Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Αποκάλυψη BBC: Στις μουσουλμανικές χώρες του κόπου, Πουλούν οικιακές βοηθούς μέσω Facebook και Instagram



Διαστάσεις δουλεμπορίου έχει πάρει στις χώρες του Κόλπου όπως το Κουβέιτ και η Σαουδική Αραβία η πώληση οικιακών βοηθών από....
τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, κάτι που πλέον γίνεται μέσω αγγελιών στο Facebook και στο Instagram και σε εφαρμογές της Google και της Apple.

Μία μυστική έρευνα του BBC Arabic έδειξε ότι οικιακές βοηθοί πουλιούνται και αγοράζονται online σε μία μαύρη αγορά που παρουσιάζει άνοδο.

Το απίστευτο που κατέδειξε η έρευνα είναι ότι κάποιες από αυτές τις «αγοροπωλησίες» γίνονται μέσω αγγελιών στο Facebook και Instagram, όπου τα ποστ προωθούνται μέσω hastag και κανονίζεται με προσωπικά μηνύματα.


Άλλοι τρόποι που γίνονται οι συναλλαγές αυτές είναι μέσω εφαρμογών που παρέχονται από το Google Play και το Apple Store όπως και ιστοσελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου.

«Αυτό το οποίο κάνουν προωθεί ένα online σκλαβοπάζαρο», δήλωσε η Ουρμίλα Μπούλα, ειδική εισηγητής του ΟΗΕ για τις σύγχρονες μορφές σκλαβιάς.

«Εάν εταιρίες όπως η Google, Apple και το Facebook έχουν τέτοιες εφαρμογές, τότε είναι συνυπεύθυνες σ’ όλο αυτό», προσέθεσε.

Μάλιστα το Facebook μόλις ενημερώθηκε για το ζήτημα, δήλωσε ότι απέκλεισε ένα από τα hastag που περιλαμβάνονται, ενώ η Google και η Apple ανέφεραν ότι εργάζονται με τους δημιουργούς των εφαρμογών για αποτρέψουν παράνομες δραστηριότητες.

Ωστόσο, το BBC βρήκε ότι ακόμα κάποιες ενεργές αγγελίες στο Instagram και κάποιες εφαρμογές διαθέσιμες μέσω της Apple και της Google.

Σύγχρονο Σκλαβοπάζαρο

Εννιά στα 10 σπίτια στο Κουβέιτ έχουν οικιακή βοηθό στο σπίτι, οι οποίες έρχονται από κάποιες από τις πιο φτωχές περιοχές του κόσμου για να αποκτήσουν αρκετά χρήματα και να υποστηρίξουν τα σπίτια τους.

Παριστάνοντας ένα ζευγάρι που έφτασε πρόσφατα στο Κουβέιτ, η μυστική ομάδα του BBC Arabic μίλησε με 57 χρήστες εφαρμογών και επισκέφτηκε δεκάδες ανθρώπους που προσπαθούσαν να πωλήσουν οικιακό προσωπικό μέσω μίας διάσημης εφαρμογής που λέγεται 4Sale.

Οι «πωλητές» επίσης κατάσχουν τα διαβατήρια των γυναικών, τις κλείνουν εντός του σπιτιού, χωρίς να έχουν ρεπό ή ελεύθερο χρόνο και χωρίς ή με ελάχιστη πρόσβαση σε τηλέφωνο.

Η εφαρμογή 4Sale έχει ακόμα φίλτρα όπως η εθνικότητα και κατηγορίες διαφορετικών τιμών.

Μάλιστα σύμφωνα με την ομάδα οι «πωλητές» χρησιμοποίησαν ρατσιστική γλώσσα με εκφράσεις όπως «οι Ινδές είναι οι πιο βρώμικες», όπως είπε κάποιος περιγράφοντας μία γυναίκα την οποία διαφήμιζε προς πώληση.

Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Οι γυναίκες εργάζονται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, με τους ιδιοκτήτες να τους αρνούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όπως μία μέρα ή ένα δευτερόλεπτο ελεύθερου χρόνου.

Σοκ προκαλούν οι δηλώσεις ενός αστυνομικού που ήθελε που ήθελε ν’ αποδεσμεύσει την οικιακή βοηθό του στην ομάδα.

«Πίστεψε με είναι πολύ καλή, γελάει και έχει χαμογελαστό πρόσωπο ακόμα και ακόμα κι αν την κρατήσεις μέχρι τις πέντε το πρωί, δεν παραπονιέται».

«Θα αγοράσεις μία γυναίκα για 600 δολάρια Κουβέιτ και θα την πουλήσεις (2.000 δολάρια) για 1.000 δολάρια Κουβέιτ (3.300 δολάρια)».

Ακόμα είπε, «Το διαβατήριο, μην της το δώσεις. Είσαι ο χορηγός της. Γιατί να της δώσεις το διαβατήριο;»

Μάλιστα προσφέρθηκε μέχρι και ανήλικο κορίτσι από τη Γουινέα, η Φατού η οποία είναι 16 ετών, κάτι το οποίο είναι παράνομο αφού σύμφωνα με την νομοθεσία του Κουβέιτ, οι οικιακές βοηθοί πρέπει να είναι τουλάχιστον 21.

Επίσης της είχαν πάρει το διαβατήριο και το τηλέφωνο, δεν είχε ελεύθερο χρόνο και δεν της επιτρεπόταν να βγαίνει μόνη της από το σπίτι, πράγματα τα οποία είναι επίσης παράνομα.


Η άδεια του «χορηγού»

«Αυτό είναι το απόλυτο παράδειγμα μοντέρνου σκλαβοπάζαρου», δήλωνε η κυρία Μπούλα.

Στις περισσότερες χώρες του κόλπου, οι οικιακές βοηθοί έρχονται στη χώρα μέσω ειδικών γραφείων και στη συνέχεια αποκτούν άδεια παραμονής στη χώρα.

Ο μελλοντικός χορηγός πληρώνει ένα ποσό σ’ αυτά τα γραφεία και γίνεται χορηγός.

Ωστόσο σύμφωνα με αυτό το σύστημα, που είναι γνωστό ως Καφάλα, η οικιακή βοηθός δεν μπορεί να παραιτηθεί ή ν’ αλλάξει επάγγελμα ή να φύγει από τη χώρα χωρίς την άδεια του χορηγού της.

Η εφαρμογή 4Sale και η Instagram προτρέπει εργοδότες να πωλήσουν τα δικαιώματα χορηγίας σε άλλους εργοδότες για κέρδος, παρακάμπτοντας τα γραφεία και δημιουργώντας μία μαύρη αγορά που κακομεταχειρίζεται και εκμεταλλεύεται τις γυναίκες.

Η συγκεκριμένη πρακτική συμβαίνει σ’ όλες τις χώρες του κόλπου και όχι μόνο στο Κουβέιτ, καθώς κάτι αντίστοιχο έλαβε χώρα και στη Σαουδική Αραβία.

Μία πραγματική κόλαση

Μία πρώην εργαζομένη ως οικιακή βοηθός είπε, «το Κουβέιτ είναι μία πραγματική κόλαση», η οποία δήλωσε ότι αναγκαζόταν να μένει στο ίδιο σπίτι με τις αγελάδες.

«Τα σπίτια στο Κουβέιτ είναι πολύ άσχημα», δήλωσε μία άλλη. «Δεν υπάρχει ύπνος, φαγητό, τίποτα».

Η Φατού βρέθηκε τελικά από τις Αρχές του Κουβέιτ και επέστρεψε στη χώρα της.

Η ίδια είπε για την εμπειρία της στο Κουβέιτ, όπου έμεινε για εννιά μήνες και δούλεψε σε τρία σπίτια, «μου φώναζαν και μου συμπεριφέρονταν σαν ζώο.

»Πονούσα, ήμουν λυπημένη και δεν μπορούσα να κάνω κάτι.

»Τώρα είμαι χαρούμενη, η ζωή μου είναι καλύτερη και νιώθω σαν να επέστρεψα από τη σκλαβιά».


πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στρατηγός Ταμουρίδης : Ο στραγγαλισμός της Αλήθειας!

  Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία φαινομενικά έχουμε ειρήνη στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ενώ ένας θερμός πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ Ρωσί...