Η κυβέρνηση εξέτασε πολύ σοβαρά --σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες-- το ενδεχόμενο να κατασκευάσει κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα στα ελληνικά νησιά....Λέβιθα και Κίναρο, οι οποίες βρίσκονται στο κεντροαανατολικό Αιγαίο, δυτικά της Λέρου, ανατολικά της Αμοργού και βόρεια της Αστυπάλαιας. Τελικώς, δεν θα το πράξει για λόγους που θα εξηγήσουμε παρακάτω και οι οποίοι είναι εξόχως ανησυχητικοί.
Οι δύο αυτές νησίδες είχαν επιλεγεί αρχικά για τρεις λόγους:
Πρώτον, επειδή πρέπει να αποσυμφορηθούν τα μεγάλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία εδώ και χρόνια σηκώνουν υπέρμετρο βάρος, με αποτέλεσμα να έχει διασαλευθεί η κοινωνική ζωή.
Δεύτερον, επειδή όταν οι αιτούντες άσυλο μεταφέρονται σε κέντρα στην ηπειρωτική Ελλάδα δεν μπορούν να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία εάν η αίτησή τους απορριφθεί. Η ευρωτουρκική συμφωνία δεν αναφέρει αυτόν τον όρο, αλλά την ερμηνεία αυτή επέβαλαν από κοινού η Άγκυρα και η ΕΕ. Η Άγκυρα, επειδή ήθελε να πάρει πίσω όσο το δυνατόν λιγότερους και η ΕΕ επειδή φοβάται πως κάποιοι από αυτούς που θα μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα θα καταφέρουν να περάσουν παράνομα προς τους βόρειους γείτονές μας και τελικώς να φθάσουν στη βορειοδυτική Ευρώπη. Έτσι, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κατασκευάσει τα προαναχωρησιακά κέντρα σε νησιά.
Τρίτον, επειδή η Λέβιθα και η Κίναρος είναι σχετικά απομονωμένες και σχεδόν ακατοίκητες, με την έννοια ότι δεν υπάρχει οργανωμένος οικισμός.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα "ξερονήσια"
Ας σημειωθεί ότι η Εφημερίδα των Συντακτών αναφέρθηκε σε φωτογραφία-κάτοψη που είχε παρουσιάσει ο υφυπουργός Άμυνας και συντονιστής για το μεταναστευτικό Αλκιβιάδης Στεφανής, το οποίο παραπέμπει στη νησίδα Λέβιθα. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης, μάλιστα, κατήγγειλε στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «θα δημιουργήσει κλειστά κέντρα κράτησης για πρόσφυγες και μετανάστες σε ξερονήσια» και αναρωτήθηκε: «Θα επιτρέψουμε και θα χρηματοδοτήσουμε τη δημιουργία κλειστών κέντρων σε ξερονήσια; Θα χτίσουμε Γκουαντάναμο στην Ευρώπη;»
Μπορεί η αρχική επιλογή των δύο νησίδων να ξύπνησε ατταβιστικά στον ΣΥΡΙΖΑ μνήμες τόπων εξορίας αριστερών στα μετεμφυλιακά χρόνια, αλλά ο λόγος που η κυβέρνηση εγκαταλείπει τη λύση κατασκευής εκεί κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων είναι άλλος. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του SLpress.gr το υπουργείο Εξωτερικών γνωμάτευσε αρνητικά αναφορικά για τη Λέβιθα και την Κίναρο, επειδή αμφότερες συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τις 18 ελληνικές νησίδες, τις οποίες η Άγκυρα αρχικά χαρακτήριζε "γκρίζες ζώνες" και στη συνέχεια τουρκικές.
Μοιάζει σαν ψέμα, αλλά είναι απολύτως αληθινό. Υπό το κράτος του φοβικού συνδρόμου, η κυβέρνηση δεν τολμά να κατασκευάσει προαναχωρησιακά κέντρα στις ελληνικές νησίδες, επειδή ενδεχομένως η Τουρκία θα αντιδράσει! Κατά πάσα πιθανότητα θα αντιδράσει, αλλά δεν έχει πολλά περιθώρια. Στο υπουργείο Εξωτερικών εκτιμούν άραγε πως οι Τούρκοι θα στείλουν τον στόλο τους να καταλάβει τις δύο νησίδες;
Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα διολισθαίνει εδώ και χρόνια σε ένα καθεστώς που είναι πολύ χειρότερο από την περιβόητη "φιλανδοποίηση". Παραιτούμενη στην πράξη του κυριαρχικού δικαιώματός της να κατασκευάσει σε ελληνικά νησιά προαναχωρησιακά κέντρα για τους παράνομους μετανάστες, εμμέσως πλην σαφώς τα "γκριζάρει" μόνη της. Κι όχι μόνο τη Λέβιθα και την Κίναρο, αλλά κατ' επέκταση και τις υπόλοιπες 16 ελληνικές νησίδες, που έχουν συμπεριλάβει στη λίστα τους οι Τούρκοι.
Όποιος κάνει τον κόπο να δει τον χάρτη, θα διαπιστώσει, όπως προανέφερα, ότι οι δύο αυτές νησίδες δεν είναι κοντά στα μικρασιατικά παράλια, όπως είναι τα Ίμια. Είναι πολύ δυτικότερα κι αυτό καταδεικνύει την πρόθεση της Τουρκίας. Αμφισβητώντας την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και πίσω (δυτικά) από την αλυσίδα των μεγάλων νησιών του ανατολικού Αιγαίου, επιδιώκει να αποκτήσει εδαφικό έρεισμα για να διχοτομήσει το Αιγαίο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου