Στην εκπαίδευση του στρατού της γειτονικής Δημοκρατίας της «Βόρειας Μακεδονίας» μελετάται να προχωρήσει η χώρα μας!...
Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr, αυτό θα γίνει σε συγκεκριμένους τομείς και όχι στο σύνολο του στρατεύματος, ενώ εν ευθέτω χρόνο στο ελληνικό Πεντάγωνο σχεδιάζει και τη διενέργεια κοινών ασκήσεων σε μια προσπάθεια δημιουργίας μιας έμμεσης ασπίδας προστασίας έναντι οποιουδήποτε επιβουλεύεται τμήματα της εθνικής μας ακεραιότητας.
Όπως επισημαίνουν με νόημα στρατιωτικές αλλά και πολιτικές πηγές που ασχολούνται με το θέμα, η αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων του κρατιδίου εκ μέρους μας, συνεπάγεται πως δεν θα αναλάβουν να το κάνουν άλλες γειτονικές δυνάμεις που ενδεχομένως θα το επιζητούσαν ώστε δημιουργήσουν ενδεχομένως προβλήματα και σε ένα ακόμη τμήμα της συνοριογραμμής μας.
Μπορεί εμάς να μας προκαλεί εντύπωση, αλλά για τους γνωρίζοντες το θέμα είναι κάτι που συζητούνταν εντόνως από την προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και θα συνεχιστεί από την τωρινή του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού ούτως ή άλλως προβλέπεται στην Συμφωνία των Πρεσπών που υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2018. Το άρθρο 17 της Συνθήκης των Πρεσπών είναι ξεκάθαρο επί τούτου.
Όπως αναφέρει επί λέξει, τα δύο μέρη «θα ενισχύσουν και θα επεκτείνουν τη συνεργασία τους στον τομέα της Άμυνας, μέσω μεταξύ άλλων, συχνών εκατέρωθεν επισκέψεων και επαφών της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεών τους, την κατάλληλη μεταφορά τεχνογνωσίας και οικοδόμησης ικανοτήτων, τη συνεργασία στους τομείς της παραγωγής, ενημέρωσης και κοινών στρατιωτικών ασκήσεων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εκπαίδευση προσωπικού την οποία τα μέρη θα μπορούσαν να παράσχουν το ένα στο άλλο».
Προφανώς η βοήθεια που μπορεί να παράσχει η Ελλάδα στους βόρειους γείτονές μας είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτή που μπορούν να μας δώσουν αυτοί, των οποίων ο οπλισμός είναι σαφέστατα πολύ υποδεέστερος, απαρτιζόμενος από μόλις 9.000 επαγγελματίες οπλίτες.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου