Στο οπλοστάσιο που μας παρέχει η φύση κατά των ασθενειών σημαντικότατη θέση κατέχουν
τα βότανα. Δεν είναι τυχαίο ότι η....
κινεζική κυβέρνηση λόγω των παρενεργειών της χημειοθεραπείας χρηματοδότησε έρευνες για την ανεύρεση βοτάνων με αντικαρκινική δράση. Επίσης, να αναφερθεί ότι το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο της Αμερικής έχει ξεκινήσει εντατικό πρόγραμμα για έρευνα αντικαρκινικών φυτών και βοτάνων των τροπικών δασών όλου του κόσμου, δεδομένου ότι λιγότερο από το 2% των βοτάνων των τροπικών δασών έχει ερευνηθεί.
Οι επικριτές των βοτάνων λησμονούν ότι από βότανα έχουν κατασκευαστεί πολλά χημικά φάρμακα. Ο James Duke, ερευνητής της USDA (U.S. Drug Administration), αναφέρει ότι περισσότερα από το 25% των συνταγογραφούμενων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σήμερα προέρχονται ή τουλάχιστον βασίζονται σε φυσικά συστατικά που βρίσκονται σε φυτά και βότανα. Λησμονούν επίσης ότι από βότανα και φυτά έχουν κατασκευαστεί αντικαρκινικά φάρμακα. Για παράδειγμα δυο από τα σημαντικότερα χημειοθεραπευτικά φάρμακα, η vinblastine και η vincristine, παράγονται από τα φύλλα του Magadascar Rosy Periwinkle (Apocynaceae Catharanthus roseus). Χημικά συστατικά με δράση κατά των όγκων απομονώθηκαν από το φυτό αυτό και ελέγχθηκαν γι’ αυτή σε διάφορα πειραματόζωα. Έτσι εγκρίθηκε η κυκλοφορία των δυο προαναφερθέντων φαρμάκων, της vinblastine, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της νόσου του Hodgkins, και της vincristine, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της παιδικής λευχαιμίας.
Από ένα είδος ποδόφυλλου (May Apple Podophyllum Pelthum) που χρησιμοποιούσαν οι Ινδιάνοι κατά του καρκίνου κατασκευάστηκε η etoposide, που είναι αποτελεσματικό φάρμακο κατά του καρκίνου του πνεύμονα, του λεμφώματος και ορισμένων μορφών λευχαιμίας. Ο Jonathan Hartwell και οι συνεργάτες του, που δούλευαν στο πρόγραμμα ανεύρεσης φαρμάκων (Drug Research and Development Program) του Διεθνούς Ινστιτούτου Καρκίνου (National Cancer Institute ή NCI), απομόνωσαν την ποδοφυλλοτοξίνη και διάφορα άλλα συστατικά από το εν λόγω φυτό. Το Διεθνές Ινστιτούτο Καρκίνου πειραματίστηκε για τον έλεγχο της τυχόν αντικαρκινικής δράσης των συστατικών αυτών σε διάφορα μοντέλα όγκων σε ποντικούς και τελικά βρήκε ότι όντως είχαν αντικαρκινική δράση. Το Διεθνές Ινστιτούτο Καρκίνου συνέχισε τα κλινικά πειράματα με την ποδοφυλλοτοξίνη, αλλά οι έρευνες σταμάτησαν λόγω της τοξικότητάς της. Τα κλινικά πειράματα όμως συνεχίστηκαν από μια ιδιωτική εταιρεία (Sandoz Ltd.) τη δεκαετία του 1960 και αργότερα παρασκευάστηκαν από το εν λόγω συστατικό τα ημισυνθετικά μείγματα etoposide και teniposide. Τελικά το 1983 εγκρίθηκε από τον FDA (τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων) το φάρμακο etoposide για χρήση από πάσχοντες από τις προαναφερθείσες μορφές καρκίνου. Να θυμηθούμε επίσης και το φάρμακο taxol, που παρασκευάστηκε από τον φλοιό του τάξου του Ειρηνικού (Yew tree), ένα φάρμακο ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.
Είναι όμως σωστό να παρεμβαίνουμε στη φύση;
Η φύση τα έχει φτιάξει όλα με τόση τελειότητα και σε κάθε φυτό και βότανο περιέχονται μυριάδες συστατικά που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Το να απομονώσουμε ένα συστατικό και με αυτό να κατασκευάσουμε ένα χημικό φάρμακο δεν είναι ίσως τόσο καλή ιδέα. Αυτό αποδεικνύεται και από τις παρενέργειες των χημικών φαρμάκων στον ανθρώπινο οργανισμό. Η φιλοσοφία της βοτανικής και εναλλακτικής ιατρικής είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιείται ολόκληρο το φυτό για τη θεραπεία των ασθενειών και να μην απομονώνονται τα διάφορα συστατικά του. Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι ορισμένα ιατρικά παραδοσιακά συστήματα αναγνωρίζουν στα διάφορα μέρη του φυτού και ειδική θεραπευτική δράση. Εξάλλου σε κάθε φυτό υπάρχουν συστατικά τα οποία δεν γνωρίζουμε σήμερα ούτε έχουμε ιδέα για τις αλληλεπιδράσεις που έχουν με άλλα συστατικά του φυτού.
Ένα όμως σημαντικό πράγμα που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι η ανακάλυψη ενεργών αντικαρκινικών συστατικών από τα βότανα ξεκινά με τη χρήση ολόκληρου του βοτάνου από τους παραδοσιακούς βοτανολόγους. Επειδή οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν μπορούν να πατεντάρουν ολόκληρα τα βότανα, χιλιάδες βότανα, τα οποία έχουν ένα σημαντικό σώμα ερευνών που πιστοποιούν τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες, δεν θα βρουν ποτέ τον δρόμο στη φαρμακευτική αγορά. Αναλογιζόμενοι το κατά μέσο όρο κόστος χιλιάδων εκατομμυρίων δολαρίων που χρειάζεται, για να φτάσει ένα φάρμακο στην αγορά, αν μια φαρμακευτική εταιρεία δεν μπορεί να έχει μια αποκλειστική πατέντα βασισμένη σε ξεχωριστά ενεργά συστατικά, δεν υπάρχει οικονομικό κίνητρο να επιδιώξει σοβαρή έρευνα.
Αναλογιζόμενοι ότι ένα βότανο μπορεί να έχει χιλιάδες χημικά συστατικά, μπορεί να είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να απομονώσουμε ένα μοναδικό χημικό συστατικό. Σύμφωνα με πολλούς βοτανολόγους ολόκληρο το βότανο είναι πάντα σημαντικότερο από τα μέρη του, έτσι ώστε τα συστατικά που βρίσκονται στα φυτά συχνά χρειάζονται να λειτουργούν από κοινού το ένα με το άλλο, για να πετύχουν θεραπευτικούς σκοπούς. Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους πολλούς λόγους που μόνο τα συστατικά από πολύ λίγα φυτά έχουν πετύχει επιστημονική αποδοχή ως αντικαρκινικά φάρμακα.
Το Διεθνές Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ έχει ξεχωρίσει 3.000 φυτά που δρουν κατά των καρκινικών κυττάρων. Το 70% αυτών των φυτών βρίσκεται στα τροπικά δάση. Οι εθνοβοτανολόγοι που έχουν εκτενώς ερευνήσει φυτά που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του καρκίνου και άλλων ανιάτων ασθενειών από τους ιθαγενείς των τροπικών δασών του Αμαζονίου, έχουν απογοητευτεί, γιατί οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν μπορούν, και δεν θέλουν να τα αναπτύξουν ως φάρμακα.
Το όλο θέμα γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο, όταν συνειδητοποιήσουμε ότι οι εθνοβοτανολόγοι σπάνια χρησιμοποιούν τα βότανα για ονομαστικές ασθένειες, αλλά για να ενεργοποιήσουν έμφυτες οργανικές διαδικασίες που βοηθούν την ικανότητα του σώματος να ξεπεράσει μια ασθένεια. Συνήθως αυτό γίνεται με σύνθετες φόρμουλες με διάφορα φυτά συνδυαζόμενα σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε ασθενούς. Οι περισσότεροι βοτανολόγοι υποστηρίζουν ότι τα βότανα είναι ισχυρότερα σε σύνθετες φόρμουλες από ότι είναι ως μεμονωμένοι παράγοντες. Αυτό απλώνει τα όρια της σύγχρονης φαρμακοποιίας που τείνει να βασίζεται σε ένα «μαγικό» συστατικό.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου