Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019

Οι Τούρκοι σταμάτησαν την δέηση στην Παναγία Σουμελά του Πόντου



Οι Τούρκοι σταμάτησαν την δέηση στην Παναγία Σουμελά του Πόντου.

Τους σταμάτησε η Τουρκάλα υπεύθυνος και τους είπε ότι δεν είναι λατρευτικός χώρος αλλά μουσείο....
Μαζί τους είναι και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης και ο Στέλιος Παπαθεμελής πρώην υπουργός δημοσίας τάξης το περιστατικό έγινε το 2009...
Ενώ αυτοί θέλουν να έχουν τζαμιά στην Ελλάδα ενώ τις δικές μας εκκλησίες τις κάνουν τζαμιά και μουσεία.

Τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μου...


Επεισοδιακή κατάληξη είχε το φετινό προσκύνημα στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, καθώς οι τουρκικές Αρχές απαγόρευσαν σε Ρώσους ιερείς να φέρουν την ιερατική στολή και τους σταυρούς τους και διέκοψαν τη δέηση στα τείχη της εγκαταλελειμμένης μονής, που λειτουργεί ως μουσείο.

Περισσότεροι από χίλιοι ομογενείς ποντιακής καταγωγής, Ρώσοι υπήκοοι, καθώς και Πόντιοι από την Ελλάδα και άλλα σημεία του πλανήτη προσήλθαν στο προσκύνημα, που φέτος πήρε μεγαλύτερες από ποτέ διαστάσεις.

Τον συντονισμό είχε ο επικεφαλής της 5ης περιφέρειας του ΣΑΕ και βουλευτής της Ρωσικής Κρατικής Δούμας Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος οργάνωσε τη μετακίνηση των Ποντίων με τρία αεροσκάφη από τη Ρωσία (Ροστόφ και Μόσχα) και έναν πιλότο από το Σότσι της Μ. Θάλασσας.

Ο ίδιος βρέθηκε την παραμονή του εορτασμού στην Ελλάδα για να παραλάβει αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Σουμελά από τον μητροπολίτη Βέροιας Παντελεήμονα και μετέβη στην Τραπεζούντα, συνοδευόμενος από τον νομάρχη Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδη και τον Στ. Παπαθεμελή.

Στο αεροδρόμιο της πόλης, οι Τούρκοι αξιωματούχοι απαίτησαν από τους ιερείς που συνόδευαν την αποστολή να αφαιρέσουν τα ράσα και τους σταυρούς τους, υποχρεώνοντάς τους να εμφανιστούν με κίτρινα Τ-shirt των διοργανωτών.

Αρνητικό ήταν το κλίμα και στο μοναστήρι της Παναγίας, όπου η διευθύντρια του Μουσείου διέκοψε τη δέηση, απαίτησε από τον ιερέα να βγάλει το πετραχήλι του, άρπαξε μια δεσμίδα κεριών και προπηλάκισε τον Ιβάν Σαββίδη. Με τη μεσολάβηση των ψυχραιμοτέρων το επεισόδιο έληξε και ο κ. Σαββίδης κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και την Ε.Ε. να μην αφήσουν απαρατήρητο το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση εμποδίζει τις θρησκευτικές εκδηλώσεις, ακόμη και μια προσευχή σ' ένα θρησκευτικό μνημείο. «Δεν ζητάμε τίποτε περισσότερο από το να λειτουργεί μια φορά τον χρόνο η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη και η Παναγία Σουμελά» είπε ο Ι. Σαββίδης, χειροκροτούμενος από τους συγκεντρωμένους πιστούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στρατηγός Ταμουρίδης : Ο στραγγαλισμός της Αλήθειας!

  Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία φαινομενικά έχουμε ειρήνη στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ενώ ένας θερμός πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ Ρωσί...