσί...