Στην απέλαση του Λίβυου πρέσβη στην Αθήνα προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών, όπως είχε προαναγγείλει τη Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας, καθώς ο πρέσβης δεν παρέδωσε το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης στην προθεσμία που του είχε τεθεί...
Ο πρέσβης της Λιβύης κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, κηρύχθηκε persona non grata και του δόθηκε προθεσμία δύο ημερών για να εγκαταλείψει τη χώρα μας.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την τουρκική Εθνσουνέλευση που έδωσε το «πράσινο φως», αργά το βράδυ και η κυβέρνηση της Λιβύης ενέκρινε το μνημόνιο με την Άγκυρα. Την έγκριση έδωσε το Προεδρικό Συμβούλιο της Εθνικής Κυβέρνησης της Λιβύης του Φαγέζ αλ Σαράζ, την οποία στηρίζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σημειώνεται ότι η συμφωνία δεν κατατέθηκε στη Βουλή της Λιβύης, καθώς το σώμα αυτό ελέγχεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, που θέλει να αναλάβει την εξουσία σε όλη τη χώρα.
Κουμουτσάκος: Φοβάμαι ότι η Λιβύη θα προχωρήσει και σε δεύτερη συμφωνία
Για την επίμαχη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, που παραβιάζει την ελληνική ΑΟΖ, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «αυτό το μνημόνιο κατανόησης είναι μια παραβίαση του διεθνούς Δικαίου της θάλασσας διότι αγνοεί τα δικαιώματα της Κρήτης που είναι το μεγαλύτερο νησί στη νοτιοανατολική Μεσόγειο».
Ο κ. Κουμουτσάκος, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, δήλωσε πως τον ανησυχεί «μήπως η Λιβύη προχωρήσει σε μία ανακήρυξη ΑΟΖ στο δυτικό κομμάτι μας. Είναι τόσο ισχυρή η σχέση Άγκυρας-Τρίπολης, που επειδή ήταν κάτι που στο παρελθόν επιχειρήθηκε από τη Λιβύη, τράβηξε και έκλεισε τον Κόλπο της Σύρτης και μετρούσε από εκεί και έξω τις ΑΟΖ της χωρίς να αναγνωρίζει την επήρεια της Σαπιέντζας, των Στροφάδων, της Γαύδου. Με ανησυχεί το ενδεχόμενο αυτό. Ελπίζω να μην προχωρήσει σε μια ανακήρυξη ΑΟΖ και η Τρίπολη. Θα ήταν ένα αρνητικό σενάριο που πρέπει να το προλάβουμε».
Ακόμα είπε ότι «το άρθρο 121 της σύμβασης του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας είναι ξεκάθαρο ότι τα νησιά έχουν όλα τα δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες που έχει η ίδια η στεριά, επομένως είναι καταφανώς παραβατική αυτή η συμφωνία. Έχει προβλήματα εσωτερικής νομιμοποίησης διότι ο πρωθυπουργός Σαράζ είναι ουσιαστικά πρωθυπουργός της Τρίπολης δεν ελέγχει όλη τη Λιβύη, και το Σύνταγμα το λιβυκό προβλέπει μόνο το υπουργικό συμβούλιο μπορεί να προχωρήσει. Είναι μια εξέλιξη που περιπλέκει τη κατάσταση κι άλλο στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι μια συμφωνία που δεν παράγει νομικά αποτελέσματα και πολιτικά είναι έωλη. Δεν μπορεί να σταθεί γεωπολιτικά με κανέναν τρόπο. Πέρα των δηλώσεων Ερντογάν, όλοι οι άλλοι παίκτες στη περιοχή, Ρωσία, Αίγυπτος, Ελλάδα, Γαλλία κτλ θεωρούν τη συμφωνία παράνομη και αβάσιμη».
Πάιατ: Προκλητικό το μνημόνιο
Την ενόχλησή του για το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης δεν έκρυψε ούτε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.
Ο κ. Πάιατ καταδίκασε το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη, λέγοντας πως «δημιούργησε εντάσεις την περιοχή. Δεν βοηθάει και είναι προκλητικό. Αυτές οι ενέργειες είναι αντίθετες προς το πνεύμα της συνεργασίας και σταθερότητας που οι ΗΠΑ θέλουν για την περιοχή» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η χώρα του έχει ξεκάθαρα δηλώσει πως βλέπει την Ελλάδα ως ένα παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και μέρος της λύσης.
πηγη
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου