Μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η τελετή υποδοχής στην Ελλάδα των λειψάνων έξι Ελλήνων αγωνιστών της Κύπρου.
Πρόκειται για τους:...
- Αντιστράτηγο Γεώργιο Παπαλαμπρίδη, ο οποίος υπηρετούσε το 1974 στην Εθνική Φρουρά με τον βαθμό του υπολοχαγού. Ήταν αγνοούμενος. Τα οστά του βρέθηκαν στην περιοχή Αλωνάγρα του Πενταδάκτυλου.
- Συνταγματάρχη Μηχανικού Κωνσταντίνο Κούρλιο, ο οποίος υπηρετούσε στην ΕΛΔΥΚ το 1974 με τον βαθμό του ανθυπασπιστή. Τα οστά του εντοπίστηκαν στη Λακατάμια όταν έγινε περισυλλογή λειψάνων πεσόντων.
- Έφεδρο ανθυπασπιστή Πεζικού Παύλο Παυλούδη, ο οποίος το 1974 είχε τον βαθμό του λοχία και υπηρετούσε στην ΕΛΔΥΚ. Ήταν αγνοούμενος. Τα οστά του εντοπίστηκαν στο Κιόνελι.-
- Έφεδρο ανθυπασπιστή Πεζικού Βασίλειο Παναγιώτου, ο οποίος το 1974 υπηρετούσε ως στρατιώτης στην ΕΛΔΥΚ. Τα οστά του εντοπίστηκαν στη Λακατάμια.
-Έφεδρο ανθυπασπιστή Καταδρομών Κωνσταντίνο Κατέρο και
-Έφεδρο ανθυπασπιστή Καταδρομών Κωνσταντίνο Ηλία.
Τα λείψανα μεταφέρθηκαν από την Κύπρο με ειδική πτήση αεροσκάφους C-130 tης Πολεμικής Αεροπορίας και συνόδευαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αντώνιος Οικονόμου, ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς καθώς και συγγενείς των ηρωικώς πεσόντων.
Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση Δεκελείας στο Τατόι και στις 15:30 μ.μ. ξεκίνησε η σεμνή τελετή απόδοσης τιμών προς τους Έλληνες αγωνιστές της Κύπρου, οι οποίοι «με τον αγώνα τους εναντίον του Αττίλα τίμησαν την ελληνική σημαία, επιτέλεσαν στο ακέραιο το εθνικό τους καθήκον και προάσπισαν τα ιερά και τα όσια του Ελληνισμού, αποτελώντας για όλους μας, διαχρονικό φωτεινό φάρο και εφαλτήριο εθνικής αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.
«Από τη δική τους θυσία, αντλούμε διδάγματα αρετής, θάρρους, αυτοθυσίας και αυταπάρνησης, γνωρίζοντας ότι μόνο αν διαθέτουμε ακλόνητη πίστη, αδούλωτο πνεύμα, και υψηλό φρόνημα, θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε τις προκλήσεις ασφαλείας του σύγχρονου κόσμου, που έδωσαν την ύστατη ρανίδα του αίματός τους και την τελευταία τους πνοή υπέρ βωμών και εστιών», συνέχισε.
«Η υπέρτατη θυσία τους εξακολουθεί να ποτίζει τις ρίζες του δέντρου της εθνικής μας αξιοπρέπειας και τιμής. Αποκαθιστούμε σήμερα με τον επαναπατρισμό των λειψάνων, μια μεγάλη εθνική υποχρέωση, καθόσον η ταφή των νεκρών και μάλιστα των πολεμιστών, δεν αποτελεί για μας τους Έλληνες μία απλή υποχρέωση, μία τυπική διαδικασία τακτοποίησης των σορών, αλλά μια θρησκευτική και εθνική επιταγή, ένα υπέρτατο καθήκον προερχόμενο από τα βάθη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» επισήμανε.
«Για μας τους Έλληνες, η Κυπριακή τραγωδία δεν έληξε το 1974, αλλά παραμένει κοινός στόχος των δύο κρατών του Ελληνισμού η οριστική λύση του κυπριακού ζητήματος, ο τερματισμός της επονείδιστης τουρκικής κατοχής και η τελική επανένωση της μεγαλονήσου, στο πλαίσιο της αμοιβαίας, αποδεκτής και μόνιμης λύσης στη βάση των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Γιατί ο Ελληνισμός, δεν έμαθε ποτέ να υποκλίνεται στο άδικο της ισχύος, παρά μόνο στην ισχύ του δικαίου, που χαλυβδώνει τη θέληση και εντείνει τον αγώνα μας για την οριστική απαλλαγή της μεγαλονήσου από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής», κατέστησε σαφές.
Ο κ. Στεφανής εξέφρασε την ευχή «σύντομα όλα τα ιερά οστά των πεσόντων Ελλήνων, να περισυλλεγούν, να ταυτοποιηθούν, να επαναπατρισθούν και να κηδευτούν με όλες τις προβλεπόμενες τιμές, όπως επιτάσσει η ιστορική μας διαδρομή και ο δυτικός πολιτισμός μας».
πηγή
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου