Το ενδεχόμενο μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών (και) στον καταυλισμό του Κουτσοχέρου φαίνεται πως εξετάζει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με αφορμή και τα...
νέα δεδομένα που δημιουργεί τις τελευταίες ημέρες η αύξηση των προσφυγικών ροών.
Διερευνώντας τη διαθεσιμότητα χώρων που μπορούν άμεσα να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» - ζήτησε προχθές τόσο από την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής όσο και από τη δανέζικη Μη Κυβερνητική Οργάνωση (Denmark Refugee Council – DRC) η οποία έχει την ευθύνη λειτουργίας του καταυλισμού των προσφύγων στο Κουτσόχερο, να απαντήσει στο ερώτημα αν στον ίδιο χώρο υπάρχουν «ελεύθερα στρέμματα» και επίσης «αν υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι».
Η ερώτηση περί… ελεύθερων στρεμμάτων στο Κουτσόχερο οδηγεί στην εκτίμηση ότι εξετάζονται λύσεις για καταστάσεις «εκτάκτου ανάγκης», για την άμεση φιλοξενία ανθρώπων δηλαδή ακόμη και σε σκηνές. Στην περίπτωση που και το επόμενο διάστημα οι ροές των προσφύγων από τα τουρκικά παράλια προς τη χώρα μας παραμένουν αυξημένες τότε - σύμφωνα με εκτιμήσεις – οι δεσμεύσεις περί μη λειτουργίας νέου καταυλισμού στο Κυψελοχώρι του Δήμου Τεμπών ενδεχομένως να μην τηρηθούν αφού ο χώρος έχει προεπιλεγεί από το παρελθόν, ενώ επιβεβλημένη κρίνεται η αποσυμφόρηση καταυλισμών στη νησιωτική Ελλάδα όπως αυτός στη Μόρια.
Τα σενάρια - για την περαιτέρω αξιοποίηση του Κουτσοχέρου - που φαίνεται να εξετάζει το Υπ. Προστασίας του Πολίτη, μετά και την τελευταία έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, βρίσκονται εν αγνοία των τοπικών αρχών όταν είναι γνωστές οι αντιδράσεις δημάρχων και βουλευτών του νομού τόσο για το Κυψελοχώρι όσο και για την αύξηση του αριθμού των προσφύγων στο Κουτσόχερο, όπου υπάρχει ο κίνδυνος να διαμορφωθεί μια «μη διαχειρίσιμη κατάσταση».
Η συμφωνία Ε.Ε. και Τουρκίας, που έγινε αποδεκτή και από την Ελλάδα έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν σήμερα «εγκλωβισμένοι» στο Κουτσόχερο, 1.436 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ άλλοι 390 φιλοξενούνται σε 90 διαμερίσματα στη Λάρισα.
Στην πραγματικότητα έχει ήδη καταστρατηγηθεί η συμφωνία του 2017 μεταξύ του τότε Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής (σ.σ. επί υπουργίας Γιάνν. Μουζάλα), της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και του Δήμου Λαρισαίων για σταδιακή μείωση των φιλοξενουμένων στον καταυλισμό του Κουτσοχέρου και αύξηση παράλληλα των φιλοξενουμένων στα διαμερίσματα κάτω από αξιοπρεπείς συνθήκες.
Η ίδια συμφωνία ήθελε ο αριθμός των προσφύγων στη Λάρισα (σε διαμερίσματα και Κουτσόχερο) να μην ξεπερνά συνολικά τους 1.000. Η συμφωνία έμεινε στα χαρτιά αφού σήμερα πέραν των 390 προσφύγων που φιλοξενούνται σε διαμερίσματα στη Λάρισα, στο Κουτσόχερο φιλοξενούνται – σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία – 1.436 πρόσφυγες και μετανάστες, στην πλειοψηφία τους από τη Συρία, το Αφγανιστάν αλλά και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Με τον αριθμό στο Κουτσόχερο – καθότι ανοιχτή δομή – να μεταβάλλεται καθημερινά αφού αρκετοί πρόσφυγες αναχωρούν για διάφορους προορισμούς, ενώ τα δύο τελευταία 24ωρα, στο δυναμικό του καταυλισμού προστέθηκαν άλλοι 60 πρόσφυγες, που προσήλθαν μόνοι τους άγνωστο από πού προερχόμενοι.
Να σημειωθεί ότι με αυστηρή τήρηση των προδιαγραφών (6 άτομα ανά κοντέινερ κλπ) ο καταυλισμός του Κουτσοχέρου έχει χωρητικότητα 2.478 ανθρώπων.
Ο εγκλωβισμός εκατοντάδων ψυχών από τον Μάρτιο του 2016 που στήθηκαν οι πρώτες σκηνές στο Κουτσόχερο – αντί των αξιοπρεπών συνθηκών σε διαμερίσματα - όπως είναι γνωστό επίσης ευνοεί την ανάπτυξη φαινομένων γκετοποίησης, ενώ στην περίπτωση αύξησης του πληθυσμού, οι ανησυχίες για τις συνθήκες διαβίωσης πρέπει να θεωρηθούν δικαιολογημένες. Όπως δεδομένες πρέπει να θεωρηθούν οι αντιδράσεις των τοπικών αρχόντων στο ίδιο ενδεχόμενο.
ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ
Το Υπ. Προστασίας του Πολίτη εξετάζοντας όλα τα σενάρια στην περίπτωση που διατηρηθούν αυξημένες οι προσφυγικές ροές, απηύθυνε ερώτημα προς την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής και κυρίως προς τη δανέζικη DRC ζητώντας να πληροφορηθεί αν υπάρχουν «ελεύθερα στρέμματα» στον καταυλισμό του Κουτσοχέρου και επίσης «αν υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι».
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» η απάντηση που δόθηκε είναι πως «υπάρχουν ελεύθερα 3,5 στρέμματα» και πως υπάρχουν διαθέσιμοι «τρεις κοινόχρηστοι χώροι».
Οι ελεύθεροι χώροι (σ.σ. στρέμματα) οδηγούν στην εκτίμηση πως στην περίπτωση που ασκηθούν «μεγαλύτερες πιέσεις» στη διαχείριση του προσφυγικού τότε θα επιλεγεί η λύση της φιλοξενίας προσφύγων σε σκηνές σε αντίθεση με τη «χρονοβόρα» διαδικασία να στηθούν τα κοντέινερ που παραμένουν «παροπλισμένα» στο Στρατόπεδο Μπουγά.
Η DRC που έχει αναλάβει τη διαχείριση του Κουτσοχέρου με απόφαση της προηγούμενης πολιτικής του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής (σ.σ. το Υπουργείο σήμερα έχει καταργηθεί και η αρμοδιότητα μεταφέρθηκε στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη) σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσε προχθές και τα μέλη του Τοπικού Συντονιστικού για τα σχέδια του Υπουργείου, ενώ όλα γίνονται εν αγνοία των τοπικών αρχών που έχουν εναντιωθεί τόσο στη δημιουργία νέα δομής προσφύγων στο νομό όσο και στην ενδεχόμενη αύξηση του πληθυσμού στη δομή του Κουτσοχέρου.
ΚΥΨΕΛΟΧΩΡΙ
Να σημειωθεί πως οι όποιες διαβεβαιώσεις για προσωρινή φιλοξενία (νέων) προσφύγων στο Κουτσόχερο δεν γίνονται πιστευτές από τις τοπικές αρχές καθώς εδώ και χρόνια πλέον, εκατοντάδες πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στο «ξεχασμένο» στρατόπεδο, ενώ απογοητευτικοί είναι και οι ρυθμοί ικανοποίησης αιτημάτων οικογενειών Συρίων – που σήμερα φιλοξενούνται στα διαμερίσματα - να συνεχίζουν στον τελικό προορισμό τους που αφορά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Όπως είναι αυτονόητο τέλος, από την πορεία του προσφυγικού θα εξαρτηθεί και η τήρηση πρόσφατων διαβεβαιώσεων κυβερνητικών στελεχών ότι δεν θα λειτουργήσει καταυλισμός στο Κυψελοχώρι του Δήμου Τεμπών.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου