Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Η Άγκυρα απειλεί και εντός Ελλάδας – Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα: «Δεν κουνάει κανείς το δάχτυλο στην Τουρκία»

Ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα μιλάει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σχολιάζει το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και για την στάση της απέναντι στην Τουρκία, ενώ οι θέσεις του είναι άκρως προκλητικές και αποτελούν ενδεικτικό της...


αποφασιστικότητας της Τουρκίας για υλοποίηση των επεκτατικών της σχεδίων.

Ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκεργκιν σε δήλωση που έκανε προς το πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού, σχολίασε την ένταση για το θέμα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα.

Ο Οζουγκεργκιν δήλωσε πως ήταν λάθος η ένταξη του ελληνοκυπριακού τομέα στην ΕΕ, πριν να υπάρξει λύση στην Κύπρο, πρόσθεσε πως έγιναν δεκτοί στην ΕΕ με μία απόφαση πίσω που πάρθηκε πίσω από κλειστές πόρτες και δήλωσε πως η ΕΕ δεν είναι ένα δικαστήριο και δεν έχει αρμοδιότητα για να παίρνει αποφάσεις σε θέματα που άπτονται του διεθνούς δικαίου, όπως ο καθορισμός θαλασσίων περιοχών, αναφέρουν τα tourkikanea.gr.

Ο Οζουγκεργκιν ανέφερε πως οι τελευταίες αποφάσεις που πήρε η ΕΕ, δεν ήταν ένα σωστό βήμα και είπε: “Οταν κάποιος λέει πως “Αυτός είναι μέλος μας, εσύ δεν είσαι και εμείς στηρίζουμε το μέλος μας”, αυτό δεν είναι μία νομική θέση αλλά μία πολιτική στάση. Η ΕΕ είτε θα επιλέξει το διεθνές δίκαιο είτε θα κρύβεται πίσω από το δίκιο που αφορά ενότητα και φιλία».

Ο Οζουγκεργκιν είπε πως με αυτήν της την απόφαση, η ΕΕ απώλεσε την αξιοπιστία της εντός της τουρκικής κοινής γνώμης και πρόσθεσε πως “Η ΕΕ έχασε την ευκαιρία να παίξει θετικό ρόλο στην επίλυση του κυπριακού θέματος και απέκλεισε τον εαυτό της. Μετά από αυτήν της την κίνηση, εγώ πώς μπορώ να εμπιστευτώ την αμεροληψία της στο θέμα του κυπριακού;”

Ο πρέσβης υπογράμμισε πως οι συγκεκριμένες αποφάσεις δεν θα μπορέσουν να επηρεάσουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας και σχολίασε λέγοντας: “Η Τουρκία δεν προσεγγίζεται έτσι. Δεν κουνάει κανείς το δάχτυλο στην Τουρκία. Εμείς δεν είμαστε μία χώρα που πρόσφατα εμφανιστήκαμε. Για πολλούς αιώνες στην περιοχή μας, έχουμε δικαίωμα λόγου σε αυτά που συμβαίνουν. Οταν επηρεασμένοι από την αναστάτωση που προκάλεσαν οι ελληνοκύπριοι παίρνουν μία τέτοια θέση, αυτό καταδεικνύει την διαταραχή στην στρατηγική όραση της ΕΕ”.

Ο Οζουγκεργκιν ανέφερε πως καμία πίεση προς την Τουρκία δεν είναι ικανή να την αποσπάσει όταν γίνεται λόγος για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και είπε πως “Αυτό πρέπει να το ξέρουν. Αυτός ο δρόμος δεν είναι ο δρόμος αυτών που επιθυμούν να συμβάλλουν στην επίλυση του κυπριακού θέματος”.

ΚΑΘΕ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Ο Οζουγκεργκιν σχολιάζοντας την επίδραση που θα έχει στις διμερείς σχέσεις η σύσταση της νέας κυβέρνησης μετά τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα είπε τα εξής: ”Κάθε νέα κυβέρνηση είναι μία νέα ευκαιρία. έτσι το ότι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας αλλά και ο κύριος υπουργός μας, ήταν από τους πρώτους που συνεχάρησαν τους ομολόγους τους, είναι κάτι που δείχνει την πρόθεση μας για καλόβουλο άνοιγμα μιας νέας σελίδας και για πρόοδο στις σχέσεις μας στη βάση της καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου”.


Ο Οζουγκεργκιν ανέφερε πως στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπάρχουν κάποια δομικά θέματα και είπε: “Πιστεύουμε πως αυτά τα θέματα δεν συνιστούν εμπόδιο στην πρόοδο των διμερών μας σχέσεων. Αντίθετα πιστεύουμε πως θα διευκολύνουν την εξέταση αυτών των θεμάτων με βάση το διάλογο και την αμοιβαία κατανόηση. Πιστεύουμε πως τα θέματά μας μπορούμε να τα επιλύσουμε στο πλαίσιο της καλής βούλησης του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας”.

Ο Οζουγκεργκιν ανέφερε πως έχει αφήσει πίσω της ένα στάδιο της οικονομικής κρίσης και είπε: ”Απέναντι της έχει μία μεγάλη και δυναμική οικονομία έτοιμη για συνεργασίες με την οποία εκ της θέσης της μπορεί να συνεργαστεί. Εμείς είμαστε έτοιμοι. Η Ελλάδα είναι έτοιμη; Αυτό θα το δούμε το επόμενο διάστημα”.

Ο Οζουγκεργκιν είπε πως από το 2016 και εντεύθεν δεν έγινε δυνατόν να επαναληφθεί ξανά το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και συνέχισε λέγοντας: “Αν κάνουμε συνεργασίες σε πολλά επίπεδα θα είναι πιο εύκολη και η εξέταση των παγιωμένων θεμάτων μας. Υπάρχουν θέματα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο που αναμένουν τη λύση τους αλλά αν αυτά τα θέσετε στην διαδρομή των διμερών σχέσεων τότε θα παραμείνετε κολλημένοι. για παράδειγμα εμείς θέλουμε να πραγματοποιήσουμε το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας. Αν περιμένουμε την επίθεση μιας σειράς νομικών και πολιτικών θεμάτων θα χάσουμε ακόμα περισσότερο χρόνο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην αναπτυχθούν οι οικονομικές σχέσεις. Εμείς κοιτάμε τη δουλειά μας”.


πηγή: pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στρατηγός Ταμουρίδης : Ο στραγγαλισμός της Αλήθειας!

  Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία φαινομενικά έχουμε ειρήνη στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ενώ ένας θερμός πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ Ρωσί...